Θέλουμε την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας!

We want the return of the sculptures of Aphaia! - Θέλουμε την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας! Ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης μνήμης που έγινε σήμερα το πρωί στο λόφο που βρίσκεται ο Ναός της Αφαίας. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Αίγινας και της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού, μια εκδήλωση μνήμης καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κλοπή ενός σημαντικού μέρους της κληρονομιάς της Αίγινας και της πατρίδας μας. Η εκδήλωση δεν είχε τα χαρακτηριστικά της δράσης, άλλωστε έγινε μέσα στο λαμπρό και σήμερα ηλιόλουστο περιβάλλον, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου. Ήταν μια μάλλον σεμνή διαδικασία, που καταγράφεται ως η πρώτη επίσημη συγκέντρωση από το Δήμο της Αίγινας, με σκοπό την επιστροφή των γλυπτών των αετωμάτων του ναού της Αφαίας που συχνά αναφέρονται ως "Αιγινήτες". Η προσπάθεια υποστηρίχθηκε με τη συμμετοχή και τον χαιρετισμό της εκδήλωσης από το βουλευτή της Α' Πειραιά κύριο Δημήτρη Καρύδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κύριο Δημήτρη Κατσικάρη.

Το αίτημα για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών μεταφέρθηκε και από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Μεσαγρού που κρατούσαν στα χέρια τους χάρτινο ομοίωμα γλυπτού ζητώντας την επιστροφή τους με μηνύματα που ήταν γραμμένα σε ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Στα τρία videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα και το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών.

{magictabs}|||| Video 1:: |||| Video 2:: |||| Video 3::{/magictabs}

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον κύριο Γιώργο Καλοκέντη, υπεύθυνο του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Δήμου και συνεχίστηκε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Αίγινας κυρίου Σάκη Σακκιώτη ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του και σε επίκαιρα αυτοδιοικητικά θέματα. Ακολούθησε η ομιλία του βουλευτή κυρίου Δημήτρη Καρύδη που ευχήθηκε το μήνυμα της σημερινής συγκέντρωσης να φτάσει στο Μόναχο όπου γίνεται η αντίστοιχη εκδήλωση, ώστε να αισθανθούν εκεί ότι η απαίτησή μας είναι δίκαιη. "Τα γλυπτά, τα αετώματα ανήκουν σε αυτό τον ιερό τόπο" είπε ο κύριος Καρύδης και συνέχισε: "Από σήμερα ξεκινάει ένας πολύμορφος αγώνας, που πρέπει να είναι και στα ευρωπαϊκά όργανα και στην πολιτεία μας".  Ο κύριος Καρύδης τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια εκτός από την πολιτεία θα πρέπει να συμμετέχουν και οι άνθρωποι του πνεύματος, ώστε αυτό το δίκαιο αίτημα να γίνει κάποια στιγμή πράξη. Έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη της αναβάθμισης του τρόπου παρουσίασης των πολιτιστικών θησαυρών των νησιών όπως είναι η Αίγινα, ώστε οι επισκέπτες να φεύγουν πλουσιότεροι από αυτά που είδαν. Τέλος δήλωσε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Δήμου για αυτό το σκοπό, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό θα γίνει ένα Πανελλήνιο αίτημα.



Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Κατσικάρης χαρακτήρισε την κλοπή των γλυπτών ως "μια αποτρόπαιη πράξη, μια ιεροσυλία" συμπληρώνοντας ότι: "η κλοπή και η αρπαγή των γλυπτών των αετωμάτων του Ναού της Αφαίας 200 χρόνια, που έχουν ξεσπιτωθεί και παρακρατούνται παράνομα, κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου στη γλυπτοθήκη του Μονάχου. Είμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την απαράδεκτη κλοπή και αρπαγή. Είμαστε σήμερα εδώ μαζί για να διατρανώσουμε την πεποίθηση και την αμετάκλητη απόφασή μας, να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την επιστροφή των αρχαίων μνημείων μας, που είναι η δική μας κληρονομιά, το δικό μας πολιτιστικό αποτύπωμα". Ο κύριος Κατσικάρης είπε ότι σήμερα είναι το ξεκίνημα ενός αγώνα ο οποίος θα λάβει τέλος μόνο όταν "οι Αιγινήτες αποφυλακιστούν από το χρυσό Γερμανικό κλουβί και επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα". Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να όπως ήταν αναμενόμενο να κάνει αναφορά στα έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου της Αφαίας και του Ελλανίου Διός. Έκανε επίσης αναφορά στο μουσείο Καπράλου και το "πολιτιστικό τόξο", μια διαδρομή πολιτισμού που θα αναβαθμίσει την πολιτιστική παρουσία του νησιού.

