Εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA στην Αίγινα.

Στην αίθουσα "Σοφία Μηλιώτη" στο Γενικό Λύκειο Αίγινας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, εκδήλωση της  Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας. Ομιλητής ήταν ο κύριος Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος  του Ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης "Φίλοι της Φύσης", συντονιστής των δράσεων στην Ελλάδα ενάντια στις TTIP-CETA-TISA.
Την εκδήλωση παρουσίασε εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών Αίγινας ο κύριος Γουέιν Χωλ.

Διαβάζουμε από το κείμενο της εκδήλωσης:
Η CETA συνυπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Για την προσωρινή εφαρμογής για τα επόμενα 3 χρόνια απαιτείται επί πλέον η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο. Για δε την οριστική της εφαρμογή μετά την προσωρινή τριετία, απαιτείται η έγκρισή της εντός του 2017 από όλα τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των 27 κρατών μελών.

Πως επηρεάζει η CETA το φιστίκι Αιγίνης. Το κείμενο για τη συμφωνία της CETA αποτελείται από 1600 σελίδες. Στη σελίδα 517 αναφέρονται τα προστατευόμενα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ για την Ελλάδα και είναι μόνο 16 στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το φιστίκι Αιγίνης. https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdf

Η CETA από τα 100 ΠΟΠ προϊόντα και 40 κρασιά της χώρας μας προστατεύει μόνο τα 16. Για τα σημερινά προϊόντα ΠΟΠ που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία όπως δεν συμπεριλαμβάνει και το φιστίκι, θα είναι η αρχή του τέλους της προστασίας ως γεωγραφική προέλευση γιατί μέσω της συμφωνίας επιβάλλεται η "ρυθμιστική συνεργασία" δηλαδή η σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων και της νομοθεσίας μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα η αφαίρεση της ένδειξης ΠΟΠ να επεκταθεί και σε εμάς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα προτείνουμε στο Δήμο Αίγινας, τον Συνεταιρισμό και τον Αγροτικό Σύλλογο να απευθύνουν άμεσα συγκεκριμένο ερώτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν το Φιστίκι Αιγίνης προστατεύεται ή όχι στα πλαίσια της CETA και των διεθνών συμφωνιών εν γένει.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος της ομιλίας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png