"Ο κήρυξ της Αιγίνης". Επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού.


Γράφει ο Νεκτάριος Αντ. Λαβούτας
Φεβρουάριος 1947 και ο Κυψελιώτης δικηγόρος Πειραιώς Ι. Β. Λυκούρης με συνεργάτη τον αδελφό του Γ. Β. Λυκούρη, εκδίδουν το πρώτο τεύχος του  μηνιαίου περιοδικού « Ο Κήρυξ της Αίγινας»

Το περιοδικό απευθυνόταν στους  απανταχού Αιγινήτες και κατάφερε, μέσα στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια 1947-1950, να ενημερώνει, να αγωνιά για την τύχη του νησιού μας.

Φεβρουάριος 2009, πέρασαν 61 χρόνια από την  έκδοση του πρώτου τεύχους  και ο «ανήσυχος δάσκαλος» κ. Νεκτάριος Κουκούλης έκανε αυτό που περίμεναν πολλοί, την επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού.  

Γεμάτη η αίθουσα του Π. Κ. Κυψέλης από κόσμο που ήθελε να μάθει περισσότερα για το περιοδικό, από τους ομιλητές και τις παρουσιάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Π. Κ. κ. Γ. Μπήτρος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του «εργάτη» και συντελεστή της επανέκδοσης κ. Νεκτ. Κουκούλη ,στους εκδότες εκείνης της εποχής, αδελφούς Γιάννη και Γεώργιο Λυκούρη.


"Σπανίζει για κάποιο νησί και ένα μικρό μέρος να διαθέτει ένα τέτοιο μεγάλο θησαυρό τον «Κήρυκα της Αίγινας» και συνέχισε « Είναι μεγάλη μας χαρά να επανεκδίδεται ένα τέτοιο ιστορικό περιοδικό στην Αίγινα και ιδιαίτερη χαρά απόψε για την Κυψέλη και το Πνευματικό Κέντρο"

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο γιος του τότε εκδότη κ. Βασίλειος Λυκούρης, νομικός, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειάς του, τον «ανήσυχο δάσκαλο»για την τιμή και την χαρά της επανέκδοσης του περιοδικού. Τονίζοντας ότι: "Ο πατέρας μου, πάντα είχε κατά νου τη σχεδίαση και την ύπαρξη ενός τέτοιου εντύπου, όπου θα μπορούσαν να δημοσιευθούν ειδήσεις της καθημερινής ζωής των Αιγινητών, προβλήματα της πόλης, των χωριών και την λύση αυτών, όπως οδοποιία, συγκοινωνία, εκπαίδευση".
Στο τέλος ο δάσκαλος κ. Νεκτάριος Κουκούλης παρουσίασε προβολή από ένα σπάνιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης, με σχόλια και εξηγήσεις προς το κοινό.

Αναφέρθηκε στους σπουδαίους αρθογράφους του περιοδικού και προσπάθησε με επιτυχία να μας «ταξιδεύσει» στην εποχή της δεκαετίας του 1940

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό βλέπει κανείς πρόσωπα γνωστά, παππούδες, γιαγιάδες, πατεράδες, να έχουν συμμετοχή στα κοινά της εποχής. Ακόμα αναγγελίες γεννήσεων, βαπτίσεων, γάμων, στήλη για τους αγρότες, τους αλιείς, τους σφουγγαράδες, στήλη για την υγεία, με τα προβλήματα και τις λύσεις.

Αυτό που χαρακτήριζε τον « Κήρυκα της Αίγινας» ήταν το ότι δεν έπαιρνε καμία πολιτική θέση στην τότε μεταπολεμική Αίγινα.

Ένα μεγάλο μπράβο στον δάσκαλο κ. Νεκτάριο Κουκούλη για την συμβολή του στην επανέκδοση του περιοδικού ο « Κήρυξ της Αίγινας» που είμαι σίγουρος ότι θα εχει απήχηση από τους Αιγινήτες και όχι μόνο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png