
Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Μοσχούλας Κατσίπη, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου παρουσιάστηκε αρχιτεκτονική πρόταση της Μαριλένας Μανίκα, με τίτλο: «Τέχνη και Πόλεμος – Κέντρο Πολιτισμού στο ναυτικό οχυρό Πέρδικας», η οποία επαινέθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η πρόταση αναδεικνύει τη δυνατότητα μετατροπής του παλιού οχυρού σε ένα σύγχρονο κέντρο τέχνης και πολιτισμού, με μουσειακούς χώρους, χώρους εκδηλώσεων και φιλοξενίας καλλιτεχνών, δίνοντας έμφαση στην ειρηνική μεταμόρφωση ενός τόπου πολεμικής μνήμης.

Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική ιδέα που στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού στην περιοχή, διατηρώντας την υπάρχουσα οχυρωματική υποδομή και την ιστορία της, δείχνοντάς μας πως η τέχνη μπορεί να υπερκεράσει τον πόλεμο! Περιλαμβάνει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αφιερωμένο στους καλλιτέχνες Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου και Χ. Καπράλο, οι οποίοι άφησαν σημαντικό έργο στην Αίγινα, χώρους εκδηλώσεων, εργαστηρίων, καθώς και σύμπλεγμα καταλυμάτων για καλλιτέχνες. Σκοπός της είναι η ανάδειξη της όλης περιοχής σε ορόσημο ειρήνης και πολιτισμού.

Ο Γιώργος Μπήτρος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας και Πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, προσέφερε με την ομιλία του πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, ενώ η ιστορικός Ελένη Σταμπόγλη, μίλησε για το καινούργιο τεύχος της Αιγιναίας, που έχει ως θέμα την αποτύπωση της συνεργασίας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και επίσης είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Την εμπειρία της ως εικαστικός, από τις επισκέψεις της στην Πέρδικα παρουσίασε η Μοσχούλα Κατσίπη. Παρέμβαση έκανε ο κ. Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών.