
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026, στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, η ενημερωτική ομιλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αίγινας «Η Αφαία» με θέμα τα αυτοάνοσα νοσήματα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βιολόγος κ. Σεραφείμ Καραθάνος - επιστημονικός υπεύθυνος κυτταρομετρίας στο εργαστήριο Locus Medicus S.A. και επιστημονικό προσωπικό στην εταιρεία ΕΣΕΑΠ - ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αυτοάνοσα νοσήματα: όταν το σώμα μας επιτίθεται στον εαυτό του», επιχειρώντας μια καταννοητή, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση σε ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη σύγχρονη κοινωνία.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Δέσποινα Σακκιώτη, η οποία ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι η δράση εντάσσεται σε έναν κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων με ιατρικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Καραθάνος παρουσίασε βασικές έννοιες γύρω από τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εξηγώντας τον ρόλο της έμφυτης και της επίκτητης ανοσίας, καθώς και τη σημασία της «ανοσολογικής ανοχής» – δηλαδή της ικανότητας του οργανισμού να διακρίνει το «δικό του» από το «ξένο».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία, όπως ανέφερε, εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει «λάθος» και επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του οργανισμού. Τα νοσήματα αυτά είναι πολυπαραγοντικά, με βασικούς παράγοντες τη γενετική προδιάθεση, τις λοιμώξεις, το περιβάλλον, τη διαταραχή του μικροβιώματος και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν περίπου το 5-10% του πληθυσμού, ενώ εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, λόγω ορμονικών και γενετικών παραγόντων.
Παραδείγματα και συμπτώματα
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας έγινε αναφορά σε συχνά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως:
- η θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- η σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σημασία της πρόληψης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της καθημερινότητας, με τον κ. Καραθάνο να επισημαίνει ότι το χρόνιο στρες, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου συμβάλλουν στη φλεγμονή και ενδέχεται να ευνοήσουν την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία του μικροβιώματος του εντέρου και η ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας του για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταμάτης Μαρμαρινός, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη, ο πρώην δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης, εκπρόσωποι συλλόγων, μέλη και φίλοι του διοργανωτή συλλόγου και κάτοικοι του νησιού.

