
Για 21η συνεχόμενη χρονιά, οι Σπορίτες Αίγινας, μέλος του Δικτύου Σιτώ, πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, την καθιερωμένη Προσφορά Παραδοσιακών Σπόρων, στην αυλή του καταστήματος Κάρλας (Μυλοκύδωνο), απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας.
Η εκδήλωση, που έχει πλέον εξελιχθεί σε θεσμό για το νησί, μεταφέρει κάθε χρόνο ένα διαχρονικό μήνυμα: αυτάρκεια, αλληλοβοήθεια, αγάπη για τη γη, λιτότητα και υγιεινή διατροφή. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να ανταλλάξουν και να παραλάβουν παραδοσιακούς σπόρους, τους ίδιους σπόρους που πέρασαν από γενιά σε γενιά, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση μοιράστηκαν 1.500 φακελάκια με 28 διαφορετικές χειμωνιάτικες ποικιλίες, κατάλληλες για το ήπιο κλίμα της Αίγινας. Πριν από τη διανομή, πραγματοποιήθηκαν σύντομες παρουσιάσεις ερασιτεχνών καλλιεργητών που ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους μέσα από τις δράσεις των Σποριτών, καθώς και χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για νέους και παλιούς φίλους της γης.
Κάθε επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να παραλάβει οκτώ ποικιλίες σπόρων, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν και οι υπόλοιποι, ώστε να μη μείνει κανένας σπόρος αδιάθετος.
Οι ποικιλίες που διανεμήθηκαν περιελάμβαναν γνωστά και σπάνια είδη, όπως Μαρούλι Αγίου Όρους, Ρόκα Αίγινας, Αρακάς Μεθάνων, Φάβα Αιγινίτικη, Μαυροκούκι Αίγινας, Σπανάκι Ξάνθης, Κουνουπίδι “Μαρτιάτικο” Αίγινας, καθώς και πολλές ακόμη τοπικές ποικιλίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η εκδήλωση προσέλκυσε ανθρώπους που αγαπούν τη γη και πιστεύουν στη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, απέναντι στη βιομηχανοποιημένη γεωργία και την απώλεια της βιοποικιλότητας.