"Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκης -Ζορμπάς", από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

"Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκης -Ζορμπάς".
Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκη – Ζορμπά» είναι ένα δίκτυο από τόπους που έχουν σχέση με τους δύο φίλους. Η ΔΕΦΝΚ με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, ταξίδια, εκθέσεις αποσκοπεί να αναδείξει αυτά «τα περάσματα» όπου συνδέθηκαν οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και γεννήθηκε η  φιλία τους. Οι τόποι αυτοί είναι:
-  To Καταφύγι (Κοζάνη): Τόπος γέννησης του Γιώργη Ζορμπά.
-  To Άγιον Όρος: Γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά.
-  To Παλαιοχώρι (Χαλκιδική): Εκμετάλλευση επιχείρησης ξυλείας.
-  Η Στούπα: Κοινή εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου.
-  To Ηράκλειο: Τόπος γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη και γάμος της κόρης του Γιώργη Ζορμπά Αναστασίας, με τον αδελφό της Γαλάτειας Ραδάμανθυ Αλεξίου. Υπενθυμίζουμε ότι  εγγονός τους είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος «ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ». -Το Ακρωτήρι – Χανιά: Γυρίσματα της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας.
- Tα Σκόπια: Εγκατάσταση του Γιώργη Ζορμπά με την κόρη του Κατίνα, γάμος της τελευταίας με τον Ζόραν Γιάντα και τάφος τους.
Μεταξύ αυτών των τόπων είναι και η Αίγινα όπου ο Καζαντζάκης έγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Η  Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το περιοδικό «Η Αιγιναία» οργανώνουν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.30μ.μ. στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη, που περιλαμβάνει:
Ομιλία της κ. Αθηνάς Βουγιούκα, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας-Ειδικής μελετήτριας του Ν. Καζαντζάκη, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αίγινα».
Θα ακολουθήσει παρουσίαση των βιβλίων :
 «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία» (Εκδ. Καστανιώτη) από το Γιώργο Στασινάκη, συγγραφέα του βιβλίου και Προέδρου της ΔΕΦΝΚ.
και «Ο Νίκος Καζαντζάκη και η πολιτική» (Εκδ. Καστανιώτη, συλλογικός  τόμος) από το Γιώργο Μπόγρη, Διευθυντή της Αιγιναίας και υπεύθυνου της ΔΕΦΝΚ για την Αίγινα, ο οποίος και συντονίζει την εκδήλωση.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png