"Τα σχολεία των Ρωμιών της Πόλης" - Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Ένα θέμα το οποίο δεν το συναντούμε συχνά, παρουσίασε το Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης την Κυριακή το βράδυ. Πρόκειται για την προγραμματισμένη εκδήλωση με τίτλο "Τα σχολεία των Ρωμιών της Πόλης", που αποτέλεσε μαζί με την παρουσίαση της μελέτης των αρχιτεκτόνων Σπύρου Νάσαινα και Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μια ιστορική διαδρομή σε ένα θέμα που αποτελεί την βάση του πολιτισμού και τη ραχοκοκαλιά μιας κοινωνίας, που αν και πλέον έχει συρρικνωθεί, καταφέρνει να ανθίστανται και να διατηρεί τις ρίζες της μέσα από  τα "Τα σχολεία των Ρωμιών της Πόλης", τα οποία ορθώνουν το ανάστημα τους στο πέρασμα των χρόνων και σε πείσμα των καιρών γίνονται οχήματα ιστορίας και πολιτισμού.


Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γεώργιος Μπήτρος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: "Όταν πρόκειται για το σήμερα των ξεχασμένων πατρίδων του Ελληνισμού ή της Διασποράς, τότε τα λόγια είναι φτωχά γιατί οι παραλήψεις μας είναι τεράστιες και οι πράξεις μας ελάχιστες. Καλή η ιστορία και η βαριά κληρονομιά, αλλά υπάρχει και το σήμερα". Και συνέχισε: "Στην Πόλη ο ελληνισμός δεν έπαψε να ζει. Να ζει όχι με μνήμες και μοιρολόγια, αλλά με κόπο και σκληρή δουλειά, με ιδρώτα, με πείσμα, με καρτερία, με υπομονή και επιμονή, με αγώνα και αγωνία. Σήμερα οι συρρικνωμένες Ελληνικές κοινότητες παλεύουν να σταθούν όρθιες ξεχνώντας προκλήσεις, καταστροφές, διώξεις, λεηλασίες".

Ακολούθησε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, κατά το οποίο οι δύο νέοι αρχιτέκτονες κύριοι Σπύρος Νάσαινας και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος παρουσίασαν την μελέτη που έχουν κάνει για τα ελληνικά σχολεία της Πόλης. Η ιστορία, η παράδοση και οι μνήμες ξεχείλισαν, μέσα από την αρτιότητα μιας επιστημονικής παρουσίασης, που σκοπό είχε σε πρώτο επίπεδο να διασώσει κτήρια που στέγασαν την μάθηση και τα ελληνικά γράμματα. Η παρουσίαση ήταν χωρισμένη σε ενότητες, ανάλογα με τον τόπο κατασκευής του κτηρίου. Η μελέτη ξεκίνησε ουσιαστικά το 1996 με τις φωτογραφίσεις των κτηρίων και ολοκληρώθηκε το 2005. Οργανώθηκε και συντονίστηκε από τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της μελέτης, σειρά είχε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, κατά το οποίο το "Μουσικό Εργαστήρι" του Δήμου Αίγινας τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png