Ο Νάσος Γκρόζας και η Μαριάννα Μπράουν μιλούν στο Aegina Portal.

nas-mar-00.jpg

Την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμα του 3ου Διενθούς Φεστιβάλ Μουσικής της Αίγινας περιλάμβανε ένα ρεσιτάλ στο οποίο συμμετείχαν δύο πιανίστες από την Αίγινα. Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό, γιατί και μόνο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο διεθνές φεστιβάλ όπου το επίπεδο των διεθνούς φήμης μουσικών είναι τόσο υψηλό καταδεικνύει την αξία τους. Ο λόγος για το Νάσο Γκρόζα και τη νεαρή Μαριάννα Μπράουν που με την εμφάνιση τους προκάλεσαν τις ηχηρές επευφημίες του κοινού.  Η θετική εντύπωση από τη συμμετοχή τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Ντόρα Μπακοπούλου τους ζήτησε να κλείσουν τη βραδιά που οι ίδιοι ξεκίνησαν, ανεβάζοντας τους ξανά στο πόντιουμ.
Οι κριτικές και τα σχόλια που απέσπασαν εκείνη τη βραδιά ήταν θετικότατα. Όλοι μίλησαν για άρτια τεχνική και ενθουσιασμένοι έσπευσαν να σφίξουν τα χέρια και να συγχαρούν τους δύο μουσικούς.


Το Aegina Portal μίλησε με τους δύο Αιγινήτες μουσικούς που προκάλεσαν το γενικό ενθουσιασμό στην παραλία της Αύρας.

