Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές από τον ιατρό Χρυσόστομο Μαυροθαλασσίτη, για την προστασία τις ημέρες του καύσωνα.

DSC_0005-mavrothlassitis.JPG
Ο καρδιολόγος ιατρός κ. Χρυσόστομος Μαυροθαλασσίτης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον καύσωνα, που ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους του νησιού και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί, μιλώντας στο Aegina Portal έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την προστασία της υγείας αυτές τις δύσκολες ημέρες.


"Έχουμε πάρα πολύ ζέστη αυτές τις μέρες, υπερβολική θα έλεγα και μάλιστα έχει ανέβει και πάρα πολύ υγρασία του χώρου, με αποτέλεσμα η εξάτμιση του ιδρώτα να δυσκολεύει πάρα πολύ όλους εμάς. Ειδικά, εδώ στο νησί μιας και έχουμε περισσότερο νοτιάδες παρά βοριάδες, από τη μεριά της Αίγινας, έχουμε λοιπόν αρκετά μεγάλο πρόβλημα".

Πως επηρεάζει η υψηλή θερμοκρασία τον ανθρώπινο οργανισμό.

"Ειδικά αυτό το δεκαήμερο που θα ακολουθήσει, μέχρι πιστεύω και προς το τέλος Αυγούστου. Τι γίνεται λοιπόν όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτή την εποχή και ανεβαίνει αρκετά η υγρασία του χώρου και συντελούν και άλλοι μηχανισμοί όπως η άπνοια; Τότε όλα τα αποθέματα του οργανισμού αρχίζουν και μπλοκάρουν. Συγκεκριμένα, οι εσωτερικοί χώροι μας, για την ακρίβεια έχουν θερμοκρασίες σταθερές από το 36,6 μέχρι 37,1, οποιαδήποτε λοιπόν περιβαλλοντική θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς, αυτό αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα για τον οργανισμό, κυρίως ταλαιπωρεί τις άκρες ηλικίες, δηλαδή τα παιδιά.

Από κάποια ηλικία και πάνω τα παιδιά, έχουν μικρότερη αναλογία επιφάνεια σώματος με όγκο σώματος και δεν βγάζουν και μεγάλη ποσότητα ιδρώτα. Οι ηλικιωμένοι από την άλλη που παίρνουν φάρμακα ή που έχουν σοβαρές παθήσεις, και αυτοί έχουν δυσκολία να δουλέψουν όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας θερμοστάτης στον εγκέφαλο ο οποίος καθορίζει πώς πρέπει να γίνει η αποβολή του ιδρώτα αρχίζει λοιπόν με την αγγειοδιαστολή κάνει ανοίγει όλα τα μετατρόχια κρητικά αγγεία του σώματος έρχεται το χρώμα του δέρματος και γίνεται κόκκινος και αρχίζει μετά η αποβολή του ιδρώτα. Η αποβολή του ιδρώτα απομακρύνει μεγάλη ποσότητα πλάσματος από την κυκλοφορία και έτσι αρχίζουν οι μηχανισμοί άμυνας και ειδικά στα άτομα που έχουν χαμηλή πίεση να έχουμε ταχυκαρδία, υπόταση και όλα τα παραγωγικά συμπτώματα της γρήγορης απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών, δηλαδή κεφαλαλγία ναυτία, ταχυκαρδία, ωχρότητα, τάση για εμετό ή έμετο".

Πως θα πρέπει να ντυνόμαστε τις ημέρες του καύσωνα.

