Ενημέρωση για θέματα παιδείας από τον κ. Κώστα Γαβρόγλου, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των μελών και των φίλων του κόμματος, η Ομάδα Μελών Αίγινας του ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής μία ακόμη εκδήλωση, στα γραφεία της τοπικής Ο.Μ. στην παραλία, αυτή τη φορά για τρέχοντα θέματα που αφορούν στην παιδεία. Προσκεκλημένος και εισηγητής του θέματος ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κύριος Κώστας Γαβρόγλου.

Η ομιλία του κυρίου Γαβρόγλου αφορούσε στις πρόσφατες εξελίξεις. Εξήγησε το πλαίσιο που καθορίζει τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά πράγματα, δηλαδή τη διάταξη για την εκπαίδευση όπως αυτή προέκυψε μέσα από το τελευταίο μνημόνιο. Ο κύριος Γαβρόγλου εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη βασιζόταν σε έκθεση, που περιελάμβανε στοιχεία πριν από την κρίση, ενώ δεν παίρνει υπόψιν της βασικά σημεία, όπως είναι η παραπαιδεία. Πρόκειται για την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, μέσα από την οποία θα έπρεπε να "περνούν" και να αξιολογούνται όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Εξήγησε, αρχικά, ότι πρόκειται για μία έκθεση που είναι έωλη σε πολλά ζητήματα, ενώ παρενθετικά διατύπωσε τις δυσκολίες που δημιουργούνται στις συζητήσεις, όταν για παράδειγμα, από την κυβέρνηση εκφράζονται οι θέσεις ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα απομακρυσμένα νησιωτικά σχολεία, ακόμη και όταν αυτά λειτουργούν με ελάχιστους μαθητές. Συμπλήρωσε, ότι τέτοιες θέσεις που είναι μια πολιτική επιλογή, είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές στις συζητήσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.

Η συζήτηση αφορά 6 σημεία τα οποία θεωρούνται σημαντικά και για τις δύό πλευρές. Η συζήτηση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνίες που πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, θα συνταχθεί μία νέα έκθεση. Ο κύριος Γαβρόγλου σημείωσε ότι μέσα "στην τάξη των πραγμάτων", αυτή είναι μία μικρή επιτυχία, γιατί ο ΟΟΣΑ, δεν ακυρώνει εκθέσεις, παρά μόνο όταν περάσει μια δεκαετία. "Ουσιαστικά πάμε σε μία ακύρωση της έκθεσης, αλλά αυτή θα την αποφασίσουμε από κοινού τον Ιούνιο, γιατί τώρα περιμένουμε την ενδιάμεση έκθεση για τα 6 σημεία", συμπλήρωσε ο κύριος Κώστας Γαβρόγλου. Αυτά τα 6 σημεία είναι: το ολοήμερο σχολείο, η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, η συγκρότηση των προϋπολογισμών της εκπαίδευσης, η ανεύρεση τρόπου για την ενημέρωση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων, η αυτονομία των σχολικών μονάδων και τέλος ο ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Αυτός είναι ο ένας πυλώνας, ενώ ένας δεύτερος είναι ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος. Ο κύριος Γαβρόγλου εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν οι τρεις φορείς που εργάζονται προκειμένου να λειτουργήσουν οι επιτροπές και οι υποεπιτροπές που επεξεργάζονται διάφορα θέματα. Στόχος του ο σχεδιασμός σε βάθος 6ετίας. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η λειτουργία του οποίου έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Ο κύριος Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξήγησε και το ρόλο που παίζει η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας, καθώς όπως τόνισε δεν είναι μόνο τα όσα έχουν υπογραφεί στο μνημόνιο.

Αυτά ήταν τα κύρια θέματα, αλλά και κάποια άλλα, περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένα, πάνω στα οποία κινήθηκε η ομιλία του κ. Κώστα Γαβρόγλου. Ακολούθησε συζήτηση με τους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και εκπαιδευτικοί, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png