"Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν". Η ομιλία του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας.


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, τα εγκαίνια της έκθεσης "Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" και την ομιλία του καθηγητή της Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας φιλοξενεί μία ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση. που αναφέρεται στο ιστορικό της ανασκαφής και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την ανάπλαση του προσώπου του εντεκάχρονου κοριτσιού, με βάση το κρανίο του.

Την ενδιαφέρουσα έκθεση διοργανώνει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινήτισσας, ο οποίος στο σημείωμα της έκθεσης, περιγράφει την ιστορία της μικρής Μύρτιδας: Είναι μία μικρή Αθηναία, η οποία έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ, και έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης αντικρύζοντας τον Παρθενώνα.
 
Το κοριτσάκι αυτό υπήρξε ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου. Το σώμα της πετάχτηκε βιαστικά στον ακανόνιστο ομαδικό λάκκο που άνοιξε η πόλη για να θάψει τους νεκρούς της, σε μια άκρη του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού.


Το παιδικό της κρανίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και αποτέλεσε την αφετηρία για την προσπάθεια ανάπλασης του προσώπου της. Εμπνευστής της προσπάθειας αυτής είναι ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που υλοποίησε το όραμα της ανάπλασης του προσώπου της μικρής Αθηναίας και της έδωσε το όνομα "Μύρτις".

Από το 2010 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Μύρτιδα συνεχίζει το εντυπωσιακό της ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Έγινε έκθεση, γραμματόσημο, νόμισμα και πίνακας ζωγραφικής. Διδάσκεται στα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συναντά εκατοντάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων.

Εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας και γίνεται ένα παγκόσμιο σύμβολο της επιστήμης και των κοινών πανανθρώπινων αξιών, που συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.


Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Σεμίραμις Μεντεσίδου και προλόγισαν η πρόεδρος του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου της Αιγινήτισσας κ. Αγγελική Ναρλή και ο κ. Γρηγόρης Μηλόπουλος, ερευνητής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, για την οποία θα παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη δημοσίευση, παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη, η κ. Σοφία Μιχαλοπούλου, αρχαιολόγος - Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και το κοινό που απόλαυσε μία ξεχωριστή έκθεση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png