Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Δημήτρης Κολλάτος μιλάει στο Aegina Portal.


Ο σπόρος φυτεύτηκε πέρυσι και ευτυχώς πρόλαβε να ριζώσει. Φαίνεται ότι το χώμα στο κτήμα Κολλάτου είναι αρκετά εύφορο ώστε ανάμεσα στις φιστικιές, ενίοτε και τις κινηματογραφικές μπομπίνες, να γεννήσει ιδέες, να συμπαρασύρει σε δημιουργικές συμπράξεις και να κάνει πολιτισμό, έτσι απλά, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό της Αίγινας. Ο λόγος για τις "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου" που για δεύτερο καλοκαίρι φέτος καλούν τους κατοίκους και τους παραθεριστές της Αίγινας να δουν "Ελληνικό Κινηματογράφο", αλλά και να μιλήσουν με τους δημιουργούς των ταινιών, να αφουγκραστούν τις εποχές, να διεισδύσουν στον περιβάλλοντα χρόνο που γράφτηκαν, κινηματογραφήθηκαν και προβλήθηκαν.


Aegina Portal: Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τις "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου" εδώ στο κτήμα Κολλάτου;

Δημήτρης Κολλάτος: Ξεκίνησε από μια ιδέα, από μια θεατρική παράσταση που ανέβασαν κάποιοι Γάλλοι φίλοι του Αλέξανδρου. Ήταν να ανεβάσουν στη Μικρή Επίδαυρο ένα έργο του Ευριπίδη, τελικά δεν τους έδωσαν τη Μικρή Επίδαυρο και ήρθαν και έπαιξαν εδώ. Είχε πολύ κόσμο. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία ιδέα να φτιάξουμε ένα χώρο να παίζουμε κινηματογράφο και θέατρο. Την επόμενη χρονιά παρουσίασα τις "Ελιές" το βιβλίο μου και είχε επίσης πολύ κόσμο. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το χώρο. Οι "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου" ξεκίνησαν πέρυσι και παρουσιάστηκαν 15 ταινίες.

Aegina Portal: Φέτος οι ταινίες είναι σημαντικά περισσότερες.

Δημήτρης Κολλάτος:  Φέτος οι "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου" διαρκούν για 33 ημέρες. Ξεκίνησαν 1 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν 1 Σεπτεμβρίου. Ήδη έχουν γίνει τέσσερεις ομιλίες, ενώ συνολικά θα προβληθούν 28 ταινίες. Ταινίες που δίνουν μία εικόνα του Ελληνικού Κινηματογράφου, της περιπέτειας αυτής. Ο θεατής που θα δει τις ταινίες θα έχει μια εικόνα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, που πιστεύω ότι τον έχουμε αδικήσει.


Aegina Portal: Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε περισσότερο αυτό;

Δημήτρης Κολλάτος:  Η τηλεόραση πέρασε το μήνυμα "ο καλός παλιός κινηματογράφος", που είναι κακός παλιός κινηματογράφος, με καλούς ηθοποιούς, και κάποια στοιχεία όπως για παράδειγμα βλέπουμε το πως ήταν η παλιά Αθήνα, αλλά ασφαλώς δεν είναι καλός κινηματογράφος. Ο κόσμος συνεχίζει να αποβλακώνεται βλέποντας Βουγιουκλάκη, εδώ δεν βλέπουμε αυτό τον κινηματογράφο, βλέπουμε τον κινηματογράφο που αρχίζει από τη γενιά μου, Κακογιάννη, Κούνδουρο.

Aegina Portal: Σε ποιους απευθύνονται οι "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου";

Δημήτρης Κολλάτος:  Απευθύνεται στο κοινό της Αίγινας. Στους ανθρώπους που κάνουν διακοπές εδώ, στους Αιγινήτες που μπορούν να καταλάβουν και πρέπει να σκεφτούν ότι το καλοκαίρι δεν είναι μόνο δουλειά, αλλά πρέπει να παίρνουν και αναπνοές. Ξέρω βέβαια την ανάγκη ότι πρέπει να κερδίζουν χρήματα γιατί έρχεται ο χειμώνας μετά και το σέβομαι αυτό. Πρέπει και τους βλέπω, όσο περνάει ο καιρός να παίρνουν αναπνοές και να έρχονται να βλέπουν κάποιες ταινίες. Άρα ως θεατές έχουμε ανθρώπους που έχουν μόνιμες κατοικίες στην Αίγινα και ανθρώπους που έρχονται για λίγο στο νησί και βάζουν στο πρόγραμμα τους τις "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου".

