Video με την αρχαιολογική έρευνα στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας, παρουσιάστηκε στο 15o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ. Τι είπε η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα.

koutsouba-00.jpg

Με έναν ξεχωριστό τρόπο ξεκίνησε χθες το βράδυ, η βραδιά του 15oυ Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας. Η υπεύθυνη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την Αίγινα, αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μετά την παρουσίαση σχετικού video, μίλησε στο κοινό για την αρχαιολογική έρευνα στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας.

Τι είπε η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα στην ομιλία της:

"Από την δεκαετία του ‘70 έχουν γίνει έρευνες σοβαρές εδώ, τώρα το γνωρίζουμε ήδη από τους ανασκαφείς της Κολώνας που είχαν κάνει παρατηρήσεις για το αρχαίο λιμάνι.

Αλλά αυτό που δεν είχε γίνει και προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι μία πιο εκτεταμένη μελέτη σε ένα λιμενικό έργο το οποίο είναι πραγματικά μοναδικό στο σύνολο του, γιατί περιλαμβάνει το πολεμικό λιμάνι, το εμπορικό λιμάνι και μία θωράκιση όπως είδατε και όπως ακούσατε, που ξεκινάει από την παραλία Ξεφλούδα και φτάνει στο Ακρογιάλι.

Είναι κάτι που το γνωρίζετε και σήμερα, γιατί είναι οι ύφαλοι που εμποδίζουν τα πλοία να μπαίνουν στο λιμάνι. Είναι ακριβώς οι αρχαίοι ύφαλοι που εμπόδιζαν τα πλοία τα Αθηναϊκά και τότε μάλλον, γιατί η Αίγινα με την Αθηνά είχε τον ανταγωνισμό, να μπαίνουν πάλι στο λιμάνι της Αίγινας, να πολιορκούν την Αίγινα κτλ. Είναι ο λόγος που έχουμε το πρόβλημα εδώ με το λιμάνι της Αίγινας , που είναι πάρα πολύ μικρό, γιατί δεν μπορεί να επεκταθεί, ακριβώς γιατί βρίσκονται οι αρχαίοι μόλοι σε όλοι αυτή την έκταση που σας λέω.

Παρόλα αυτά, αυτό  μπορεί να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στους κατοίκους της Αίγινας καμιά φορά το χειμώνα, είναι όμως ένας τεράστιος πλούτος τον οποίο εμείς προσπαθούμε να αποδώσουμε σε όλους εσάς τους πολίτες της Αίγινας και επιστημονικά να μαθευτεί και θα γίνει πραγματικά πολύ γνωστό.

Η αρχαιολογική έρευνα, η ενάλια, γενικά, έχει αργούς ρυθμούς, τα είδατε και στα βίντεο, δεν είναι κάτι το εύκολο. Όμως, αυτά που μας δίνει αυτό το λιμάνι είναι πολύ σημαντικά και έχουμε σκοπό να διοργανωθεί και ένα διεθνές συνέδριο, για τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις και εκεί να ενταχθούν και οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας, στη θέση που τους πρέπει.

Αλλά πέραν αυτού, αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι πώς μπορούμε να το δώσουμε αυτό στο κοινό, στους πολίτες και στους τουρίστες της Αίγινας. Γι’ αυτό το λόγο το βιντεάκι αυτό φτιάχτηκε για να κατατεθεί μία πρόταση από το Δήμο της Αίγινας με τον οποίο συνεργαζόμαστε, πολύ στενά, έχουν αγκαλιάσει δηλαδή το το εγχείρημα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούν σε κάποια σημεία του λιμανιού να μπουν κάποια QR στα οποία ο καθένας με το iphone το tablet χωρίς να βουτήξει καν, να μπορεί να δει τι υπάρχει μέσα τη θάλασσα και να το δει και πώς είναι σήμερα και να το δει και πώς ήταν στην αρχαιότητα σε αναπαράσταση.

Αυτό, επίσης, είναι κάτι πρωτοποριακό δεν έχει ξαναγίνει σε άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις. Ελπίζω, ότι με αυτό τον τρόπο και οι Αιγινήτες θα αγαπήσουν περισσότερο, αυτό που έχουν εδώ και που το ξέρουν, γιατί το κολυμπούσαν, γιατί κάνανε βουτιές όταν ήταν παιδιά πάνω από τους λιμενοβραχίονες, αλλά δεν γνώριζαν ότι είναι αρχαίοι λιμενοβραχίονες ή ότι είναι το τείχος της πόλης.

Και βέβαια τη μικρή ενόχληση που έχουν από το λιμάνι, ελπίζω, γιατί το ζω από το 2008 που ήρθα εδώ να δουλέψω, ελπίζω αυτή τη μικρή ενόχληση που προκαλεί το αρχαίο λιμάνι, στο νέο λιμάνι, να καταλάβουν όλοι, ότι υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό κι ο λόγος είναι μία πολύ σημαντική αρχαία κατάσταση και μοναδική, την οποία πρέπει να προβάλουμε και πρέπει να την αγαπήσουμε γιατί την προβάλουμε.

Θα ήθελα να ευχαριστώ ξανά τους διοργανωτές το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Αίγινας, που μας μας βοηθάει πάρα πολύ και την Saronic Ferries, που μας βοηθάει πάρα πολύ στην έρευνα, και βέβαια τους συνεργάτες, είδατε στο τέλος, εκτός από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Γαλλίας και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Αρχαιολογικό της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας και πολλούς άλλους, γιατί μία τέτοιου τύπου  γεωαρχαιολογική έρευνα, τέτοιας έκτασης, έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. Δεν είναι μόνο ανασκαφή, είναι και γεωλογία, είναι και τοπογραφία, είναι και αρχιτεκτονική, είναι πάρα πολλά πράγματα. Θέλει γεωφυσικά, θέλει αναλύσεις, θέλει πολλά πράγματα.  Ακόμα δεν είναι και στην πλήρη ανάπτυξη και βέβαια δεν νομίζω ότι θα τελειώσει σε πέντε χρόνια. Σίγουρα έχουμε δουλειά εδώ πέρα για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Το νησί το αγαπάμε πάρα πολύ, γιατί κι αυτό μας έχει αγκαλιάσει και όχι μόνο εμάς και τους συναδέλφους από τη Γαλλία και τους φοιτητές που έρχονται κάθε χρόνο. Έχουν να πουν τα καλύτερα για το νησί της Αίγινας, για τον τρόπο των κατοίκων.

Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, σας εύχομαι μία πάρα πολύ όμορφη βραδιά και όταν έρχεται εδώ και ακούτε λίγη φασαρία από την αντλία να ξέρετε ότι είναι για καλό".

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png