Αναπαράσταση του ερχομού της Δίκτυννας Αφαίας στην Αίγινα.


"Κοίτα, επιστρέφουν οι ψαράδες, που μέρες τώρα φύγανε να ρίξουν τα δίχτυα έως της Κρήτης τις μακρινές ακτές. Μαζί με τα ψάρια τα πολλά, φέρνουν, άκου θαύμα, μια κοπέλα. Μια νύχτα που κοιμόταν στη βάρκα άκουσε ο πιο νέος τους μια φωνή από τα βάθη της θάλασσας προερχόμενη. Σώστε με, σας ικετεύω, πάρτε με μαζί σας τη καημένη. Πετάχτηκε ο νεαρός, ένα όνειρο θα έβλεπα είπε. Τότε στου φεγγαριού το φως αντίκρισε μία πανέμορφη κοπέλα μέσα στα δίχτυα παγιδευμένη. Μιλιά δεν έβγαζε, το όνομά της να του πει δεν ήθελε. Άναυδος, με δέος ο νεαρός τη θαύμαζε. "Δίκτυννα θα σε λέω", της δήλωσε και στα δίχτυα πάλι την έκρυψε, μη την πάρουν οι σύντροφοί του είδηση"


Είναι ένα μέρος του κειμένου που έγραψε η Jeanne Roqves - Tesson για το πολιτιστικό δρώμενο που πραγματοποιήθηκε στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας και στον εξωτερικό χώρο του ναού της Αφαίας το Σάββατο το βράδυ. Πρόκειται για την αναπαράσταση του ερχομού της Δίκτυννας Αφαίας. Τη Δίκτυννα Αφαία έφεραν κοντά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας παραδοσιακές βάρκες με πυρσούς. Εκεί η θεά μπερδεύεται στα δίχτυα των ψαράδων και βγαίνει στην ακτή. Το δρώμενο συνεχίζεται στην πλατεία έξω από το ναό της Αφαίας με μία μικρή θεατρική παράσταση, που ακολούθησε μπουφές με φρούτα, τυρί και κρασί.

Η οργάνωση του δρώμενου έγινε από τον πολιτιστικό, αναπτυξιακό και διασωστικό σύλλογο νέων Μεσαγρού Αίγινας "Δίκτυννα Αφαία", βασισμένο σε μία ιδέα του Παύλου Λεούση και σκηνοθεσία του Jean - Jacques Tesson. Στο ρόλο της Αφαίας η Λασκαρίνα Τζίτζη, συμμετείχε η Σελίνα Ζησημάτου και τα παιδιά του φροντιστηρίου της. Το δρώμενο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png