Την ημερίδα συντόνησε η Δρ. Μαρία Ντούλα, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου. Οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν ήταν οι ακόλουθες: Τα εδάφη της Αίγινας και οι διεργασίες υποβάθμισής τους - Δρ. Σίδερης Θεοχαρόπουλος, Δ/ντής Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών, Άρδευση της φυστικιάς – Σχεδιασμός και ποιότητα νερού -Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, τ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χρήση σύγχρονων εργαλείων περιβαλλοντικής και ενεργειακής - Καθηγητής Κωνσταντίνος Κομνίτσας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μοντέλο λίπανσης φυστικιάς αξιολόγησης: H περίπτωση της καλλιέργειας της φυστικιάς στην Αίγινα - Δρ. Βίκτωρ Καββαδίας, Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κομποστοποίηση αποβλήτων κατεργασίας φυστικών, Λογισμικό Διαχείρισης Καλλιέργειας - Δρ. Μαρία Ντούλα, Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου και συζητηθούν με τους παραγωγούς θέματα σχετικά με την καλλιέργεια του κελυφωτού φυστικιού, την άρδευση και την ποιότητα του νερού άρδευσης, την προστασία του εδάφους, τις ενεργειακές καταναλώσεις της καλλιέργειας, την κομποστοποίηση και τη διαχείριση των αποβλήτων κατεργασίας των φυστικιών.
Να σημειώσουμε ότι αύριο στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών Αίγινας (κτίριο πλησίον Λεούσειου Ιδρύματος), επίδειξη κομποστοποίησης αποβλήτων κατεργασίας φυστικιών και επεξήγηση όλων των λεπτομερειών παραγωγής κομπόστ υψηλής ποιότητας.
Φορείς υλοποίησης του έργου είναι: Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Συντονιστής φορέας Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Πολυτεχνείο Κρήτης. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής-Περιφερειακή Ενότητα Νήσων-Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατριτικής, του Αγροτικού Σύλλογου Αίγινας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών Αίγινας.