"Παράθυρο στο Ελλάνιον Όρος". Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο: "Παράθυρο στο Ελλάνιον Όρος", το βράδυ του Σαββάτου, στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο της Παχειάς Ράχης.

Παρουσιάστηκαν θέματα για τις ανασκαφές στους Λαζάριδες και τα νέα μυκηναϊκά ευρήματα, επίσης για την ιστορία των οικισμών του Αρχαίου Ελαιώνα και του Όρους. Ομιλητές ήταν η κυρία Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, καθηγήτρια αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ομιλία της οποίας είχε θέμα: "Μυκηναϊκά κέντρα στον Σαρωνικό κατά τον 14ο και τον 13ο αιώνα π.Χ.: Η περίπτωση της Αίγινας". Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κυρία Α. Δρούλια - Ζησιμάτου, η ομιλία της οποίας είχε θέμα:"Ο δρόμος για το Όρος" και η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Βίλμα Σινάνογλου, οικονομολόγος και συγγραφέας. Το θέμα της ομιλίας της κυρίας Σινάνογλου ήταν: "Εικόνες και ιστορίες από την περιοχή της Παχειάς Ράχης".

Η προσέλευση του κοινού, μεγάλη και σε αυτή την εκδήλωση του συλλόγου, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το περιεχόμενο των ομιλιών. Στο εσωτερικό του Πολιτιστικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.