Ολοκληρώθηκε το ιστορικό, επιστημονικό συνέδριο "Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια", που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα.

 
Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Απριλίου 2022 στο ξενοδοχείο "Δανάη" στην Αίγινα.

Το συνέδριο, που σύμφωνα με τους συντελεστές του σημείωσε πολύ μεγάλη επιστημονική επιτυχία, ολοκληρώθηκε με τις δύο συνεδρίες του Σαββάτου και με μουσικό πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί ξεχωριστά. Στο video μπορείτε να δείτε ποσπάσματα από την απογευματινή συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας.
 
Το πρωί του Σαββάτου η πρώτη συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Χρήστου Λούκου, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Παν/μίου Κρήτης και περιελάμβανε τις ακόλουθες ομιλίες:
  • Νίκος Καραπιδάκης «Ο Καποδίστριας ως διαμεσολαβητής, η περίπτωση της Κεφαλονιάς»
  • Άντα Διάλλα «Πατριώτες και πατριωτισμοί στο Συνέδριο της Βιέννης (1815): Καποδίστριας και Τσαρτορίσκι
  • Νίκος Κουρκουμέλης «Σχόλια σε δυο προεπαναστατικά κείμενα του Ιωάννη κόμη Καποδίστρια: Στην επιστολή της 6ης/18ης Απριλίου 1819 προς τους Έλληνες παλαιούς συνεργάτες του αρματολούς και στο εμπιστευτικό υπόμνημα της 1ης/13ης Οκτωβρίου 1819 προς τον λόρδο Henry 3rd Earl Bathurst»
  • Έλλη Δρούλια «Οι προσδοκίες των Ελλήνων για την έλευση του Καποδίστρια»
  • Παναγιώτης Πασπαλιάρης «Λαϊκή ιστοριογραφία και Καποδίστριας»
  • Κώστας Λιβιεράτος «Πρωτεύουσες, οικισμοί και παροικίες στην αυγή της νεώτερης Ελλάδας»
  • Σπύρος Καράβας «Η Ελλάδα της Επανάστασης και οι Ελλάδες του Καποδίστρια»
Η τρίτη συνεδρία, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Καραπιδάκη, Καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Παν/μιο, τ. Προέδρου της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Α. Καποδίστριας», με τις ακόλουθες ομιλίες:
  • Χρήστος Λούκος «Η αντίδραση του Ιωάννη Καποδίστρια στην αίτηση των Ελλήνων επαναστατών για αποκλειστική προστασία της Αγγλίας (1825)»
  • Πόπη Πολέμη & Άννα Ματθαίου «Η αναζήτηση του νέου αναγνωστικού κοινού. Η μαρτυρία των συνδρομητών στα χρόνια του Καποδίστρια»
  • Δημήτρης Γεωργόπουλος «Επαρχία Ναυπλίας 1828-1831. Επιστροφή στην κανονικότητα»
  • Χάρης Ξανθουδάκης «Ο Καποδίστριας και η μουσική».
Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν από το Aegina Portal, ως podcast, αρκετές από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου.
 
Από τον Δήμο Αίγινας την απογευματινή συνεδρία παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πτερούδης και η αντιδήμαρχος κ Μαίρη Κουκούλη. Επίσης, ο κ. Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png