Η ιατρός κ. Σβετλάνα Λεονίδη απαντά σε ερωτήσεις για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας ως εμβολιαστικού κέντρου και τις ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες.

 
Το Κέντρο Υγείας Αίγινας διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πανδημία, λειτουργώντας ως Εμβολιαστικό Κέντρο, αποσπώντας τα εύσημα για την ποιότητα των υπηρεσιών του, από τους πολίτες που το επισκέπτονταν.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Στον αντίποδα και παρά τις προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό του, το πρόβλημα της υποστελέχωσης δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε να περιορίσει τη δυναμική που οφείλει να έχει ως η μοναδική δημόσια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στο νησί.
 
Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, ιατρός κ. Σβετλάνα Λεονίδη, απάντησε στις ερωτήσεις του Aegina Portal, μερικές από τις οποίες είναι και οι πιο συχνές ερωτήσεις των κατοίκων του νησιού για τη λειτουργία του Κέντρου, αυτή τη περίοδο.
 
Ποια είναι η εικόνα των εμβολιασμών την τελευταία περίοδο;

Η τελευταία διετία αποτέλεσε μια ιδιαίτερα δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη για το χώρο της υγείας. Μεταξύ αυτών των δυσκολιών συμπεριλαμβάνουμε και την παράλληλη λειτουργία των Εμβολιαστικών Κέντρων και τις υψηλές απαιτήσεις τους. Στο Κέντρο Υγείας λειτούργησαν αρχικά τρεις γραμμές εμβολιασμού οι οποίες εξυπηρέτησαν έως και 220 εμβολιασμούς ημερησίως. Σήμερα πλέον παρουσιάζεται μια ύφεση στους εμβολιασμούς, δεδομένου ότι μερίδα των πολιτών έχει εμβολιασθεί και δεν εμβολιάζουμε παιδιά.
 
Υπάρχουν δεδομένα για τα ποσοστά των κατοίκων της Αίγινας που έχουν εμβολιαστεί και ειδικότερα ανά δόση;
 
Κατά το 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 28.000 εμβολιασμοί. Το γεγονός ότι εμβολιάζαμε πολίτες από όλη την Αττική, δε μας επέτρεψε τη διεξαγωγή ποσοτικών στατιστικών στοιχείων, σχετικά με τις δόσεις των εμβολιασμένων πολιτών της Αίγινας μεμονωμένα.
 
 
Η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου έχει επιφέρει δυσκολίες στην προσφορά υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας;
 
Η λειτουργία των Εμβολιαστικών Κέντρων επηρέασε έμμεσα τη συνολική παροχή υπηρεσιών υγείας. Σαφώς οι απαιτήσεις του Κέντρου Υγείας ήταν και είναι αυξημένες. Ωστόσο το σύνολο του προσωπικού καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, υπερβαίνοντας τον εαυτό του, προκειμένου να περιοριστούν τα τυχόν προβλήματα που επιφέρει η υποστελέχωση του.
 
 
Το Κέντρο Υγείας έχει στοιχεία για τον αριθμό των νοσούντων από Covid 19 στην Αίγινα;
 
Αναφορικά με το σύνολο των νοσούντων στο νησί σας ενημερώνω ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα παράθεσης στατιστικών στοιχείων νοσούντων Covid 19, διότι η διεξαγωγή σχετικών στατιστικών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ.
 
Οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν για τις ελλείψεις ειδικοτήτων. Ποιες ειδικότητες είναι κενές αυτή την στιγμή στο Κέντρο Υγείας;
 
Συμμερίζομαι απολύτως την ανησυχία των κατοίκων του νησιού σχετικά με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, η οποία απασχολεί τόσο έμενα όσο και το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας. Για το λόγο αυτό, καταβάλλω όλες τις δυνατές προσπάθειες και ενέργειες διεκδικώντας τη βέλτιστη επιστημονική στελέχωση του Κέντρου.
 
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα Κέντρο Υγείας προϋποθέτει την επαρκή στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και όχι με προσωρινές λύσεις ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση η άμεση τοποθέτηση μονίμου επιστημονικού προσωπικού είναι επιβεβλημένη για όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες από το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας.
 
Ανάγκη και προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη των ειδικοτήτων: Καρδιολόγου, Παιδιάτρου και Ακτινοδιαγνώστη χωρίς να παραγνωρίζω ανάλογες ανάγκες για ΩΡΛ, Ορθοπεδικό και Οδοντίατρο αλλά και για επικουρικό προσωπικό (Νοσηλευτές, Επισκέπτριες Υγείας κλπ).
 
 
Το ζήτημα του παιδιάτρου που βρίσκεται διαδικαστικά; υπάρχει προοπτική να διοριστεί σύντομα ένας παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας; Παλαιότερα λαμβάναμε ανακοινώσεις σχετικά με τις επισκέψεις παιδιάτρων, εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχουν τέτοιες ανακοινώσεις, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
 
Η θέση του παιδίατρου είναι κενή από το 2018. Προκειμένου να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των (τεράστιων) απαιτήσεων έχουμε καταφέρει να καλύπτουμε με επισκέπτη παιδίατρο κάποιες ημέρες το μήνα. Η συχνότητα των επισκέψεων παιδιάτρου αφορά τον προγραμματισμό των φορέων που μας εξυπηρετούν και όχι το Κέντρο Υγείας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να δεχτούμε την επίσκεψη παιδιάτρου, αλλά αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα των ιατρών που προσφέρονται να μετακινηθούν.
 
Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τους παιδιάτρους για την καλή τους πρόθεση και συμμετοχή. Κάθε ανακοίνωση που λαμβάνετε σχετικά με τις επισκέψεις των παιδιάτρων έχει σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την αποφυγή -κατά το δυνατό- κάθε ταλαιπωρίας τους.
 
Θέλουμε και προσπαθούμε καθημερινά προς αυτό το σκοπό έχοντας απόλυτη επίγνωση του ρόλου και του σκοπού της πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας ενός νησιού.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png