"Σιδε/ηρομανία". Έκθεση του Jean-Jacques Tesson στο Hotel Brown.

Σιδε/ηρομανία
Jean-Jacques Tesson
Hotel Brown
22 Ιουνίου-23 Σεπτεμβρίου 2018
Εγκαίνια : 22 Ιουνίου, 20:00

Ένα σίδερο ξεχασμένο στα βάθη του ατελιέ απέκτησε ρόδες και έγινε πρόβατο. Ένα πρόβατο από αυτά που έσερναν παλιά τα παιδάκια με ένα σπάγκο. Διασκέδασε, φαίνεται, τόσο πολύ ο Jean-Jacques με αυτό το πλάσμα που, ενώ συνήθως συναρμολογούσε ό, τι σκουριασμένα κομμάτια του λαχαίνανε, βάλθηκε να μαζεύει συστηματικά άλλα σίδερα, για να φτιάξει συντρόφους στον μοναχικό πρόβατό του. Λίγο πολύ επηρεασμένος από κάποια γαλλικά κόμικς που, νέος, διάβαζε.

Μπορούσε όμως αυτό το αλλόκοτο κοπάδι να μείνει χωρίς βοσκό ; Το τέλειο μοντέλο προσφέρθηκε στον Σωκράτη, τον τσοπάνη-γείτονα που, με την γκλίτσα στο χέρι, κάθεται με τις ώρες απέναντι από το εργαστήρι του κατασκευαστή. Το πιο μικρό σίδερο που βρέθηκε στη Γαλλία, ειδικό είπε ο παλιατζής για γραβάτες, στολίστηκε με παπιγιόν και έγινε ο πιο κοντινός φίλος του βοσκού. Όνομα; Φαίδων, φυσικά.

Τα δύο μεγάλα που περισσεύανε ήρθαν να θωρακίσουν ένα επιβλητικό πλοίο, που βαφτίστηκε Αβέρωφ. Φέτος, πέρα από το χιουμοριστικό στοιχείο που επικρατεί στο Καρουζέλ προβάτων, εμφανίζεται και μια πιο βαριά νότα στο Τρίπτυχο, όπου σκουριασμένες αλυσίδες ποδηλάτων γίνονται τα λυμένα μαλλιά μιας Μαγδαληνής (ή Παναγιάς;), που θρηνεί στα πόδια του Εσταυρωμένου. Κάθε άλλο παρά τούλι θυμίζει με τη πρώτη ματιά μία στραπατσαρισμένη ρόδα από καροτσάκι κούκλας και, όντως, η φουστίτσα της Κοπελιάς κρατάει μία ακαμψία, που παραπέμπει στα παλιά κουρδιστά παιχνίδια.

Όμως η ομπρέλα-τρίφτης που φοράει της χαρίζει την κομψότητα μίας αυθεντικής μπαλαρίνας. Όλα αυτά τα περιφρονημένα συντρίμμια, τα όποια ξεκίνησαν μία δεύτερη ζωή στα χέρια του Jean-Jacques, δεν θα μπορούσαν να ονειρεύονται πιο κατάλληλη κατοικία από τον μαγικό κήπο του ξενοδοχείου Brown, που φιλοξενεί τα δημιουργήματα του για τρίτη χρονιά.
Jeanne Roques


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png