Aegina Portal: Νάσο πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική; Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα;
Νάσος Γκρόζας: Υπήρχε ένα πιάνο με ουρά σπίτι που είχαμε αγοράσει από μία οικογενειακή φίλη. Οι γονείς μου άκουγαν κλασσική μουσική. Γενικά από το οικογενειακό μου περιβάλλον υπήρχαν ακούσματα και ερεθίσματα. Φυσικά τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι θα ακολουθούσα τη μουσική επαγγελματικά, υπήρχε μια φυσιολογική εξελικτική πορεία προς αυτό.
Aegina Portal: Πότε ένιωσες ότι σε κέρδισε ολοκληρωτικά η μουσική;
Νάσος Γκρόζας: Εκεί, γύρω στα δεκαπέντε. Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, ήμουν σίγουρος όμως ότι δεν επρόκειτο να σταματήσω.
Εσύ Μαριάννα;
Μαριάννα Μπράουν:  Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Τα ερεθίσματα ήταν πολλά: Μεταξύ αυτών οι γονείς μου που άκουγαν πολύ κλασική μουσική στο σπίτι, η μητέρα μου που έπαιζε φλάουτο, αλλά και το παλιό πιάνο του προπάππου μου στο σαλόνι που άρχισα από πολύ μικρή να περιεργάζομαι.  Με όλα αυτά κατάλαβα ότι μου αρέσει η κλασσική μουσική και ιδιαίτερα το πιάνο.
Πόσο επηρέασε, Νάσο και επηρεάζει Μαριάννα τις διαπροσωπικές σχέσεις, με τους φίλους σας στο σχολείο για παράδειγμα, η σοβαρή ενασχόληση σας με την κλασσική μουσική;
Νάσος Γκρόζας: Σίγουρα σε κάνει να διαφέρεις. Ο τρόπος ζωής σου είναι διαφορετικός γιατί ζεις με τη μουσική συνειδητοποιώντας πως πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς να έχουν ανάγκη τη μουσική. Aegina Portal: Οι φίλοι, οι παρέες την είχαν αποδεχθεί αυτή τη διαφορετικότητα;
Νάσος Γκρόζας: Οι φίλοι μου την είχαν αποδεχθεί. Ήταν εν γνώσει τους και δεν είχα κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Μαριάννα Μπράουν:  Ναι, κι εγώ αισθάνομαι λιγάκι διαφορετική, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης για το είδος της μουσικής που μου αρέσει.
Aegina Portal: Μαριάννα να υποθέσω ότι ο ελεύθερος χρόνος σου από τα μαθήματα σου στο σχολείο αφιερώνεται στη μουσική σου εκπαίδευση;
Μαριάννα Μπράουν:  Ναι, ειδικά όταν πλησιάζει ο καιρός που θα συμμετάσχω σε κάποια συναυλία ο χρόνος που αφιερώνω είναι τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα.
Aegina Portal: Αυτό αισθάνεσαι ότι είναι κάπως πιεστικό μερικές φορές;
Μαριάννα Μπράουν:  Μερικές φορές μπορώ να πω ότι είναι λιγάκι πιεστικό, αλλά καταλαβαίνω από το αποτέλεσμα ότι αξίζει.
Aegina Portal: Νάσο πες μας για τις μουσικές σου σπουδές, πως ξεκίνησες;
Νάσος Γκρόζας: Η πορεία σου στη μουσική εξαρτάται από το τι αξία δίνεις σε αυτό που κάνεις και αυτό με το χρόνο μπορεί να αλλάξει. Σε αυτό παίζουν ρόλο το μουσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι, οι συμμαθητές σου στη μουσική, οι καθηγητές, πρωτίστως οι καθηγητές. Πέρασα από διάφορα στάδια. Ξεκίνησα με την Μαρίνα Καλατζή που ερχόταν στην Αίγινα από το Εθνικό Ωδείο, η οποία είχε πολύ μεγάλη υπομονή μαζί μου. Βλέπεις δεν είχα καταλάβει πόσο σοβαρή μελέτη χρειαζόταν αυτό που έκανα. Δεν μελετούσα αρκετά στην αρχή. Στα 14 ξεκίνησα μαθήματα με τη Μαρία Χαιρογιώργου, καθηγήτρια του Δημήτρη Σγούρου, η οποία και με έβαλε στο Ωδείο Αθηνών. Τις δύο τελευταίες χρονιές ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με την Αλίκη Βατικιώτη.
Aegina Portal: Τι αποκόμισες από τις δύο καθηγήτριες σου;
Νάσος Γκρόζας: Από τι Μαρία Χαιρογιώργου το παίξιμο της. Είναι σημαντικό να είσαι δίπλα σε μία τόσο μεγάλη μουσικό και να βλέπεις τον τρόπο που παίζει. Από την Αλίκη Βατικιώτη την προσοχή στην λεπτομέρεια. Τον τρόπο και την επιμονή στη μελέτη.
Aegina Portal: Και μετά έρχονται ο σπουδές στη Μόσχα.
Νάσος Γκρόζας: Όπου η καθηγήτρια μου η Yelena Ivanovna Kouznietsova μου άνοιξε του ορίζοντες της μεγάλης Ρωσικής Σχολής του πιάνου.
Aegina Portal: Τι ήταν εκείνο που σου έκανε εντύπωση από το μουσικό περιβάλλον στις σπουδές σου στη Μόσχα;
Νάσος Γκρόζας: Οι συμφοιτητές μου στην Ακαδημία Τσαικόφσκι ήταν μουσικά γαλουχημένοι με τις καλύτερες συνθήκες από πολύ μικρές ηλικίες. Πολλά πράγματα τα οποία εγώ προσπαθούσα να καταφέρω για εκείνους ήταν αυτονόητα.
Aegina Portal: Τελειώνεις τις σπουδές σου και μετά επιστρέφεις στην Ελλάδα. Επιστρέφεις;
Νάσος Γκρόζας: Η επιστροφή στην Ελλάδα μετά από σπουδές στο εξωτερικό είναι κάτι δύσκολο για όλους τους εργασιακούς τομείς. Όσοι έχουν μείνει πολλά χρόνια έξω και έχουν ασχοληθεί με κάτι, όταν επιστρέφουν είναι το μεγάλο σοκ! Βέβαια σταδιακά μπαίνεις σε ένα στάδιο προσαρμογής το οποίο σε βοηθά να κατανοήσεις ακόμη και κάποια πράγματα που στην αρχή σου φαίνονταν ακατανόητα.
Aegina Portal: Νάσο νομίζω ότι τότε είναι που η Μαριάννα ξεκινά μαζί σου τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο.
Νάσος Γκρόζας: Ναι πράγματι και ήταν μια ευτυχής συγκυρία, γιατί από την αρχή ανακάλυψα ότι η Μαριάννα είναι ένα πολύ ξεχωριστό παιδί.
Aegina Portal: Μαριάννα πως είναι ο Νάσος σαν δάσκαλος;
Μαριάννα Μπράουν:  Ο Νάσος είναι ένας καταξιωμένος πιανίστας που μου προσφέρει χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές στις μουσικές σπουδές μου και χαίρομαι πολύ που συνεργαζόμαστε.
Aegina Portal: Νάσο και Μαριάννα  μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο φεστιβάλ.
Νάσος Γκρόζας: Ήταν μια μοναδική εμπειρία η συνεργασία με εξαιρετικούς μουσικούς όπως ο Noe Inui και η Λευκή Κολοβού το επίπεδο των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ερμηνεία του Dumky trio που όπως έδειξε άγγιξε του ακροατές και για αυτό ευχαριστώ θερμά την Ντόρα Μπακοπούλου.
Μαριάννα Μπράουν: Ήταν μεγάλη μου τιμή η πρόσκληση της Ντόρα Μπακοπούλου να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Αίγινας μαζί με τόσο σπουδαίους μουσικούς. Πιστεύω ότι  θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όλη μου τη ζωή.

Η συζήτηση με τον Νάσο Γκρόζα είναι ένα ζωντανό σεμινάριο για το πιάνο και τη μουσική. Μιλάει με πάθος για αυτό που αγαπά περισσότερο, κάτι που σου μεταδίδει αμέσως. Αντιμετωπίζει το μέλλον αισιόδοξα επιδιώκοντας τη διαρκή του βελτίωση και κάνει πολύ προσεκτικές επιλογές.

Η Μαριάννα Μπράουν είναι μόλις δεκατεσσάρων ετών, ήταν άλλωστε η δεύτερη μικρότερη σε ηλικία συμμετέχουσα στο φεστιβάλ, απολαμβάνει το όμορφο «ταξίδι» στη μουσική μαζί με της σχολικές της υποχρεώσεις. Αγαπά τη μουσική, αλλά θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για να αποφασίσει εάν θα ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτή.

Ο Νάσος Γκρόζας και η Μαριάννα Μπράουν τίμησαν την Αίγινα με την παρουσία τους στο 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ. Τους ευχαριστούμε.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png