Ο Δήμος Αίγινας και η Επιτροπή 2021 τίμησαν τη Γελένα Πόποβιτς και συντελεστές της ταινίας "Ο Άνθρωπος του Θεού".


Ο Δήμος Αίγινας και η Επιτροπή 2021 τίμησαν το βράδυ του Σαββάτου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο "Άνεσις", την σκηνοθέτιδα Γελένα Πόποβιτς, καθώς και συντελεστές της ταινίας "Ο Άνθρωπος του Θεού". Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας, δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης. Τα τιμώμενα πρόσωπα βράβευσε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Τιμήθηκαν ο πρωταγωνιστής της ταινίας Άρης Σερβετάλης (την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο μικρός Νικολάι) και η ενδυματολόγος Εύα Νάθενα (την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο π. Γεννάδιος Μανώλης). Ο συγγραφέας, θεολόγος, π. Γεννάδιος Μανώλης, ως ειδικός σύμβουλος στην παραγωγή της ταινίας, για θέματα ορθόδοξης πίστης και τυπικού. Ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, για την υποστήριξή του στην παραγωγή της ταινίας. Το βραβείο παρέλαβε ο συγγραφέας κ. Νικόλαος Γκουράρος, διευθυντής Ανάπτυξης Ινστιτούτου "Άγιος Μάξιμος ο Γραικός". Επίσης, τιμήθηκε ένα συγγενικό πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου, ο Αναστάσιος Δανατζόπουλος, το γένος Αναστάσιου Κεφαλά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 κ. Μανώλης Κοττάκης, προλογίζοντας την εκδήλωση είπε: "Ο Άνθρωπος του Θεού της Γελένα Πόποβιτς είναι καταφύγιο, που λούζει με το φως του ο Άγιος, όχι ένα απλό φιλμ. Είναι όπως είδαμε μία ιστορία για την αρετή της υπομονής, της πίστεως, της αγάπης, της απαντοχής στην άδικη κατηγορία και στη διαβολή. Είναι τα αντίθετα από αυτά που κάνουμε εμείς στη μισαλλόδοξη εποχή μας, την εποχή της ύλης και την εποχή της απληστίας.

Η ιστόρηση της περιπετειώδους πορείας του Αγίου Νεκταρίου και η απόδοση της σεπτής προσωπικότητάς του από τον ηθοποιό Άρη Σερβετάλη, είναι η απάντηση του τι να κάνουμε, αλλά και του τι να μην κάνουμε στους καιρούς μας. Δίνει την ελπίδα και θεριεύει την πίστη, ότι το ήθος που κηρύσσει η ορθοδοξία μας έχει προορισμό, ότι κάπου καταλήγει, ότι οι καλοί και οι ταπεινοί έστω και αργά επικρατούν, με το παράδειγμα της ζωής τους και κατά τούτο έχει νόημα η αποστολή τους, εκπληρούται. Όταν τελειώνουν οι απαντήσεις έξω μας, τότε πρέπει να τις αναζητούμε μέσα μας.


Οι Έλληνες έχουμε ανάγκη από ηγεσία ψυχική και πνευματική αυτή την περίοδο, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σε κάτι. Δεν είναι όμως εύκολα πράγματα αυτά. Η αρετή και το ήθος, η υπομονή και η πίστη, η προσευχή και η καρτερία, είναι πορείες μοναχικές, αποτελούν θητεία μέσα στη σιωπή.

Στο φιλμ της Γελένα Πόποβιτς η οποία ανακάλυψε την ιστορία του Αγίου Νεκταρίου τυχαία, σε ένα βιβλίο, κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού προς το Λος Άντζελες. Παρακολουθήσαμε έναν άνθρωπο που δεν έγινε πατριάρχης επειδή βοηθούσε Άραβες, μουσουλμάνους, πένητες και ανέστιους, αδιαφορώντας για το χρώμα τους".

