ΟΠΑΕΠ. Η συμβολή της αρχαίας ελληνικής στην ανάπτυξη νοητικών δυνατοτήτων.

ΟΠΑΕΠ. Δελτίο Τύπου.
Την Κυριακή 3 Ιουλίου στο Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας η φιλόλογος κα Ειρήνη Μαυροπούλου μας παρουσίασε, με εξαιρετική ενάργεια και παραστατικότητα, έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίες τεκμηριώνουν την επίδραση της εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στην εκπαιδευτική ανάπτυξη και στην ηθική διαμόρφωση των παιδιών. Η συμβολή της αρχαίας ελληνικής στην ανάπτυξη νοητικών δυνατοτήτων έχει ήδη οδηγήσει στην δημιουργία ειδικών τμημάτων διδασκαλίας της σε ξένα Πανεπιστήμια.

Εισηγητικά επισημάνθηκε πως στην παρούσα διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας το εκπαιδευτικό σύστημά μας δίνει την έμφαση και στρέφει την προσοχή στην εικόνα, στο άκουσμα των λέξεων και όχι στην σημασία τους, αμβλύνοντας έτσι την κριτική αντίληψη των μαθητών και δημιουργώντας σύγχυση ως προς το νόημά τους. Κατά τον διάλογο που εκτυλίχθηκε, επισημάνθηκε η σύμπτωση και αλληλεπίδραση αυτών των εκπαιδευτικών πολιτικών πνευματικής ρηχότητας με τις πολιτικές της πολτώδους κατανάλωσης και της ποιοτικής παρακμής είτε οικονομικής είτε πολιτισμικής.

Επισημάνθηκε επίσης η απώλεια και της πολιτικής συνείδησης καθόσον οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Τελικά συμφωνήθηκε ανάμεσα στους παριστάμενους, συλλόγους και πολίτες, να διαμορφωθεί πρόταση προς την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αίγινας, προς τα Δημοτικά Σχολεία και προς τους ενδιαφερόμενους δασκάλους του νησιού ώστε να ενημερωθούν για τους απλούς, ευχάριστους τρόπους διδαχής της ετυμολογίας και της ερμηνείας των ελληνικών λέξεων μέσα στην τάξη, συμμετέχοντας σε εθελοντικά προγράμματα που μπορεί να διοργανωθούν.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png