Έκθεση παλαιών φωτογραφικών μηχανών στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης παρουσιάζει μια έκθεση η οποία διαφέρει αρκετά από τα συνηθισμένα. Πρόκειται για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, όχι όμως μέσα από τις φωτογραφίες, αλλά μέσα από τη γνωριμία με παλιές φωτογραφικές μηχανές. Στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, παρουσιάζεται μία συλλογή από πενήντα φωτογραφικές μηχανές κάθε μεγέθους και σχήματος, που προκαλούν τον επισκέπτη να τις παρατηρήσει και να αφουγκραστεί την ιστορία τους. Οι περισσότερες κουβαλούν αρκετές δεκαετίες, καθώς παρουσιάζονται και φωτογραφικές μηχανές της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο ή συγκέντρωση και οι παρουσίαση όλων αυτών των φωτογραφικών μηχανών αποδείχθηκε πολύ δύσκολη διαδικασία, τόσο γιατί χρειάστηκε έρευνα, καταγραφή, μέχρι και κατασκευές ώστε να παρουσιαστούν όπως τους αρμόζει. Το βάρος της όλης διαδικασίας επωμίστηκε το μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Νεκτάριος Λαβούτας, που αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο μέχρι να παρουσιαστεί η έκθεση. Το τελικό αποτέλεσμα όμως φαίνεται ότι τον δικαίωσε και έτσι εκτός από μια έκθεση φωτογραφικών μηχανών, υπάρχει και μία καταγραφή για τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού μερικές δεκαετίες πριν.



Αν και κάθε φωτογραφική μηχανή έχει τη δική της ιστορία, κάποιες από αυτές ξεχωρίζουν αμέσως, κυρίως λόγω του σχήματος τους. Στο κέντρου του χώρου ο επισκέπτης μπορεί να δει μια φωτογραφική μηχανή η οποία μοιάζει κατά πολύ με τουφέκι. Έχει κάννη (τηλεφακός) σκανδάλη (η λειτουργία της είναι ακριβώς όπως και το κλασικό κουμπί για τη λήψη τη φωτογραφίας και κοντάκι. Το όνομα της δεν είναι καθόλου τυχαίο: "Παπαράτσι" και δείχνει το σκοπό για τον οποίο είχε κατασκευαστεί. Αυτή η όχι και τόσο συνηθισμένη μηχανή, είναι από τη συλλογή του κυρίου Τάσου Ψωμιάδη. Από την ίδια συλλογή είναι μία ακόμη φωτογραφική μηχανή της δεκαετίας του 1940, με πολύ μικρό μέγεθος και κατασκοπευτικό ρόλο. Ένα εξαιρετικό κομμάτι είναι η polaroid που μας έρχεται από τη δεκαετία του 1960 και τη συλλογή του κυρίου Διονύση Χαλδαίου. Ξεχωρίζουν επίσης οι μηχανές από τη συλλογή της κυρίας Μαργαρίτας Πεζοπούλου (1920) του κυρίου Χρίστου Μαρίνη (1940) του κυρίου Αντώνη Παπαγεωργίου (1940) και του κυρίου Γκίνη Παναγιώτη (1940).

Το τι "είδαν" και κατέγραψαν αυτές οι φωτογραφικές μηχανές παραμένει άγνωστο. Όμως είναι βέβαιο, ότι μπορούν μέχρι και σήμερα να κερδίζουν τα βλέμματα, μεταφέροντας νοσταλγικές στιγμές. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Παρασκευή 24 Ιουλίου και εκτός από φωτογραφικές μηχανές ο επισκέπτης μπορεί να δει συστήματα σκοτεινού θαλάμου και μηχανών λήψης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png