Η Αίγινα ανάμεσα στους ναυτότοπους που επισκέφθηκε η "EΠANACΥΣΤΑΣΗ ΄21: η πλωτή έκθεση". Η εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο.


Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσίασαν την έκθεση με τίτλο "EΠANACΥΣΤΑΣΗ ΄21: η πλωτή έκθεση". 


Η έκθεση παρουσιάστηκε σε είκοσι, περίπου, λιμάνια της νησιωτικής Ελλάδας, με το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος "Μάνια" του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος". Χθες Σάββατο, η πλωτή αυτή έκθεση κατέπλευσε στην Αίγινα, όπου ήταν επισκέψιμη από το κοινό, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - ομιλία στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας (οι ομιλίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο video). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πλωτάρχης Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος ΠΝ, Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Η Έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του '21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα κ.ά.) όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (ενδεικτικά αναφέρονται videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).
 
Το αφήγημα της Έκθεσης ξεκίνησε από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει ναυτότοπους, ιστορικά νησιά, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού Αγώνα και θα κλείσει με ιστορικά τεκμήρια που θα ενθαρρύνουν και παροτρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο που είχε ο ναυτικός Αγώνας στο εσωτερικό του μαχόμενου Έθνους και στην Ευρώπη γενικότερα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την απελευθέρωση.

Στους ναυτότοπους που επισκέφθηκε η Έκθεση, συγκαταλέγονται, εκτός της Χίου (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο 'Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Άνδρος, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος και η Αίγινα. Η κατάληξη της Έκθεσης είναι ο Πειραιάς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Πτερούδης, επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Γαρυφάλλου, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, και ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης του Τούρλου κ. Κυριάκος Κλώνος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png