Περί αισθητικής ο λόγος. Ανοιχτή συζήτηση με τον Νεκτάριο Κοντοβράκη.


Μία συζήτηση διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Κυψέλης με κεντρικό ομιλητή τον Αιγινήτη εικαστικό Νεκτάριο Κοντοβράκη. Η ομιλία και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν διαφορετική διότι έθιγε ένα ζήτημα το οποίο αν και σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής στην Αίγινα, απέχει μακράν από τα προβλήματα του νησιού που συνήθως κυριαρχούν σε τέτοιου είδους συζητήσεις όπως το νερό, η καθαριότητα ή στάθμευση και άλλα. Η κυρίαρχη έννοια που αναλύθηκε στην εκδήλωση της Κυριακής, ήταν αυτή της αισθητικής και μάλιστα σε σχέση με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Αίγινας όπως αυτή προκύπτει από την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό της.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Γεώργιος Μουτσάτσος και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νεκτάριος Κοντοβράκης, που ανέλυσε την έννοια της αισθητικής παρουσιάζοντας και βιωματικά στοιχεία. Κύριος στόχος της ομιλία του κυρίου Κοντοβράκη, ήταν τα κακώς κείμενα του νησιού που καταργούν κάθε έννοια καλής αισθητικής. Ταμπέλες, πλαστικές κατασκευές και διαφημιστικά stands, αφίσες και μεγάλες ή μικρές πινακίδες οπουδήποτε. Ένα συρφετό από ξένα προς τη φυσιογνωμία της Αίγινας πράγματα. Η αναφορά για την αρνητική κατάσταση, περιελάμβανε και τα νεόδμητα σπίτια που η εξωτερική τους εμφάνιση δεν συνάδει με την παράδοση και την ιστορία της Αίγινας. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν εθιστεί στην ασκήμια σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δεν τους ενοχλεί.


Ολόκληρη την ομιλία του Νεκτάριου Κοντοβράκη μπορείτε να την δείτε στο video που ακολουθεί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη αίσθηση (και σχόλια) προκάλεσε η παρουσίαση που έκανε μέσω προβολής, με εικόνες από σημεία του νησιού που έχουν καταληφθεί από ταμπέλες και άλλες παρεμβάσεις, που κρύβουν την ομορφιά των νεοκλασικών κτηρίων της Αίγινας.

Δείτε το video του Νεκτάριου Κοντοβράκη με την εισήγηση του, αλλά και την παρουσίαση που ακολούθησε.


Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση και το λόγο πρώτος πήρε ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης ο οποίος χαρακτήρισε "εύστοχες" τις παρατηρήσεις του και μίλησε για την περιφρόνηση που έχουν οι Νεοέλληνες "για αυτό που λέμε κοινόχρηστο χώρο". Ο κύριος Κουκούλης σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους το πρόβλημα και ύστερα να βρεθούν λύσεις ώστε να διορθωθεί. Μεταξύ άλλων μίλησε ο πρώην δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο πρόεδρος της Δ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Αίγινας κύριος Φίλιππος Τζίτζης ο οποίος μάλιστα δεσμεύθηκε να αποσύρει άμεσα, από τα γραφεία που στεγάζεται η Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στην παραλία της Αίγινας, μία μεγάλων διαστάσεων ταμπέλα. Η απόφασή του χειροκροτήθηκε τόσο από τον Νεκτάριο Κοντοβράκη όσο και από το κοινό. Ακολούθησε ο εκπαιδευτικός κύριος Παναγιώτης Βάρτζελης και ο ζωγράφος Γιάννης Santantonio.

Δείτε αποσπάσματα από τις ομιλίες εδώ.


Υπήρχαν πολλές ακόμη παρεμβάσεις από κατοίκους του νησιού, εκπροσώπους των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης και εκπαιδευτικούς, όπως ο δημοσιογράφος κύριος Σπύρος Νικολόπουλος, ο δημοσιογράφος κύριος Άρης Σώρης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κύριος Βασίλης Μουσουλέας, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου κυρία Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Νεκτάριος Λεούσης, ο αντιδήμαρχος Αίγινας κύριος Ιωάννης Πούντος, η εκπαιδευτικός κυρία Θεοδώρα Σπυριδάκη και φάνηκε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, έχει στοχοποιηθεί και για αυτό μπορούν να βρεθούν λύσεις. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Δημοτική Αρχή με μία επιχείρηση άμεσης επέμβασης απομάκρυνε ταμπέλες στον παραλιακούς δρόμους της Σουβάλας και της Πέρδικας. Ενώ η πρόταση του Νεκτάριου Κοντοβράκη, που είχε διατυπωθεί άλλωστε και στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από μερικούς μήνες, ήταν να ζωγραφίσει ο ίδιος με μια ομάδα εικαστικών τις ταμπέλες για τα μαγαζιά της παραλίας και μάλιστα δωρεάν.

Η ανοιχτή συζήτηση, που ένα μέρος της παρακολούθησε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κύριος Γεώργιος Καλός, διεφάνη ότι μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και να υπάρξουν σταδιακές αλλαγές σε αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την αισθητική του νησιού.


Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png