"Οι Έλληνες της Ρωσίας". Από το Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη. ..

Το Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη και Δημητρίου και Φλώρας Καψάλη, συνεχίζοντας την παράδοση των ποιοτικών του εκδηλώσεων, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στην οικεία των ιδρυτών του την εκδήλωση με θέμα "Οι Έλληνες της Ρωσίας". Η εκδήλωση φιλοξένησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του ιστορικού και συγγραφέα κυρίου Βλάση Αγτζίδη. Ο κύριος Αγτζίδης είναι διδάκτορας ιστορίας ενώ το βασικό επιστημονικό του αντικείμενο σήμερα είναι ο ποντιακός και ευρύτερα ο παρευξείνιος ελληνισμός. Έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την πρώην ΕΣΣΔ στους χώρους που κατοικεί η ελληνική μειονότητα και δούλεψε σε ιστορικά αρχεία. Επίσης έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την Ιστορία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου (1995), καθώς και με Εύφημο Μνεία (δις) του ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων της Αμπχαζίας απο την εμπόλεμη περιοχή (1993), και για την οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (1996). Το πρώτο μέρος της ομιλίας του κυρίου Βλάση Αγτζίδη μπορείτε να δείτε στο πρώτο video που συνοδεύει το άρθρο. Τον ομιλητή παρουσίασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος κύριος Τάκης Καψάλης, ενώ είχε προηγηθεί καλωσόρισμα από τον κύριο Γεώργιο Μαντά, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
{magictabs}|||| Video 1:: |||| Video 2::{/magictabs}
Εξαιρετική ήταν η παρουσίαση χορών της Καππαδοκίας και του Πόντου, από την χορευτική ομάδα της "Πολύμορφης" της κυρίας Λίνας Λαβούτα Μαντά, χορευτικά που μπορείτε να δείτε στο δεύτερο video που συνοδεύει το άρθρο. Εκτός από τα χορευτικά που απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι, το πρόγραμμα περιελάμβανε και μία ενδιαφέρουσα αφιερωματική ταινία, με αποσπάσματα από το "Γράμμα στην μητέρα πατρίδα" του δημοσιογράφου κυρίου Τάσου Ψαρρά. Χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του Ιδρύματος κυρία Φλώρα Καψάλη η οποία ανακοίνωσε και τη σύσταση του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος, για το οποίο ξεκίνησε η εγγραφή των μελών. Η εκδήλωση, που την παρουσίαση του προγράμματος και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η κυρία Ξανθένια Μαντά, έκλεισε με την βράβευση των αριστούχων στην ιστορία, μαθητών του Γενικού Λυκείου Αίγινας, κατά τη διάρκεια της οποίας χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής κύριος Παναγιώτης Μελάς. Για το ίδρυμα βραβεύσεις έκαναν ο κύριος Δημήτρης και Φλώρα Καψάλη και η κυρία Νατάσσα Μπαρμπίκα, ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο αντιδήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μουτσάτσος (αντί αυτού μέλος του ιδρύματος) ο αντιδήμαρχος κύριος Φίλιππος Τζίτζης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Πέτρος Πετρίτης, όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Ευάγγελος Μπαρμπέρης. Τη λίστα των χορηγών των βραβεύσεων συμπληρώνουν ο κύριος Στέλιος Βαμβακάς και η κυρία Ρίτσα Λύρα. Επίσης το ίδρυμα προσέφερε στους αριστούχους μαθητές 10 βιβλία με τίτλο "Παραευξείνιος Διασπορά" βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος κύριος Σπύρος Σπυρίδων, ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νίκος Οικονόμου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και φίλοι του ιδρύματος.


Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png