Παγκόσμια ημέρα διαβήτη. Δράση για την ενημέρωση των κατοίκων της Αίγινας, στο χώρο μπροστά από το Λιμενικό Ταμείο, από τον Δήμο Αίγινας και το Κέντρο Υγείας.

20221114_112759-drasi-sakxaro.jpg

Ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι, δράση με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη για τον σακχαρώδη διαβήτη.  Η δράση διοργανώνεται από το Δήμο Αίγινας και το Κέντρο Υγείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας διαβήτη. Μπροστά από το χώρο του Λιμενικού Ταμείου, στην παραλία της Αίγινας, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τη νόσο και τα πρώιμα στάδια της, ενώ θα έχουν την δυνατότητα συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη. 


Για τη δράση στο Aegina Portal μίλησε η ιατρός του Κέντρου Υγείας Αίγινας κ. Bασιλική Γουρζή:
  "Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη, που είναι 14 Νοεμβρίου κάθε έτος, το Κέντρο Υγείας σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας αποφάσισε να διοργανώσει μία δράση στην κοινότητα, με στόχο να ενημερώσουμε τον κόσμο, πιο πολύ για την πρόληψη, ούτως ώστε  να αποφύγουμε το ζαχαρώδη διαβήτη τα επόμενα χρόνια. 

Ο διαβήτης είναι γενικότερα μία πάθηση χρόνια πολύ συχνή στην εποχή μας και υπάρχουν παράγοντες τους οποίους μπορούμε να τροποποιήσουμε και να καθυστερήσουν την εμφάνισή του. 

Αυτός είναι ο στόχος της δράσης μας. Στα πλαίσια της δράσης συμπληρώνουμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εκτιμά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στα επόμενα 10 χρόνια. Γίνεται μέτρηση ζαχάρου σε όσους κρίνεται απαραίτητο και είναι δύο ώρες νηστικοί".

"Είμαστε εδώ σήμερα για να ενημερώσουμε τους πολίτες, για τους κινδύνους που προκαλεί ο  σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης “καλπάζει” πραγματικά, αν δει κάποιος τα νούμερα είναι τρομακτικά! Ο διαβήτης τύπου 2 προλαμβάνεται, γι’ αυτό και είμαστε και εδώ, για να μιλήσουμε για τη σημασία που έχει η διατροφή και η άσκηση στην πρόληψη τού σακχαρώδους διαβήτη. 

Η κυρία Κατερίνα Ντάνου, επισκέπτρια υγείας του Κέντρου Υγείας Αίγινας, είπε σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη: "Αν περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και φροντίσουμε να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και να περιορίσουμε τα κορεσμένα λίπη,  αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό 58% να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στη ζωή μας. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να προλάβουμε το διαβήτη. 

Όταν ο διαβήτης εμφανιστεί σημαίνει ότι έχει ήδη δημιουργήσει επιπλοκές στο σώμα. Οι επιπλοκές αυτές οι χρονιές. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση ή ακόμα και σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων. Αν εμφανιστεί στα 60 έτη της ζωής μειώνει το προσδόκιμο της ζωής μας για πέντε χρόνια. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Δεν χρειάζονται απότομες αλλαγές στη ζωή μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατήσουμε το μέτρο και να είμαστε σταθεροί.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Δήμο Αίγινας, το Κέντρο Υγείας και τη 2η ΔΥΠΕ που έκρινε την δράση μας αυτή".

Στη δράση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός και η δημοτική σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png