Παραμένουν τα προβλήματα των συνταξιούχων του ΙΚΑ στην Αίγινα.


Σημαντικά και άλυτα όπως αποδείχθηκε κατά την ομιλία του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ της Αίγινας κυρίου Στέλιου Κοττάκη, παραμένουν τα προβλήματα εκατοντάδων κατοίκων του νησιού, που ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων για τους οποίου πλήρωναν μια ζωή, υπόκεινται σε ατελείωτη ταλαιπωρία στο όνομα της ατελείωτης γραφειοκρατίας και των κακών αντανακλαστικών των διαφόρων υπηρεσιών. Το πρωί της Κυριακής ο Σωματείο είχε την ετήσια συνέλευση του και με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα. Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας, παρουσία εκατοντάδων μελών του καθώς και του Δημάρχου Αίγινας κυρίου Σάκη Σακκιώτη, αλλά και του αντιδημάρχου κυρίου Νεκτάριου Κουκούλη.



Ο κύριος Στέλιος Κοττάκης έκανε έναν αναλυτικό οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, μετά το τέλος του οποίου και αφού ευχήθηκε για την καινούργια χρονιά αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Αίγινα.Προβλήματα που χρονίζουν και καταντούν πραγματικός βραχνάς για τους ανήμπορους ηλικιωμένους. Ο κύριος Κοττάκης παρουσίασε τις επαφές που έχει κάνει την τελευταία περίοδο τόσο με την κεντρική διοίκηση, όσο και με διάφορες άλλες υπηρεσίες, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, όπως άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια.

Το θέατρο του παραλόγου βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Αίγινα, καθώς όπως ενημέρωσε κατά το χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος κύριος Αποστολίδης, το αξονικός τομογράφος που έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομείο της Αίγινας δεν λειτουργεί, αν και έχει εγκατασταθεί από το Σεπτέμβριο. Αιτία η αναμονή μιας σχετικής έγκρισης από τον "Δημόκριτο", αλλά και η σύσταση μιας 9/μελούς επιτροπής το αντικείμενο της οποίας προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί. Και παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έκανε τη χορηγία για την αγορά του αξονικού τομογράφου, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Αίγινας έκανε όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, δημιουργώντας ένα θωρακισμένο από ακτινοβολίες χώρο στο υπόγειο του, η ΔΕΗ έδωσε ρεύμα με ειδικό καλώδιο, ο αξονικός παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητος.

Στο video που ακολουθεί η ομιλία του κυρίου Σακκιώτη:


Το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι κάτοικοι της Αίγινας που χρειάζονται τις υπηρεσίες του, να πρέπει να κλείνουν μήνες πριν ραντεβού σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Κατά τις τελευταίες μάλιστα απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ χάθηκαν αρκετά τέτοια σημαντικά ραντεβού για την υγεία των ασφαλισμένων. Και τα προβλήματα συνεχίζονται. Ένας μόνο γιατρός για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ της Αίγινας είναι υπεύθυνος για τη συνταγογράφηση. Οι ασφαλισμένοι είναι πραγματικά ανήμποροι να αντιδράσουν. Για να "πιάσουν" σειρά και να μην ταλαιπωρούνται αφήνουν από τα ξημερώματα τα βιβλιάρια υγείας του έξω από το κτήριο των εξωτερικών ιατρείων του ΙΚΑ δίπλα στο νοσοκομείο. "Τα αφήνουν εκεί, βάζουν και μια πέτρα από πάνω και όποιος προλάβει" μας είπε εμφανώς αγανακτισμένος ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που βλέπει τους συναδέλφους του να ταλαιπωρούνται καθημερινά. "Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, δεν αντέχουν αυτή την ταλαιπωρία. Για να καταλάβεις τι συμβαίνει θα σου που ότι για παράδειγμα πρόσφατα ο ένας και μοναδικός γιατρός έφυγε με πενθήμερη άδεια. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να βάλει μια ανακοίνωση, έτσι ώστε και οι ασφαλισμένοι να ξέρουν τι συμβαίνει και να μην ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο".

