Η Γενική Συνέλευση Δικτύου Πόλεων "Ιωάννης Καποδίστριας" στην Αίγινα.


Μία ευεργετική αναφορά στο παρελθόν, μα με το βλέμμα όλων στραμμένο πάντα στο μέλλον, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα το Σάββατο το απόγευμα, αποτέλεσε ίσως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα, που έχουν λάβει χώρα στο νησί το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό γιατί επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν στο πρώτο Κυβερνείο της Ελλάδας, για να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν αποφάσεις για το Δίκτυο "Ιωάννης Καποδίστριας".

Το κτίριο του Κυβερνείου της Αίγινας, το "Παλάτι του Μπάρμπα Γιάννη", κλειστό τις περισσότερες μέρες του χρόνου, άγνωστο το εσωτερικό του για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού, με τους τοίχους του εξωτερικά να μαρτυρούν τη φθορά από το χρόνο, έλαμψε το Σάββατο το απόγευμα, αναδεύοντας το κύρος και το μεγαλείο ενός κτηρίου το οποίο αποτέλεσε το λίκνο για ιστορικές αποφάσεις, που αφορούσαν το μέλλον του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις του Δήμαρχου Αίγινας κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κυρίου Γεωργίου Τσατήρη, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.


Τα παραδοσιακά Αιγινήτικα παντζούρια του άνοιξαν, ο αέρας κυμάτισε ελαφρά τις λευκές κουρτίνες, τα φώτα άναψαν η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων "Ιωάννης Καποδίστριας" ξεκινούσε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα! Είναι απίστευτο πως ένας τόσο λιτός χώρος μπορεί να δημιουργεί τόσο γεμάτα συναισθήματα. Ίσως γιατί οι τοίχοι του μπόλιασαν το πάθος των ανθρώπων που δούλεψαν εκεί νυχθημερόν για να κάνουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, για να κάνουν την Ελλάδα Κράτος.


Και τώρα, δύο αιώνες σχεδόν μετά, μία ομάδα από εκπροσώπους πόλεων που το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, η ζωή του πρώτου Κυβερνήτη, έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της Ιστορίας του τόπου τους, έγινε όραμα που χαράζει δρόμους, επιστημονικό καθήκον και σπουδή η δράση του, πραγματοποιεί τη γενική συνέλευση ενός δικτύου πόλεων, που το κοινό τους στοιχείο είναι ότι ακολουθούν το όραμα των δράσεων του.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την ξενάγηση των συνέδρων στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, από την κυρία Γιαννούλη.


Μέλη του Δικτύου Πόλεων "Ιωάννης Καποδίστριας" είναι η Κέρκυρα, η Αίγινα, το Ναύπλιο, η Αμμόχωστος, η Koper το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Σλοβενίας. Όλοι οι παραπάνω Δήμοι έχουν έναν κοινό σημείο, ότι κάποια στιγμή της ζωή του ο Ιωάννης Καποδίστριας παρήγαγε κυβερνητικό ή διπλωματικό έργο, έζησε εκεί.

Την προεδρία της γενικής συνέλευσης του Δικτύου, είχε ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων, ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου, και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλίου. Έλαβαν επίσης μέρος ο κύριος Ανδρέας Κούκος, ιστορικός ερευνητής, ο κύριος Νικόλαος Κουρκουμέλης Δρ. Νεώτερης Ιστορίας και ο κύριος Χαραμής πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ναυπλίου.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την ξενάγηση της κυρίας Γιαννούλη στο κτίριο του Κυβερνείου, αλλά και αποσπάσματα από την τετραμελή ορχήστρα εγχόρδων ΑΝΙΜΑ.


Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης δήλωσε μεταξύ άλλων στο Aegina Portal: "Η σημερινή Γενική Συνέλευση είναι ένα πολύ μεγάλο και θετικό βήμα, για την πραγματοποίηση των σκοπών που έχει θέσει το Δίκτυο "Ιωάννης Καποδίστριας". Ελήφθησαν πολλές και σημαντικές αποφάσεις για την δραστηριοποίηση του Δικτύου σε ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και συμφωνίας. Όλα αυτά είναι δείγματα για μία ελπιδοφόρα πορεία του Δικτύου. Στους στόχους που έχουν τεθεί, είναι κάτι το οποίο θεωρούμε μεταξύ άλλων σπουδαίο, όπως η ανάδειξη του προβλήματος που έχουμε με τα Καποδιστριακά κτήρια, που θα καταβάλουμε πια συλλογική προσπάθεια για την επισκευή τους και την αποκατάσταση τους".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κύριος Γιώργος Τσατήρης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας και υπεύθυνος για το Δίκτυο Πόλεων "Ιωάννης Καποδίστριας" δήλωσε στο Aegina Portal: "Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη μερική διεύρυνση του Δικτύου στις πόλεις Γενεύη και Πάντοβα της Ιταλίας και να ξεκινήσει διαπολιτισμική επικοινωνία με όλους τους Δήμους του Δικτύου" (περισσότερα στα videos που συνοδεύουν το άρθρο).

Λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης οι εκπρόσωποι του Δικτύου, είχαν ξεναγηθεί από την κυρία Γιαννούλη στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας και φυσικά στους χώρους του ίδιου του Κυβερνείου. .

Η συνέλευση άνοιξε με τον πλέον μελωδικό τρόπο από την ορχήστρα εγχόρδων ΑΝΙΜΑ, από το Μουσικό Φεστιβάλ της Αίγινας. Μετά το τέλος της συνέλευσης οι εκπρόσωποι των Δήμων του Δικτύου δείπνησαν σε εστιατόριο στον λιμενοβραχίονα του ΚΕ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png