Aegina Portal: Θα μπορούσαν οι "Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου" να εξελιχθούν σε ένα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου;

Δημήτρης Κολλάτος:  Θα το δούμε, γιατί όχι. Το θέμα είναι ότι φέτος είχαμε ένα άνοιγμα στις πολλές ταινίες. Με τους σκηνοθέτες που κάθονται και μιλούν με τον κόσμο και εγώ κάθισα χθες μέχρι αργά και μίλησα μαζί τους. Ο Μανθούλης, ο Πανουσόπουλος, Τσεμπερόπουλος ήλθαν και μίλησαν με τους θεατές και αυτό θα συνεχιστεί και με άλλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Θα ήθελα μόνο να έχω μια ενίσχυση να μπορώ να φιλοξενώ αυτόν τον κόσμο, δεν την έχω. Με βοήθησε η Αίγινα, οι άνθρωποι της Αίγινας βάλανε διαφημίσεις στο πρόγραμμα και ήταν πολύ πρόθυμοι. Φέτος για πρώτη φορά έχω μια χορηγία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που μας βοήθησε πολύ. Δεν φτάνει όμως γιατί εδώ κάνουμε συνέχεια έργα.

Aegina Portal: Λίγες μέρες πριν είχε προσέλθει ως ομιλητής, εδώ στο κτήμα σας και ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Δημήτρης Κολλάτος:  Πριν τον Προκόπη Παυλόπουλο είχε έρθει ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Παυλόπουλος δεν ήρθε να μιλήσει ως πολιτικός, δεν έκανε πολιτική ομιλία. Μίλησε για την τηλεόραση και κέρδισε ο Ελληνικό Κινηματογράφο κάτι: υποσχέθηκε και εφαρμόζει, πήρε απόφαση, να παίζονται περισσότερες Ελληνικές ταινίες στην ΕΡΤ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό ξεκίνησε από εδώ. Έδωσε αυτή την υπόσχεση στον κόσμο και μου είπε ότι την τήρησε. Βλέπουμε λοιπόν ένα μικρό χώρο που πετυχαίνει σημαντικά πράγματα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Aegina Portal: Ποια είναι η παρουσία των νέων. Έρχονται να παρακολουθήσουν Ελληνικό Κινηματογράφο;

Δημήτρης Κολλάτος:  Έρχονται και νέοι. Αρχίζουν να έρχονται νέοι, να έρχονται νέοι που έλειπαν πέρυσι και ελπίζω να έρχονται όλο και περισσότεροι, να καταλάβουν ότι είναι πολύ καλό το bar και ο φραπές κι εγώ πηγαίνω στα καφενία και τα bars και ο γιος μου πηγαίνει. Αλλά μπορούμε να πάμε και κινηματογράφο και αυτός είναι ο κινηματογράφος τους. Κι όποιος λέει δεν μου αρέσει ο Ελληνικός Κινηματογράφος να πάει να μείνει στην Αμερική ή στη Γαλλία. Όταν μένεις εδώ, καλώς ή κακώς αυτός είναι ο κινηματογράφος, όσοι τον θέλουν καλύτερο να τον δούνε. Γυρίζοντάς του την πλάτη δεν θα γίνει καλύτερος.

Aegina Portal: Θα σκεφτόσαστε τη δημιουργία ενός Κέντρου Κινηματογράφου στην Αίγινα;

Δημήτρης Κολλάτος: Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Αίγινα είναι Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Αυτό δηλαδή που δεν γίνεται πια στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη δεν προβάλετε ο Ελληνικός Κινηματογράφος, ταπεινώνεται, μπαίνει στο περιθώριο. Και για να μπει στο περιθώριο ο Ελληνικό Κινηματογράφος ο Έλληνας φορολογούμενος δίνει επτά και οχτώ εκατομμύρια ευρώ. Για να δουν μια ξένη ταινία, που έτσι κι αλλιώς εάν είναι πολύ καλή θα την δούμε στις αίθουσες. Δηλαδή όλο το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης εργάζεται για να περάσουν καλά κάποιοι δημοσιογράφοι και για να προβάλουν τις ταινίες που τα γραφεία εκμεταλλεύσεως παίρνουν.

Ανεξάρτητα από το μέλλον της προσπάθειας του κυρίου Δημήτρη Κολλάτου στην Αίγινα, υπάρχει ένα παρόν που διεκδικεί με αξιώσεις μερικά από τα καλοκαιρινά μας βράδια. Οι ταινίες που θα προβληθούν από σήμερα μέχρι και το τέλος του μήνα παρουσιάζονται στη συνέχεια. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και ότι οι προβολές ξεκινούν στις 22:30. Το κτήμα Κολλάτου βρίσκεται στην περιοχή Αγία Ειρήνη στη θέση Λίμπονες και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6936748900.


  • Δευτέρα 17-08-09
ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Η δικτατορία όπως δεν την είδατε πουθενά αλλού. Μια προσωπική ταινία, που όμως μας αφορά.

