Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση του DiEM25 στην Αίγινα.


Γράφει ο Σαράντης Ευσταθόπουλος.
Σε μία μαραθώνια συζήτηση, διάρκειας περισσότερο από δύο και μισής ωρών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον χειμαρρώδη τρόπο που τον χαρακτηρίζει, μίλησε για οργανωτικά θέματα του DiEM25, σχολίασε  θέματα επικαιρότητας και, κυρίως, έκανε ανάλυση πρόσφατων αλλά και παλαιότερων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο των κόσμο.

Για το DiEM25 ανακοίνωσε πως στις 25 Μαρτίου, στην Ρώμη, θα παρουσιαστεί το οικονομικό πρόγραμμα του κινήματος που θα χωρίζεται σε 5 άξονες: 1) Δημόσιο χρέος, 2) Ιδιωτικό χρέος και ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, 3) Νομίσματα και νομισματικές πολιτικές, 4) Ανάγκη για μεγάλη αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη, 5) Κοινωνικές πολιτικές (απασχόληση, καταπολέμηση φτώχειας κτλ).
 
Επίσης, για την μετεξέλιξη του DiEM25 σε κόμμα, απάντησε ότι, ιδανικά δεν θα ήθελε το DiEM να συμμετέχει σε εκλογές ως κόμμα αλλά να σε συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με αυτά, με βάσει τις αρχές του DiEM25. Σε άλλο σημείο, δε, της συζήτησης είπε ότι θα ήθελε το DiEM25 να αποτελέσει μία πλατφόρμα για να ενωθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της εκάστοτε χώρας, ώστε να σταματήσουν να είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους για ασήμαντους λόγους.
 
Τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις επικαιρότητας από δημοσιογράφο για την συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή και το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης στα πλαίσια του δανειακού προγράμματος της χώρας. Για την αξιολόγηση δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει, εν τέλει, πράγματα που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι για το καλό της οικονομίας της χώρας. Όσον αφορά την δραχμή, ο Γιάνης Βαρουφάκης αρχικά τόνισε ότι το νόμισμα είναι ένα εργαλείο και, ως εκ τούτου, οφείλουμε να μιλάμε για αυτό. Όσο για την ουσία της συζήτησης, είπε ότι σαν κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις δεν θα έπρεπε να συζητάμε την δραχμή, δεν θα έπρεπε να προτείνουμε την δραχμή, αλλά δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε να μας βγάλουν από το ευρώ, με το επιχείρημα ότι, αν μας βγάλουν θα καταστραφούν κι εκείνοι.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png