"Ω γλυκύ μου έαρ".

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η περιφορά των επιτάφιων των τριών μεγάλων ενοριών: της Μητροπόλεως, της "Παναγίτσας" και του Αγίου Νικολάου στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Η πομπή της κάθε ενορίας ακολουθώντας την προκαθορισμένη διαδρομή κατέληξε στον χώρο του κεντρικού παραλιακού δρόμου που ορίζεται από το κτίριο του Δημαρχείου. Στιγμές ευλάβειας, την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι γυναίκες έραιναν με λουλούδια τους δρόμους, και οι οικογένειες περίμεναν με το θυμιατό αναμμένο και την εικόνα της Παναγίας δίπλα στο καντηλάκι με το φως που τρεμόπαιζε. Ο βαρύς πένθιμος ήχος από την ιστορική καμπάνα του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας, υποβλητικός και μεγαλοπρεπής μετέφερε παντού τη θλίψη των πιστών.

Η μεγάλη συμμετοχή του κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι και η μυστηριακή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα εκατοντάδες αναμμένα κεριά κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, έδωσαν για μία ακόμη φορά το στίγμα της Αιγινήτικης θρησκευτικότητας και παράδοσης. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η προσέλευση των πιστών στους ναούς μετά το πέρας της περιφοράς των επιτάφιων.

Η τοπική παράδοση θέλει τους ενορίτες των τριών ναών, που συμμετέχουν στην περιφορά να συγκρίνουν το αισθητικό αποτέλεσμα των ανθοστολισμένων επιτάφιων.