Επίδειξη κομποστοποίησης των αποβλήτων από την επεξεργασία του φιστικιού.

"Εδώ είναι το πραγματικό φεστιβάλ φιστικιού", είπε κάποιος από τους καλλιεργητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο - επίδειξη που διοργάνωσε σήμερα το πρωί ο Agrostrat στις αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, μια φράση που αποτίει με τον δικό της τρόπο ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους του μόχθου, τους παραγωγούς του φιστικιού. Η παρουσίαση που έκανε η Δρ. Μαρία Ντούλα, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Agrostrat ήταν εξαιρετική, αφού κατάφερε με απλό και κατανοητό για όλους τρόπο να παρουσιάσει τη διαδικασία, αλλά και επιστημονικά στοιχεία που αφορούν την κομπστοποίηση στους παραγωγούς του νησιού. Η κυρία Ντούλα και οι συνεργάτες της απάντησαν επίσης στις ερωτήσεις των καλλιεργητών, ενώ στη συνέχεια ήρθε η ώρα της επίδειξης.

Χρησιμοποιήθηκαν απόβλητα επεξεργασίας φιστικιών, άχυρα, κοπριά και ζεόλιθος. Η υψηλή θερμοκρασία, η χειρωνακτική εργασία, το σύνολο της διαδικασίας που απαιτεί κόπο, γνώση και φροντίδα, έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο κοπιαστική είναι η γεωργική εργασία (τουλάχιστον για τους αμύητους) και πόσο σημαντική είναι η δουλειά των καλλιεργητών για την ανάπτυξη του φιστικιού Αιγίνης. Από την άλλη βέβαια κατά τη διάρκεια αυτών των διήμερων παρουσιάσεων από τον Agrostrat, φάνηκε και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φορέα, καθώς καταγράφει, κατηγοριοποιεί, και αναλύει επιστημονικά τα δεδομένα που βοηθούν και θα βοηθήσουν στον μέλλον τους τοπικούς παραγωγούς.

Η σημερινή επίδειξη, βοήθησε επίσης να γίνει κατανοητή η σωστή μέθοδος για την επεξεργασία των αποβλήτων του φιστικιού και την παραγωγή άριστης ποιότητας κομπόστ, που θα λιπάνει αποτελεσματικά το χώμα χωρίς να του δημιουργήσει προβλήματα, κι όλα αυτά με γνώμονα αναλύσεις και επιστημονικά κριτήρια. Την επίδειξη εκτός από τους παραγωγούς παρακολούθησαν ο κύριος Νίκος Σταμπουλής πρόεδρος του Αγροτικού Συναιτερισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας και ο κύριος Νίκος Αλυφαντής πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png