"Αιγινήτικος Τύπος". Έκθεση παλαιών εφημερίδων και περιοδικών της Αίγινας.


Μία ακόμη σημαντική έκθεση για τα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία της Αίγινας, όπως αυτά προέρχονται μέσα από τον Τύπο του νησιού, ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Αιγινήτικος Τύπος", μια έκθεση που παρουσιάζει την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και καθημερινή ζωή του νησιού, μέσα από τις παλαιές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν ή και που οι τίτλοι τους συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην Αίγινα. Το χαρτί τους με τα σημάδια του χρόνου πάνω του, κάποιες φορές τα φύλλα τους ευαίσθητα από το πέρασμα των εποχών, μας μεταφέρουν εικόνες μιας Αίγινας που ευτυχώς δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Κείμενο, γλωσσικό ύφος, στήσιμο, τελείως διαφορετικό από τα σημερινά, μα τα προβλήματα τα ίδια. Κοινές οι χαρές και οι λύπες, η αγωνία για το μεγάλο έργο που απλά μένει στα χαρτιά, η πολιτική αντιπαράθεση και τα τιτιβίσματα. Μα και άνθρωποι σπουδαίοι, φωτισμένοι και πνευματικοί με δυνατές γραφίδες δίνουν την ύπαρξη τους και μεταμορφώνουν το άψυχο χαρτί σε ένα αναπόσπαστο και αναγκαίο στοιχείο της καθημερινής ζωής.

Στη έκθεση ο επισκέπτης θα δει πολλά φύλλα, τίτλους εφημερίδων που ίσως δεν γνωρίζει καν ότι υπήρχαν. Η λέξη "Αίγινα" το απαραίτητο συνθετικό στους περισσότερους τίτλους. Την έκθεση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κύριος Γεώργιος Μπήτρος, δίνοντας σημαντικά στοιχεία τόσο των εκδοτικών προσπαθειών, όσο και των συνηθειών του αναγνωστικού κοινού, αλλά και των συνθηκών της κάθε εποχής. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η κυρία Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, η οποία εκτός κειμένου, μοιράστηκε με το κοινό τις προσωπικές της εμπειρίες μέσα από την επαφή της με τον Τοπικό Τύπο. Ακολούθησε ομιλία του εκδότη κυρίου Δημήτρη Σαραντάκου για τον ηλεκτρονικό Τύπο. Οι ομιλίες έκλεισαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη που επαίνεσε την πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης για αυτή την έκθεση και μίλησε για τη σχέση των πολιτικών μιας τοπικής κοινωνίας με τις εφημερίδες, αλλά και για τα άλυτα προβλήματα που παραμένουν άλυτα για δεκαετίες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τους θεματοφύλακες του παρελθόντος,  τις παλαιές εφημερίδες της Αίγινας.

Μερικούς από τους τίτλους που είδαμε στην έκθεση: Η Φωνή της Αίγινας, Η Αλήθεια της Αίγινας, Αιακός, Σαρωνικός Τύπος, Η Αίγινα, Ο Ναυτικός της Αίγινας, Η αίγινα, Νέα Πορεία, Δημοκρατική Αίγινα, Κοινότητα Μεσαγρού, Πολίτης της Αίγινας, Αιγινήτικα Νέα, Η Μάχη της Αίγινας, Η Αιγιναία, Αλλαγή, ο Τύπος της Αιγίνης, το Φιστίκι, Φωνή της Αιγίνης, Επίκαιρη Αίγινα, Η ΑΙΓΙΝΑ, ο Επιβάτης της Αίγινας, Βήμα της Αίγινας, αιγινήτικα, Νέα Αίγινα, Κήρυξ της Αιγίνης, Η Αιγιναία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γραφή του τίτλου με πεζά ή κεφαλαία, αποτελεί διακριτό στοιχείο της εφημερίδας, καθώς οι περισσότερες χρησιμοποιούν τη λέξη "Αίγινα".



Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 19:00 - 21:00 (εκτός Τρίτης και Πέμπτης).


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png