"Η ακραία μορφή δυσανεξίας στη ζέστη είναι η θερμοπληξία, βέβαια και η θερμική εξάντληση ανοίκει και αυτή σε αυτό το πλαίσιο όπως και η ηλίαση. Θα πρέπει λοιπόν όλοι εμείς που κυκλοφορούμε έξω να μην φοράμε σκούρα ρούχα. Πρέπει να είναι βαμβακερά και η δυνατόν λευκά. Θα πρέπει να είναι καλυμμένα όλα τα μέρη του σώματος και στα μικρά παιδιά θα πρέπει να φοράμε και καπέλο, το οποίο όμως δεν έχει, όπως τα παλιά ψάθινα καπέλα να μπορεί να αναπνέει το κεφάλι, γιατί ένα από τα μέτρα που γίνεται η εξάρτηση η εξάτμιση του ιδρώτα είναι κεφάλι. Δεν μπορούμε λοιπόν να βάζουμε πιεστικά ένα τζόκεϊ ή κάτι άλλο το οποίο να εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα από το κεφάλι".

Συμβουλές για το νερό, τη διατροφή και τα φάρμακα.

"Τώρα, όσον αφορά τις κρέμες που χρησιμοποιούμε αυτό τον καιρό, καλό θα είναι να τις αποφεύγουμε. Τα μέτρα που θα συνιστούσα είναι άφθονο νερό. Το νερό κατά προτίμηση πρέπει να είναι ζεστό, όχι παγωμένο γιατί το παγωμένο απλώς γλύφει τα κύτταρα και δεν προσφέρει ιδιαίτερη σημασία στην αποκατάσταση του πλάσματος, άρα λοιπόν όσο πιο ζεστό είναι και φρονιμότερο.

Θα πρέπει να έχουμε μικρά γεύματα και βέβαια αυτοί που παίρνουν φάρμακα, αυτό τον καιρό θα πρέπει να τα μειώσουν σε σημαντικές δόσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε αυτό τον καιρό όπως αγγειοδιασταλτικά, διουρητικά, φάρμακα του κεντρικού νευρικού, πρέπει πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό να μειώνουμε αρκετά τις δόσεις σε σημείο που καμιά φορά να παραλείψουμε την απογευματινή, τη βραδινή.

Όταν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα θερμοπληξίας που σημαίνει υψηλό πυρετό, κοκκίνισμα στο δέρμα ερυθρότητα δυσκολία στις σκέψεις, τις δραστηριότητες και τα λοιπά θα πρέπει να μένει σε μέρος που να έχει κλιματισμό. Οι ανεμιστήρες βοηθάνε αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό. Να αποφεύγει να κινείται ανάμεσα στις δύσκολες ώρες 12 - 4, η στα μικρά παιδιά 12-3 για παράδειγμα, Να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά μπορεί. Τα υγρά δεν είναι απαραίτητα να είναι με τη μορφή του νερού, μπορεί να είναι και με τροφές ανάλογες, όπως είναι τα κολοκυθάκια, όπως είναι το καρπούζι, όπως είναι τα φρούτα της εποχής, τα λαχανικά της εποχής.

Τα γεύματα θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά και ειδικά τροφές που είτε με τον έναν τρόπο επιβαρύνουν το συκώτι όπως είναι το αλκοόλ ή με τον άλλο τρόπο όπως είναι η καφεΐνη, που δουλεύουν σαν διουρητικές, θα πρέπει να αποφεύγονται ή να μικραίνουν τουλάχιστον οι δόσεις.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι όταν δούμε τα πρώτα συμπτώματα, πυρετός ο οποίος δεν υποχωρεί, που δεν έχει κάποια προφανή αιτία, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, να έρχεται ο εξεταζόμενος σε επαφή με τον γιατρό για να πάρει τις πρώτες βοήθειες.

Εννοείται ότι η θερμοπληξία σε θερμική εξάντληση, δεν χορηγούνται αντιπυρετικά γιατί, γιατί ο θερμοστάτης του εγκεφάλου κλειδώνει και έτσι είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στην άμυνα του οργανισμού.

