Ο Βασίλης Ράπανος στην εκπομπή "Άλλη Όψη" του Μανώλη Κοττάκη.

Με φόντο το γραφικό λιμάνι της Αίγινας, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα γυρίσματα της δεύτερης εκπομπής, για το νέο κύκλο της "Άλλης Όψης", του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη. Η εκπομπή "Άλλη Όψη" επέστρεψε στη ΝΕΤ από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και θα προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 17:00. Η δεύτερη εκπομπή του νέου κύκλου, θα προβληθεί ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου και το περιεχόμενο της επιχειρεί να ανασύρει μνήμες και να φωτίσει στιγμές από την περίοδο 1967 - 1974. Φιλοξενούμενος σε αυτή την εκπομπή είναι ο πανεπιστημιακός Βασίλης Ράπανος, μια προσωπικότητα που "αγγίζει" με διπλό τρόπο την επικαιρότητα: Από τη μία ένας παρ' ολίγον υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και από την άλλη "ο βομβιστής" με τη αντιδικτατορική δράση, που επιστρέφει μαζί με τον Μανώλη Κοττάκη στις "φυλακές της Αίγινας", στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, για να ένα "μάθημα ιστορίας" στους μαθητές του Γενικού Λυκείου Αίγινας. Την ιστορία εκείνης της περιόδου, όπως την έζησε ο ίδιος και η γενιά του.


"Είναι ίσως μόδα τον τελευταίο καιρό να λέμε ότι μία δικτατορία μας χρειάζεται στην Ελλάδα ή η φράση "πού είσαι καημένε Παπαδόπουλε" ή "Ένας "Παπαδόπουλος μας χρειάζεται". Όσοι δεν ζήσαμε εκείνη την περίοδο, όσοι δεν ακούσαμε τι συνέβη, όσοι δεν νοιώσαμε τη στέρηση της ελευθερίας, με πολύ μεγάλη ευκολία το λέμε. Καλό είναι, και γι' αυτό ζήτησα από τον κύριο Ράπανο, να είναι σήμερα εδώ, να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από την ιστορία μας, για να ξέρουμε τι ήταν εκείνη η περίοδος '67-'74, η οποία σήμερα υμνείται ακόμη και από αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων ", λέει ο Μανώλης Κοττάκης μιλώντας στο Aegina Portal.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο κύριος Βασίλης Ράπανος πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές, από τα οποία είκοσι μήνες στις φυλακές της Αίγινας. "Το κτίριο δεν έχει καμία σχέση με το κτίριο των φυλακών. Όμως, είναι ένα σημαντικό μνημείο της Αίγινας. Είναι ένα κτίριο που χτίστηκε από τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας και οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα να έχει αξιοποιηθεί λίγο διαφορετικά, να μην είναι χορταριασμένο και εγκαταλελειμμένο. Θέλω να πιστεύω ότι οι τοπικές αρχές, η πολιτεία, το υπουργείου πολιτισμού, θα λάβουν υπόψιν τους τη σημασία την ιστορική που έχει αυτό το κτίριο, όχι μόνο για την Αίγινα, αλλά για όλους μας και θα κάνουν κάτι για να το αξιοποιήσουν", λέει μιλώντας στο Aegina Portal. Επαναφέρει στη μνήμη του τη λειτουργία των φυλακών, τα πειθαρχία και τα απομονωτήρια. "Αυτά τα μέρη πρέπει να αναδειχτούν, να μείνουν, να τα βλέπουν οι νεότεροι", συμπληρώνει ότι κύριος Ράπανος, που βλέπει στο κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου την ανάγκη να αποτυπωθεί η ιστορία ως μέρος του σεβασμού για τους πολιτικούς κρατουμένους που υπέφεραν και έχασαν εκεί τη ζωή τους.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png