Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου, "Ματωμένα Χώματα". Από το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας. .

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας "Καποδίστριας", πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα εκδήλωση με τίτλο Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου, "Ματωμένα Χώματα". Την παρουσίαση έκαναν ο κύριος Δημήτρης Νικολόπουλος, φιλόλογος, η κυρία Μαίρη Σταυρίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και ο ηθοποιός Ανέστης Κορνέζος. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Βασίλης Μουσουλέας, ενώ αυτή ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του ιατρού κυρίου Μιχάλη Γύρα.

{magictabs}|||| Video 1::

|||| Video 2::

{/magictabs}
H Διδώ Σωτηρίου (1909-2004), το γένος Παππά, γεννήθηκε στο Aϊδίνι της Mικράς Ασίας το 1909. Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, κατέφυγε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1933 παντρεύτηκε τον φωτισμένο εκπαιδευτικό Πλάτωνα Σωτηρίου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 εντάχθηκε στις γραμμές του Αριστερού κινήματος του οποίου υπήρξε δραστήριο μέλος. Στην Κατοχή, έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση και, στα μετεμφυλιακά χρόνια, βρέθηκε στη δίνη των γεγονότων όταν η αδελφή της, Έλλη Παππά, σύντροφος του Νίκου Mπελογιάννη, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στην ιστορική δίκη του 1951. Δεν έφτασε στο εκτελεστικό απόσπασμα, γιατί η κυβέρνηση Πλαστήρα δε θέλησε να εκτελέσει μητέρα βρέφους και τελικά απελευθερώθηκε το 1963. Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εκδόσεις Κέδρος, από το 1962 που πρωτοεκδόθηκαν μέχρι σήμερα τα Ματωμένα Χώματα έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 400.000 αντίτυπα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στις εξής γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, εσθονικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ουγγρικά, ρώσικα, ρουμανικά, σερβικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά και κέλτικα βρετονικά. Στην Τουρκία το βιβλίο είχε συγκλονιστική απήχηση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png