Το δέρμα έχει υποδοχείς αγγειοσυσπαστικούς, που είναι συνήθως σε άντρες και αγγειοδιασταλτικούς, που είναι συνήθως σε γυναίκες. Το καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα κόκκινα μάγουλα. Άρα λοιπόν όσοι έχουν πολλούς β' υποδοχείς αυτοί κινδυνεύουν και περισσότερο. Άρα λοιπόν τα αδύνατα άτομα οι γυναίκες και όσοι παίρνουν για παράδειγμα φάρμακα, που συνεισφέρουν σε βραδυκαρδία, έχουν δυσκολία στο να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς άμυνας. Σε αυτά χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή".

Οι ενέργειες σε περιπτώσεις θερμοπληξίας.

"Αυτό που μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ εύκολα, είναι με βρεγμένες πετσέτες να ενυδατώσουμε την περιοχή του αυχένα, τις μασχάλες, της κεφαλής της μηρογεννητικές πτυχές και βέβαια αφαιρούμε όλα τα ρούχα τα οποία είναι στενά ή μας δυσκολεύουν. Προσπαθούμε κατά το δυνατόν να έχουμε αεριζόμενο περιβάλλον, αλλά όχι με την ζέστη του περιβάλλοντος, σε κλιματιζόμενους χώρους, άφθονα νερά, αρκετό αλάτι, όπως και στους ναυτικούς του κόλπου δεν είναι τα χάπια αλατιού, έτσι λοιπόν και στη θερμοπληξία πρέπει να δίνουμε ηλεκτρολύτες. Άλλοτε τους δίνουμε με τη μορφή υγρών και ηλεκτρολυτών άλλοτε τους δίνουμε τροφές που είναι αλμυρές.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να προσέχουμε τους ηλικιωμένους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτοί θα πρέπει να μετέρχονται στις υποχρεώσεις τους στον ελάχιστο δυνατό βαθμό. 'Άρα λοιπόν ή πρωί-πρωί θα βγαίνουν για τις δραστηριότητές τους ή αργά το απόγευμα. Ο ύπνος βοηθάει αρκετά. Το να χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες και γενικά αλοιφές, δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι τα ρούχα μας να είναι άνετα, λευκά και στο βαθμό που μπορούμε να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας, να το κάνουμε".

Ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας πριν ταξιδέψουμε.

"Τα άτομα που έχουν αυξημένα προβλήματα υγείας, θα πρέπει πριν ταξιδέψουν πριν πάνε οπουδήποτε να ενημερώνονται από τους γιατρούς τους, ποια φάρμακα μπορούν να μειώσουν και σε ποιο βαθμό. Εννοείται ότι υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες όπως είναι οι καρδιοπαθείς, οι αναπνευστικοί άρρωστοι, οι άρρωστοι με νευρολογικά προβλήματα. Αυτοί πάντα θα έρχονται σε συνεννόηση με το γιατρό πριν από κάθε μετακίνηση και κανείς βέβαια αυτές τις μέρες δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια του. Τα όριά μας μπορούμε να τα βοηθήσουμε ενισχύοντας τα με πολλές βιταμίνες που να περιέχουν φυτοθρεπτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και λοιπά και βέβαια άφθονο νερό".

Θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό μπουκάλι νερό.

"Η σύσταση μου είναι να έχετε πάντα ένα μικρό μπουκαλάκι νερό όταν μετακινείστε και ειδικά όταν εκτίθεστε σε ήλιο, για παράδειγμα όταν κάνετε κανό πρέπει να έχετε πάντα ένα μεγάλο μπουκάλι δίπλα σας, όταν κάνετε ποδήλατο πάλι το ίδιο, όταν κάνετε δραστηριότητες στο χορό θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα. Δεν είμαστε αθάνατοι, ούτε έχουμε απίστευτες δυνατότητες και βέβαια οτιδήποτε γκρεμίζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα όπως η ναυτία, ο εμετός, είναι προειδοποιητικά συμπτώματα, ότι έχουμε μία θερμική εξάντληση, για αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε. Καλές διακοπές!".



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png