Λίγο αργότερα στο βήμα ανέβηκε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού κύριος Φίλιππος Τζίτζης. Ο κύριος Τζίτζης παρουσίασε το ζήτημα σχετίζοντας το με "τα μάρμαρα του Παρθενώνα" σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με αυτό το θέμα, δεν υπήρχε κινητοποίηση για τα γλυπτά της Αφαίας. Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νομική και επικοινωνιακή κάλυψη του θέματος. Για το ιστορικό της κλοπής μίλησε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κυρία Παναγιώτα Τζίτζη. Εκτενής αναφορά στο θέμα έκανε ο αντιδήμαρχος κύριος Νεκτάριος Κουκούλης παρουσιάζοντας στοιχεία από το περιοδικό "Ερμής ο Λόγιος" έκδοσης του 1812. Αποσπάσματα από τις ομιλίες του κυρίου Φίλιππου Τζίτζη, κυρίας Παναγιώτας Τζίτζη και Νεκτάριου Κουκούλη στο τρίτο video που συνοδεύει το άρθρο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, οι αντιδήμαρχοι κύριος Παναγιώτης Μουτσάτσος, Νεκτάριος Κουκούλης και κύριος Φίλιππος Τζίτζης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Τρύφωνας Γκότζης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Μπέσης Ηλίας, Σάκης Παντελάρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κύριος Πέτρος Πετρίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Τάκης Βάρτζελης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Νίκος Τζίτζης, εκπρόσωποι του αστυνομικού τμήματος και του πυροσβεστικού σταθμού Αίγινας, οι πρόεδροι συλλόγων του νησιού κύριος Βασίλης Μουσουλέας, κυρία Αλυφαντή Φλώρα, κυρία Βάντα Βάρτζελη και Μαρία Λυκούρη. Συμμετείχαν επίσης οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού - Αγίας Μαρίνας, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές από γυμνάσιο της Πετρούπολης που επισκέφτηκαν σήμερα το Ναό της Αφαίας για αυτό το λόγο.

Παραθέτουμε το "Ψήφισμα της Αφαίας"
Η επιστροφή των γλυπτών των αετωμάτων – των λεγόμενων «Αιγινητών» του Ναού της Αφαίας - από την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, έχει αποκτήσει πλέον μεγάλα ερείσματα και από τη διεθνή κοινή γνώμη και από την εξέλιξη στο χώρο του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Η πολιτιστική κληρονομιά, δεν αποτελεί μόνο τρόπο επικοινωνίας με το παρελθόν, αλλά και τρόπο συμμετοχής στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ωστόσο, η σύνδεση Πολιτισμού και Τουρισμού γίνεται πράξη, μέσω της υποστήριξης της στροφής της τουριστικής αγοράς προς πολιτιστικά γεγονότα, μέσω της προβολής του πολιτιστικού συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχουμε και μέσω της ανάδειξης των Αρχαιολογικών μας χώρων και Μνημείων.

Τα γλυπτά των αετωμάτων του Ναού της Αφαίας, δεν τα παρέδωσαν Έλληνες σε Γερμανούς, Άγγλους και λοιπούς, μετά την αποκάλυψή τους το 1811.

Τα αετώματα του Αρχαιολογικού θησαυρού της Αίγινας, που βρίσκονται στο Μόναχο, δεν «απεμπόλισαν» ΠΟΤΕ την ταυτότητα της κοινωνίας μας και τους τοπικούς μας δεσμούς με την μεγάλη τους πολιτιστική αξία.

Ζητάμε οπωσδήποτε την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας.

Έχουμε βέβαια επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος.

Χρέος μας όμως είναι, να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για το τεράστιο αυτό πρόβλημα και να δεσμευθούμε ότι δεν θα υποστείλουμε τη ΣΗΜΑΙΑ της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, για την επιστροφή των «Αιγινητών», στο χώρο όπου επιβάλλει η ίδια η Ιστορία να βρίσκονται.

Οι όποιες δυσκολίες δεν πρέπει να μας κάμψουν, αλλά αντίθετα πρέπει να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις μας και τις παρεμβάσεις μας, ιδιαίτερα σε επίπεδο Πολιτείας, που έχει υποχρέωση να διαμορφώσει με τη συμμετοχή μας, ένα πλούσιο και νομικά κατοχυρωμένο «περιβάλλον», συνεγείροντας τον ενθουσιασμό των συμπολιτών μας και την επισκεπτών του Ιστορικού μας Νησιού.

Με βάση τα παραπάνω και με αυξημένες τις απαιτήσεις μας από την Πολιτεία, αφού έφτασε η ώρα για ένα μείγμα δράσεων και παρεμβάσεων, δρομολογούμε από σήμερα συντονισμένες κινήσεις διεκδικώντας – μέσα από την επιστροφή των Αιγινητών – αυτό που πραγματικά δικαιούμαστε.

Τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας της Αίγινας πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους, για την αποκατάσταση της Ιστορίας, για την παροχή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων προβολής της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για τη διευκόλυνση της γεφύρωσης των αποστάσεων, αλλά και του Πολιτισμού, αφού πλέον η Πολιτιστική ζωή τροφοδοτείται από πολλά και διαφορετικά ρεύματα δημιουργίας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png