2η Ημερίδα για το Φιστίκι Αιγίνης από τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας.

Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας. Ανακοίνωση.
Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Πρόκειται για τη 2η Ημερίδα για το Φιστίκι Αιγίνης από τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας σε συνεργασία με τον ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα". Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας θα εξεταστούν τα θέματα (περίληψη) : α) Αντιμετώπιση του  προβλήματος της  κηλίδωσης της  ψίχας των φιστικιών με ακτίνες “X”.  Τα τελευταία  χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζεται μία σκούρα κηλίδα στη ψίχα των φιστικιών, ενώ εξωτερικά ο καρπός είναι υγιής και καλά ανεπτυγμένος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ζημιά γίνεται αντιληπτή μόνο εάν ανοιχθεί ο καρπός και διαχωριστεί η ψίχα, δηλαδή όταν πλέον το προϊόν βρίσκεται στα χέρια του καταναλωτή. Το αποτέλεσμα είναι το προϊόν να δυσφημίζεται και να μειώνεται η εμπορική του αξία.

Λόγω  του ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη μέθοδος ανίχνευσης αυτής της ζημιάς, το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του ΓΠΑ πραγματοποίησε μία μελέτη με στόχο να βρεθεί μία ταχεία και εύκολη μέθοδος ώστε να ανιχνεύεται αυτή η ζημιά πριν το στάδιο της τελικής συσκευασίας, διαχωρίζοντας τα υγιή φιστίκια από αυτά με κηλίδες χωρίς να ανοίγονται. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής μελετήθηκε το πρόβλημα της κηλίδωσης (πού οφείλεται, πώς αναπτύσσεται κ.α.) καθώς και ο τρόπος πρόληψης της ζημιάς από το χωράφι. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, διότι οι κηλίδες αυτές είναι εμφανείς σε ακτίνες “Χ” με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού τους.

β) Φυσικές και χημικές ιδιότητες των φιστικιών ποικιλίας Αίγινας που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η γνώση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων ενός προϊόντος είναι πολύ σημαντική και πρωταρχικής σημασίας, διότι οποιαδήποτε εφαρμογή επεξεργασίας και συντήρησης (ξήρανση, αποθήκευση) βασίζεται σε αυτές. Ταυτόχρονα, αποτελούν και την «ταυτότητα» του προϊόντος. Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του φιστικιού Αιγίνης έχουν μελετηθεί πολύ περιορισμένα και αποσπασματικά.

Το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του ΓΠΑ πραγματοποιεί μία μελέτη των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του κελυφωτού φιστικιού ποικιλίας Αιγίνης σε δείγματα που προέρχονταν από διάφορες περιοχές καλλιέργειες στην Ελλάδα (Αίγινα, Πόρο, Αττική, Καπανδρίτι, Εύβοια, Μακρακώμη). Στόχοι της μελέτης αυτής ήταν α) να μετρηθούν οι φυσικές (διαστάσεις, βάρος, όγκος, πυκνότητα, χρώμα κελύφους και σπέρματος, θερμική αγωγιμότητα) και χημικές ιδιότητες (πρωτεϊνες, λίπος, λιπαρά οξέα και τέφρα) και β) να αξιολογηθεί εάν η περιοχή καλλιέργειας επηρεάζει τις ιδιότητες αυτές.

Ο H.P. Coulon καλλιεργεί της φιστικιές του χωρίς φυτοφάρμακα, εδώ και 15 χρόνια. Θα παρουσιάσει  τις έρευνές του βασιζόμενος στο βιολογικό κύκλο των πιο ζημιογόνων εντόμων της φιστικιάς. Η ομιλία του απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ιδιαιτέρως στους καινούργιους μικρούς παραγωγούς.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.30π.μ. έως 01.00μ.μ. διοργανώνεται στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, η 2η Ημερίδα για το φιστίκι Αιγίνης υπό την αιγίδα του οργανισμού Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τα εξής θέματα:

α) Αντιμετώπιση του προβλήματος της κηλίδωσης  της ψίχας των φιστικιών με ακτίνες “Χ”. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Γεωργιάδου Μαρία, Γεωπόνος με Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων και υποψήφια Διδάκτωρ του Γ.Π.Α.  

β) Φυσικές και χημικές ιδιότητες των φιστικιών ποικιλίας Αίγινας που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εισηγήτρια η κ. Αποστολίδου Ανθή, Γεωπόνος απόφοιτος Γ.Π.Α. τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων.

Χορηγοί: Οργανισμός Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας.

Το Σάββατο το βράδυ 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30μ.μ. στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας ο «Ασπέ» (H. P. Coulon) θα μιλήσει με θέμα: « Δεκαπέντε χρόνια πειραματισμού στη βιολογική καλλιέργεια της φιστικιάς».


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png