Το Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη τιμά τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη.

Μία έξοχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη, μια βραδιά η οποία ήταν αφιερωμένη στην προφορά του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη. Μια έξοχη αναφορά στο "Μονόγραμμα" που έχει χαρακτηριστεί ως "εθνικό αρχείο" και βέβαια τη συνολική προσφορά τους στη χώρα μας. Μια προσφορά που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε το 2012 από την Ακαδημία Αθηνών, μια κορυφαία διάκριση, ανάμεσα στις δεκάδες άλλες με τις οποίες έχουν τιμηθεί, όπως όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ"Μιχαήλ" - Α' Βραβείο 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, "Μίκης Θεοδωράκης - αυτοβιογραφία",  και το εμβληματικό τους έργο όπως: "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...", "Μονόγραμμα", "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη", "Η άλλη Ελλάδα" , "Αυτή είναι η Κρήτη".  Μία προσφορά μεγαλύτερη των 35 ετών που περιλαμβάνει αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη βράβευσαν τα παιδιά του Ανδρέα Καψάλη, Χάρις Καψάλη και Δημήτρης Καψάλης. Μετά την βράβευση ακολούθησε ομιλία από την κυρία Ηρώ Σγουράκη η οποία ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη είπε ανάμεσα σε άλλα:"Εδώ, σε αυτό το ίδρυμα, είδαμε ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον του οραματιστή δημιουργού του, όσο και της διοίκησής του, για την ανάδειξη που συνθέτουν την ιστορία, της γλώσσας μας, τις παραδόσεις μας, τη λογοτεχνία μας, τη μουσική μας, έγιναν ικανά ώστε εδώ, στην Αίγινα, να δημιουργηθούν πολλές ενημερωτικές διαλέξεις, με ομιλητές, πρόσωπα που τεκμηρίωσαν με τις μελέτες τους και τα πονήματά τους, αυτό που λέγεται ελληνικότητα. Πόσοι αλήθεια σήμερα τολμούν, να πραγματεύονται απόψεις που θεμελιώνουν τη συνέχεια του ελληνικού έθνους; Σίγουρα λίγοι, διότι υπάρχει και τρομοκρατεί η άλλη άποψη, της άλλης όχθης, αυτής που θέλει τα πάντα να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης σκέψης με σκοπό την αποδόμηση της Ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας. Προσωπικά, μαζί με τον σύζυγο μου, παλεύουμε εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της Ελληνικής σκέψης".

Από το προσωπικό τους αρχείο προβλήθηκε 30λεπτη ταινία για τον Μίκη Θεοδωράκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων του μεγάλου δημιουργού. Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του ιδρύματος η κυρία Φλώρα Καψάλη, και εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του ιδρύματος η κυρία Ξανθένια Μαντά. Η βραδιά πλαισιώθηκε από την χοροθεατρική ομάδα "Φως", που παρουσίασε χορογραφίες εμπνευσμένες από γνωστά έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη βράβευση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αίγινας που αρίστευσαν στο μάθημα της ιστορίας. Τη σεμνή τελετή βράβευσης προλόγισε ο κύριος Γιώργος Μαντάς, μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος. Βραβεύσεις έκαναν η κυρία Ηρώ Σγουράκη, η κυρία Μαρία Γιαννοπούλου, ο κύριος Κυριάκος Κλώνος, η κυρία Παυλίνα Καψάλη και η κυρία Μαργαρίτα Πετροπούλου. Την παρουσίαση έκανε η κυρία Έλενα Γαλάρη, ενώ την καλλιτεχνική επιμελεια η κυρία Ξανθένια Μαντά.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png