Ημερίδα για τα κάστρα της Ελλάδας στο Λαογραφικό Μουσείο.


Η ημερίδα με τίτλο "Ταξίδι στα κάστρα της Ελλάδας" που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, αποτέλεσε τον απαραίτητο συνδετικό κύκλο μεταξύ της ομώνυμης έκθεσης ζωγραφικής που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Λαογραφικό Μουσείο και την είσοδο σε ένα γνωστικό αντικείμενο το οποίο έχει να μεταφέρει πολλά για τον ελληνικό πολιτισμό. Όπως φάνηκε μάλιστα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, έχει να μας μεταφέρει πολλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό της Αίγινας και των γύρω νησίδων που συχνά αν και θεωρούμε ότι στο πέρασμα του χρόνου δεν άφησαν ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, το "Ταξίδι στα κάστρα της Ελλάδας" έρχεται να διαψεύσει αυτή την άποψη.


Την ημερίδα συντόνισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, εκπαιδευτικός κύριος Γιώργος Μπήτρος, ενώ οι εισηγητές και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν η ακόλουθοι: η κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη,  διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που ανέπτυξε το θέμα "Διαγωνισμοί για το χτίσιμο των Κάστρων, Παραδόσεις και μεγάλα τεχνικά έργα". Η κυρία Αθηνά Πάνου, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος που ανέπτυξε το θέμα "Κάστρα, Φρουροί της Ιστορίας" (η ζωή μέσα στις καστροπολιτείες). Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την Αίγινα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, περιελάμβανε η εισήγηση της Δρ Αρχαιολογίας Ελίνας Σαματάτου με θέμα Στοιχεία για τις καστροπολιτείες στον Αργοσαρωνικό".


"Η κυρία Ξένη Πετρίτου - Τριανταφύλλου είναι ένα από αυτά τα επίμονα παιδιά που με τις προσπάθειές τους πετυχαίνουν αυτό που βάζουν στόχο και μας βγάζουν από τη μιζέρια και την κατάθλιψη" είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κύριος Νικόλαος Δεληβοριάς, διευθυντής της "Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με μεσαιωνικά κάστρα", αποδίδοντας τα εύσημα στην διοργανώτρια και εμπνεύστρια αυτής της έρευνας που ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή ημερίδα, κυρίας Ξένης Πετρίτου - Τριανταφύλλου, για όλο τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλε. Η εισήγηση του κυρίου Δεληβοριά είχε θέμα "Η σημασία της ανάδειξης, προβολής, & δημιουργικής αξιοποίησης των μεσαιωνικών μας μνημείων". Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, αλλά και χαιρετισμός από το Δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Κουκούλη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κύριος Σάκης Σακκιώτης, η δημοτική σύμβουλος κυρία Σοφία Πετρίτη, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Φίλιππος Χατζηπέρης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αίγινας κύριος Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μουτσάτσος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Ελευθέριος Σταμπουλής και δεκάδες φίλοι της ιστορίας, της τέχνης και της λαογραφίας.Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png