  • Τρίτη 18-08-09
ΛΙΟΥΜΠΗ της Λάγιας Γιούργου
Μια από τις δυνατότερες γυναικείες παρουσίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Γεωργούλης.

  • Τετάρτη 19-08-09
ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ του Θεόδωρου Μαραγκού
Οξεία πολιτική σάτιρα της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η παιδεία στην Ελλάδα.

  • Πέμπτη 20-08-09
ΜΟΡΦΙΝΗ του Γιάννη Φάγκρα
Ένα θέμα που φοβίζει, μια αγνή στιγμή της νέας γενιάς του κινηματογράφου μας.

  • Παρασκευή 21-08-09
ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ; του Στέργιου Νιζήρη
Σεφ και μέλος μιας μυστικής λέσχης μαγείρων, ο ήρωας μας αναζητά το τέλειο φαγητό και την τέλεια γυναίκα.

  • Σάββατο 22-08-09
Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ
Η πρωταγωνίστρια του θεάτρου Μαριέττα Ριάλδη διαβάζει Γιάννη Ρίτσο.

  • Κυριακή 23-08-09
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΖΕΣΤΗΣ της Φρίντα Λιάπα
Ο καύσωνας ενεργεί σαν καταλύτης για την τελική αιματηρή έκρηξη. Ένα πανφωτό, καμένο εξωτερικό τοπίο.

  • Δευτέρα 24-08-09
9:00 ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ από την ηθοποιό και ποιήτρια Δέσποινα Τομαζάνη
10:30 Η ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ του Νίκου Νικολαϊδη
Εντυπωσιακή ταινία του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

  • Τρίτη 25-08-09
ZEAN MESLIER του Δημήτρη Κολλάτου
Η διαθήκη του ιερέα Zean Meslier καθολικού κληρικού, άθεου κομουνιστή στη Γαλλία, τα χρόνια του βασιλιά Λουδοβίκου 14ου.

  • Τετάρτη 26-08-09
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ του Βασίλη Μάρου
Δύο απο τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη.

  • Πέμπτη 27-08-09
ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ του Πάνου Αγγελόπουλου
Γλυκόπικρη εμπειρία ενός ταξιδιού. Νοσταλγία της τρυφερής νεανικής ηλικίας. Το ταξίδι ενός νέου που πηγαίνει στη Ρώμη να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

  • Παρασκευή 28-08-09
ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ του Πάνου Καρκανεβάτου
Εντυπωσιακή ταινία της νέας γενιάς του Ελληνικού Κινηματογράφου.

  • Σάββατο 29-08-09
9:00 ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑΣ"
Μια παράσταση θεάτρου δρόμου για παιδιά και οχι μόνο.

10:00 Ο ΑΓΓΕΛΟΣ του Γιώργου Κατακουζηνού
Ένας νεαρός ομοφυλόφιλος ζει διακριτικά σε εχθρικό κοινωνικό περιβάλλον. Ερωτεύεται τον Μιχάλη έναν έμπειρο επαγγελματία.
Διεθνές κινηματογραφικό βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1972.

  • Κυριακή 30-08-09
Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ του Αλέξανδρου Κολλάτου
Λαζόπουλος, Μουστάκας, Διαμαντίδου, Φωκάς, Λεονάρδου, σπουδαίοι ηθοποιοί στην πρώτη του ηθοποιού - σκηνοθέτη. Ένας εντυπωσιακός πίνακας ζωγραφικής για την Αθήνα και τον θάνατο.

  • Δευτέρα 31-08-09
9:00 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ
Ο ιερέας και καθηγητης θα μιλήσει " Για τα μονοπάτια της Ρωμιοσύνης "

  • Τρίτη 01-09-09
ΜΠΟΡΝΤΕΛΟ του Νίκου Κούνδουρου.
Κρήτη 1897
Οι Έλληνες επαναστάτες κέρδισαν την ελευθερία τους. Ένα ολόκληρο μπορντέλο της Μασαλίας εγκαταστάθηκε στο λιμάνι των Χανίων, διασκεδάζοντας τούς αξιωματικούς του συμμαχικού στόλου. Σε τούτη την ταινία η μαντάμ Ρόζα, στην ακμή της δόξας της, ενσαρκώνεται απο την Μαρίνα Βλαντύ.

  • Τετάρτη 02-09-09
ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΨΩΜΙ του Γρηγόρη Γρηγορίου
Η πρώτη νεο-ρεαλιστική ταινία του Ελληνικού Κινηματογράφου πριν 60 χρόνια.
Ο Γρηγόρης Γρηγορίου υπήρξε δάσκαλος όλων σχεδόν των Ελλήνων σκηνοθετών της γενιάς μας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png