"Αρβανίτικα τραγούδια, ιστορία και παράδοση", από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Μία επιτυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Πρόκειται για την πραγματοποίηση ενός λαογραφικού και ιστορικού οδοιπορικού στην Αρβανιτιά μέσα από τη ματιά της μουσικής της παράδοσης. Ένα θέμα κάποιες φορές παρεξηγημένο και με αρκετά κενά ιστορικής γνώσης για τους περισσότερους, παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας από τους κυρίους Μάρκο Δραγούμη, μουσικολόγο, Θανάση Μωραΐτη, μουσικό και τραγουδιστή, Λεωνίδα Εμπειρίκο, ιστορικό. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος: "Σελίδα ανεκτίμητη του πολιτισμού της Αίγινας, αποτελεί η μουσική της παράδοση, μια παράδοση που πριν μερικά χρόνια κατάφερε να ο μελετητής, ερευνητής θα έλεγα καλύτερα κύριος Μάρκος Δραγούμης. Ένας τόμος, καρπός μιας έρευνας δεκαετιών στα χωριά και τους ανθρώπους της νότιας Αίγινας" είπε ο κύριος Μπήτρος, ο οποίος στη συνέχεια διάβασε ένα βιβλίο από το βιβλίο "Αιγίνης Μουσική Περιήγησις" του Μάρκου Δραγούμη.


Σειρά στο βήμα πήρε η κυρία Στενάκη, η οποία παρουσίασε τους τρεις εκλεκτούς καλεσμένους του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης. Ακολούθως ο κύρος Μάρκος Δραγούμης παρουσίασε τις διαδρομές του στα χωριά της Αίγινας, τις ηχογραφήσεις και την έρευνα που έκανε. Ακολούθησε η εισήγηση του ιστορικού, κυρίου Λεωνίδα Εμπειρίκου, γιου του ποιητή και πεζογράφου Ανδρέα Εμπειρίκου. Η παρουσίαση του κυρίου Εμπειρίκου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς παρουσίασε τη γεωγραφική κατανομή και πορεία στον Ελληνικό χώρο των Αρβανιτών, "ξεδιαλύνοντας" πολλά κενά και παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία από την έρευνα του. Τέλος ο κύριος Μωραΐτης, παρουσίασε μουσικολογικά δεδομένα, τα οποία εξηγούσε πότε με τη βοήθεια μουσικής από cd και πότε τραγουδώντας ο ίδιος.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νίκος Πτερούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Γεώργιος Τσατήρης, η νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Δήμητρα Στάθη, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Φίλιππος Χατζηπέρης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού - Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μουτσάτσος και πλήθος κόσμου, που γέμισε με την παρουσία του την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης και χειροκρότησε θερμά τους εισηγητές.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png