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς: "Είδαμε τη δύναμη της συγχώρεσης κι αυτή η συγχώρεση πηγάζει από τον εσωτερικό κόσμο του Αγίου. Χρησιμοποιώ τον ενεστώτα χρόνο, γιατί είναι ο εν ζωή Άγιος, είναι ο άγιος μας, είναι ο Άγιος της Αίγινας και πιστέψτε με, όλοι εμείς και το αισθάνομαι κι εγώ, ότι είναι εν ζωή.

Να ευχαριστώ με τη σειρά μου την Γελένα Πόποβιτς και τους συντελεστές της ταινίας, που σήμερα παρακολουθήσαμε ένα μέρος από τη ζωή του μεγάλου ποιμενάρχη, μεγάλου εκπαιδευτικού, ενός ανθρώπου που πέρασε στο νησί μας και όχι απλά άφησε το στίγμα του, αλλά καθημερινά μας προστατεύει και δίνει το παράδειγμα του".

Η σκηνοθέτις της ταινίας σεναριογράφος Γελένα Πόποβιτς δήλωσε: "Είναι μεγάλη μου τιμή, που είμαι εδώ απόψε, που είμαι στην Αίγινα, στο νησί του Αγίου Νεκταρίου.  Είναι πάντα κάτι το ιδιαίτερο όμορφο. Απόψε είναι σχεδόν σαν όνειρο για μένα. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να σας πω τίποτα για τον Άγιο Νεκτάριο, γιατί εσείς πιθανόν να ξέρετε πιο πολλά από πολλούς άλλους. Είναι πάντα μαζί σας, αλλά θέλω να σας πω ότι ο στόχος μου φτιάχοντας αυτή την ταινία, να φέρω τον Άγιο Νεκτάριο στην καρδιά των ανθρώπων και ελπίζω να το έχω καταφέρει αυτό, έστω σε ένα μικρό ποσοστό.


Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Ζορμπά, τον Δήμαρχο της Αίγινας και τον κ. Κοττάκη για το κάλεσμα εδώ στην Αίγινα. Τα λόγια που είπε ο κ. Κοττάκης ήταν πολύ ευγενικά και με εκφράζουν.

Θέλω να ευχαριστήσω την γερόντισσα Τιμοθέη και το μοναστήρι Άγιος Νεκτάριος.

Ήταν μία ομαδική εργασία, όλων που εργάστηκαν γι’ αυτήν την ταινία. Και ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωση σε αυτό το έργο που κάναμε μαζί".

Επίσης, ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας που τιμήθηκαν στην εκδήλωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια και στην πίστη για την παραγωγή της ταινίας, του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ. "Θυσιάστηκε για να γίνει αυτή η ταινία, έδωσε τα πάντα για να γίνει αυτή η ταινία πραγματικότητα" είπε. Την μετάφραση έκανε η κ. Αλίκη Σήμαν.

Τι είπε ο πατέρας Γεννάδιος Μανώλης για την ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη: "Και βέβαια τη μοναδική παρουσία του Άρη ο οποίος δεν έπαιξε το ρόλο του Αγίου Νεκταρίου, προσέξτε το αυτό, εγώ ήμουνα δίπλα του 3-4 μήνες που διήρκεσαν τα γυρίσματα. Δεν έζησε τον Άγιο Νεκτάριο. Ο Άγιος Νεκτάριος τον είχε επισκιάσει αυτόν τον άνθρωπο και τον καθοδηγούσε. Έτσι λοιπόν για να μη σας ταλαιπωρώ άλλο, νομίζω ότι αυτή η ταινία λειτουργεί όχι ως κατηχητικό, δεν είναι εκκλησιαστική ταινία, δεν είναι θρησκευτική ταινία, είναι μία κινηματογραφική ταινία, που αναδεικνύει όμως τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθοδοξίας και αυτό είναι οι Άγιοι, που προβάλλονται ως το πρότυπο, αληθινό πρότυπο στη ζωή και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο διότι με αυτή την κίνηση σήμερα, έρχεται να ανταποκριθεί και να αναγνωρίσει τη συμβολή και την σημασία της εκκλησίας στην κοινωνία μας, στον κόσμο, στον τόπο μας και μέσα από αυτήν την ταινία".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png