Κι ο κύκλος των προβλημάτων συνεχίζεται με το ΙΚΑ να πρέπει να αποδώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Νοσοκομείο της Αίγινας και η ασφαλισμένοι ουσιαστικά να πρέπει να πληρώνουν για τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.


"Στερούμαστε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς ζωής για την οποία μοχθήσαμε κι αυτό είναι παράλογο. Η σύνταξη θεωρείται στον προηγμένο κόσμο και τα κράτη πρόνοιας δεδομένη. Δεν παζαρεύεται ούτε διαπραγματεύεται. Η σύνταξη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με μία λογιστική αντίληψη, σαν ένας τυχαίος αριθμός που απλά γράφεται η διαγράφεται. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί. Καμιά κρίση δεν ξεπερνιέται από την ισοπέδωση και την εξαθλίωση. Είναι ντροπή ο συνταξιούχος που μια ζωή περίμενε να πάρει την σύνταξη να ξεκουραστεί, να πάρει δώρο στα εγγόνια του. Είναι αδιανόητο να πρέπει να ζητά χρήματα από τα παιδιά του για να επιβιώσει. Είναι απίστευτο να στέλνει η εφορία σημειώματα περαίωσης με χιλιάδες ευρώ σε συνταξιούχους, να κόβεται το ρεύμα σε σπίτια το 2011. Μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα για τις συντάξεις από τις φοβερές σπατάλες του δημοσίου που βλέπουμε καθημερινά" είπε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Στέλιος Κοττάκης στην ομιλία του προς τους συνταξιούχους του Σωματείου της Αίγινας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήθυνε και ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης: "Έχουμε υποχρέωση να είμαστε κοντά στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη και από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" είπε ο κύριος Σακκιώτης ευχόμενος και για τη νέα χρονιά και πρόσθεσε: "Το δικαίωμα του ανθρώπου, ιδιαίτερα του συνταξιούχου, στην αξιοπρεπή διαβίωση είναι αξία που πρέπει να διαπνέει το σχεδιασμό της κάθε Δημοτικής Αρχής και με βάση αυτή την αντίληψη εμείς θα λειτουργήσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί το θέμα της αλληλεγγύης και μόνο είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Αυτό το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης θα βασίζεται σε εθελοντές πρόνοιας, θα βασίζεται σε ανθρώπους που υπηρετούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, στην εκκλησία, ιδιαίτερα θα έλεγα στην εκκλησία, στους εκπροσώπους όλων των φορέων" είπε ο κύριος Σακκιώτης αναπτύσσοντας τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, συμπληρώνοντας ότι η σύμπραξη όλων των παραπάνω δυνάμεων θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα. Ο κύριος Σακκιώτης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση της δημοτικής αρχής, να θέσει σε εφαρμογή ένα κινητό αγροτικό ιατρείο το οποίο θα δραστηριοποιείται σε όλη την Αίγινα. Παράλληλα στο πλαίσιο των προσπαθειών της νέας δημοτικής αρχής, έθεσε και το θέμα του ελικοδρομίου, το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί για να υπάρχει η δυνατότητα της γρήγορης μεταφοράς των κατοίκων της Αίγινας που έχουν ανάγκη. Ο κύριος Σακκιώτης σε σχετική αναφορά του προέδρου του Σωματείου κυρίου Στέλιου Κοττάκη, για τη λειτουργία Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, σημείωσε ότι "αυτή τη διαβεβαίωση την έχουμε δώσει και από μπαλκόνι" και ότι είναι μέσα στο σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ανάμεσα σε ευχές για τη νέα χρονιά και παρόλα τα σημαντικά προβλήματα οι συνταξιούχοι της Αίγινας δείχνουν ότι μπορούν να ζουν με "ψηλά το κεφάλι".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png