Δελτίο Τύπου. Στον ρυθμό της 7ης Γιορτής Φιστικιού που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2015, "χορεύει" η Αίγινα.

Δελτίο Τύπου. Οργανωτική Επιτροπή 7ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.
Στον ρυθμό της 7ης Γιορτής Φιστικιού που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2015, «χορεύει» η Αίγινα, προετοιμάζοντας με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις το κλίμα για το μεγάλο γεγονός του Σαρωνικού.

Τιμή στο φιστίκι, τον «χρυσό» καρπό που παράγει το νησί, καθώς και στην Ιστορία της και την πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά, αποτίει για  7η χρονιά η Αίγινα με την καθιερωμένη πλέον Γιορτή Φιστικιού που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου η γεύση συναντά την ψυχαγωγία, ενώ η σύγχρονη Τέχνη ατενίζει με δέος τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού, με πρόεδρο τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, επιφυλάσσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μια έκπληξη που θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (άλλοτε Φυλακές Αίγινας) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την διακοπή της λειτουργίας των Φυλακών από τη Μελίνα Μερκούρη. Τρεις σημαντικοί εικαστικοί οι οποίοι ζουν στο νησί –ο Κώστας Βαρώτσος, η Δανάη Στράτου και η Βένια Δημητρακοπούλου–  υπενθυμίζουν με έναν ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο την ιστορική σημασία του εμβληματικού αυτού μνημείου, του πρώτου κτιρίου του Καποδίστρια, που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο τα τελευταία 30χρόνια.

Το Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 17-20 Σεπτεμβρίου και, παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω των εκλογών, δεν ματαιώθηκε, αλλά μετατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, εξελίσσεται παράλληλα με τη συγκομιδή του διεθνώς γνωστού καρπού, από τα τέλη Αυγούστου –οπότε οι παραγωγοί αρχίζουν να μαζεύουν το φιστίκι-  και όλο τον Σεπτέμβριο, όπου όλο το νησί ζει στον ρυθμό της επεξεργασίας (αποφλοίωση, στέγνωμα, ψήσιμο) του αγαπημένου σε όλους προϊόντος της Αίγινας.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις μας βάζουν στο κλίμα της γιορτής, πυρήνας της οποίας είναι η εμπορική έκθεση κατά μήκος του λιμανιού του νησιού, η οποία εγκαινιάζεται το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Σεπτεμβρίου 2015, και διαρκεί έως το βράδυ της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Φρεσκοψημένο φιστίκι νέας σοδειάς, παράγωγα φιστικιού, όπως γλυκά εδέσματα, ηδύποτα, φυτικά καλλυντικά, καθώς και μια σειρά από άλλα τοπικά προϊόντα τα οποία παράγονται στην Αίγινα (αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κοσμήματα, κοπανέλι, έργα κεραμικής και λαϊκής τέχνης), εκτίθενται και πωλούνται στα περίπτερα που δίνουν τον τόνο του εορταστικού κλίματος στο νησί.

Εξέχουσα –όπως είναι αυτονόητο- θέση στις εκδηλώσεις κατέχει η γαστρονομία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αίγινας –από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- καθώς και στην ψυχαγωγία μεγάλων και μικρών. Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχει η 7η Γιορτή Φιστικιού, προβλέπονται οργανωμένες εκδρομές στην Αίγινα που συντονίζονται από το Τουριστικό Γραφείο EVINATRAVEL (τηλ. 22970 22300) με πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις και συμμετοχή στις  εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Καθ’όλη τη διάρκεια του τετραημέρου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις παιδικής ψυχαγωγίας, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μουσικά σχήματα που θα παίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Αίγινας, αξιοποιώντας παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα σημεία όπου θα εκτίθενται έργα τέχνης –ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής- γνωστών καλλιτεχνών και έργα παραδοσιακής τέχνης της Αίγινας, αλλά και να ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Καποδιστριακά Κτίρια.

Η τελετή έναρξης της 7ης Γιορτής Φιστικιού θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2015 στην Παραλία της Αίγινας, ενώ η λήξη, το βράδυ της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου 2015.
Σημειώνεται ότι η Γιορτή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Νήσων) και του Δήμου Αίγινας και διοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png