Η Αίγινα ζει στους ρυθμούς του Φεστιβάλ Φιστικιού.


Στους ρυθμούς του Aegina Fistiki Fest ζει η Αίγινα, καθώς από την Παρασκευή το πρωί οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την υλοποίηση του προγράμματος και την ομαλή λειτουργία της εμπορικής έκθεσης. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε μουδιασμένα, καθώς είχε την ατυχία με το ξεκίνημα του να πέσει θύμα των καιρικών φαινομένων, αλλά και μιας πολύωρης διακοπής ρεύματος. Έτσι παρά το ότι από το απόγευμα της Πέμπτης πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού είχαν κατέβει στην παραλία της Αίγινας, που αποτελεί και τον πυρήνα των εμπορικών και πολιτιστικών δράσεων του Φεστιβάλ, ώστε να έχουν μια πρώτη επαφή με αυτό, ο ουρανός έδειξε τις φθινοπωρινές του διαθέσεις. Τα σύννεφα έφεραν ψιχάλες και αργότερα δυνατή βροχή. Αρκετοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν να κάνουν τη βόλτα τους με τις ομπρέλες, όμως το τελικό χτύπημα το έδωσε μια πολύωρη διακοπή ρεύματος, που ταλαιπώρησε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.


Από τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας εξαιρετικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, που αποτέλεσε και την πρώτη εκδήλωση για το "Διεθνές  Συμπόσιο Κεραμιστών". Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία έκθεση προσεγμένη, η οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους χώρους που χρησιμοποιεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας. Για το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρκετές ακόμη εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορα σημεία της Αίγινας και διαρκούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Εξαιρετικό το λεύκωμα που διανέμεται δωρεάν και περιέχει υπέροχες εικόνες και από την Αιγινήτικη κεραμική τέχνη.

Για την Πέμπτη νωρίς το βράδυ είχαν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης με τίτλο "Ανάμεσα στις φιστικιές".  Η έκθεση περιλαμβάνει ομοιώματα δένδρου φιστικιάς από ξύλο, πάνω στο οποίο έχουν δημιουργήσει εικαστικοί, κάθε ένας με τη δική του τεχνοτροπία και χαρακτηριστικά. Οι φιστικιές στον Πύργο του Μαρκέλλου, πρόλαβαν να "ανθίσουν", αλλά πολύ σύντομα τυλίχθηκαν σε πλαστικό ώστε να προφυλαχθούν από τη βροχή. Έκλεψαν τις εντυπώσεις ήδη από την εμφάνιση τους, όμως η βροχή το βράδυ της Πέμπτης έδωσε μια μικρή παράταση στην παρουσίαση τους, που έγινε κατά τη διάρκεια της επόμενες ημέρας.


Από το διπλό χτύπημα της βροχής και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν γλύτωσαν ούτε τα "Τ' αλώνια της Αίγινας", που περιελάμβανε παρουσίαση εργασίας των μαθητών της Β' Γυμνασίου Αίγινας στην αυλή του Λαογραφικού.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα από πλευράς καιρικών φαινομένων και έτσι η εμπορική έκθεση στο λιμάνι της Αίγινας ξεκίνησε την λειτουργία το πρωί της κανονικά. Το πρωί άλλωστε ήταν και η ημέρα των μαθητών, καθώς τα σχολεία επισκέφθηκαν τον Πύργο του Μαρκέλλου και την εμπορική έκθεση.


Ωστόσο επίκεντρο των εκδηλώσεων της Παρασκευής ήταν "Η Γιορτή  της Συγκομιδής", ένα εκπληκτικό θέατρο δρόμου, μια δραματοποιημένη παρουσίαση της διαδικασίας της συγκομιδής του καρπού της φιστικιάς, όπου το μόνο όριο ήταν η φαντασία! Η σκηνοθεσία ήταν του Jean Jacques Tesson, που απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι ανεξάντλητο ταλέντο. Εξαιρετικά τα ενδύματα που επιμελήθηκε η κυρία Άννα Θεοχαράκη. "Η Γιορτή  της Συγκομιδής" ξεκίνησε από την "Παναγίτσα" και διαμέσου της Λεωφόρου Δημοκρατίας έφτασε στην περιοχή των εκδοτηρίων. Υπό τη μουσική συνοδεία του συγκροτήματος του Ανδρέα Κούνδουρου, η 60μελής ομάδα αναπαράστησε ένα γνώριμο για την Αίγινα θέμα. Τα φλας άστραψαν και ο κόσμος που είχε κατέβει στην παραλία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το δρώμενο. Στο θέατρο δρόμου συμμετείχαν: η Δημοτική Φιλαρμονική Αίγινας, ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυψέλης, το γυμναστήριο ΝΑΜΑ, το γυμναστήριο ΚΟΥΡΟΣ, η Ακαδημία ποδοσφαίρου ΑΙΑΚΟΣ, ο Αθλητικός Σύλλογος Καράτε Αίγινας και πολλοί εθελοντές.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη Γιορτή της Συγκομιδής.


Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το Φεστιβάλ έδειξε τις δυνατότητες του, καθώς η προσέλευση των επισκεπτών στην εμπορική έκθεση πρέπει να ικανοποίησε τους διοργανωτές. Ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις της μελών της οργανωτικής επιτροπής θετική ήταν η εμπορική κίνηση των περιπτέρων του Φεστιβάλ.

Μετά το τέλος της "Γιορτής της Συγκομιδής" ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της Αίγινας κύριος Παναγιώτη Κουκούλη  και της Νομαρχιακής Συμβούλου κυρίους Δήμητρας Χατζήνα, που διάβασε επιστολή του Νομάρχη Πειραιά κυρίου Γιάννη Μίχα.

Ακολούθησε συναυλία με τον Γιάννη Παπαντωνίου, την Κλεοπάτρα και το νεανικό σχήμα "Όλοι οι καλοί χωράνε".

Το Aegina Portal παρουσίασε σε ζωντανή σύνδεση τις εκδηλώσεις της Παρασκευής στο λιμάνι της Αίγινας. Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Κουκούλη για την διάθεση του χώρου από τον οποίο έγινε η ζωντανή σύνδεση και τον κύριο Νεκτάριο Λαβούτα για την τεχνική υποστήριξη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png