Ημερίδα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην καλλιέργεια και στην παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού.


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό, την ημερίδα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια και στην παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού, στο θεματικό πλαίσιο "Φιστίκι Αίγινας και κλιματική αλλαγή". Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λεουσείου Ιδρύματος, διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας, με την υποστήριξη του "Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής" και της 11ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν το κελυφωτό φιστίκι Αιγίνης, ένα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και συγκεκριμένα η παρουσίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φιστικοκαλλιέργεια και στην παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού Αιγίνης ΠΟΠ, η ανάπτυξη της συζήτησης του θέματος και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Νίκος Αλυφαντής, ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Καίτη Σαλπέα, ενώ την συζήτηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Νήσων κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, ο πρόεδρος “Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής” κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο κύριος Σπύρος Σπυρίδων πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη και ο κ. Παναγιώτης Κασιμάκης πρόεδρος της κοινότητας Αίγινας.

Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι ακόλουθες: "Οι αλλαγές στο κλίμα και τρόποι προσαρμογής και αντιμετώπισης", από την Δρ. Μαρία Ντούλα, ερευνήτρια και προϊσταμένη του εργαστηρίου Μη Παρασιτικών Ασθενειών του Τμήματος Φυτοπαθολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος.

"Επιπτώσεις μειωμένου χειμερινού ψύχους στην καλλιέργεια της φιστικιάς και μέτρα αντιμετώπισης", από την Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, διευθύντρια ερευνών στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση Τοπικού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας LEADER/CLLD 2014-2020 του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, από την Χριστίνα Καλαθά, Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγος, συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD.