"Επιφυλακή ΙΙ". Τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Εϋνάρδειο.

Στο προαύλιο του Εϋνάρδειου πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Βένιας Δημητρακοπούλου με τίτλο "Επιφυλακή ΙΙ". Πέρυσι, η παρέμβαση της τριμελούς τότε ομάδας εικαστικών, που αποτελούνταν, επίσης, από τον Κώστα Βαρώτσο και τη Δανάη Στράτου, ξεκίνησαν την "Επιφυλακή" σε ένα άλλο ιστορικό κτίριο της Καποδιστριακής περιόδου, το Ορφανοτροφείο, τις Φυλακές της Αίγινας. Στόχος αυτών των εικαστικών επεμβάσεων ήταν και παραμένει η ευαισθητοποίηση για την αξιοποίηση δύο σημαντικών Καποδιστριακών κτιρίων που μένουν στο σκοτάδι, ερημωμένα, χωρίς τίποτα να θυμίζει την ιστορικότητα των στιγμών που φιλοξένησαν.

Τη βραδιά προλόγισε ο επιμελητής της εκδήλωσης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κύριος Γιώργος Καλόφωνος: "Η φετινή εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου είναι και πάλι τοποειδική και η χρονική διάρκειά της περιορισμένη. Βασισμένη σε μια φωτογραφική σπουδή των απειλητικών σκιών που παράγονται από το μεγάλο γλυπτό της «Προμαχώνες» (2015), το οποίο αυτές τις μέρες τοποθετείται στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, η "Επιφυλακή ΙΙ" αποτελεί ένα σχόλιο για τις απειλητικές σκιές και το σκοτάδι που έχει καλύψει το ιστορικό κτήριο, αντικατοπτρίζοντας έτσι και τη σκοτεινή μοίρα της ιστορικής μνήμης στη σημερινή Ελλάδα, αλλά κυρίως την κατάληξη των προσπαθειών δημιουργίας ενός σύγχρονου Ελληνικού Κράτους που ξεκίνησαν από τον οραματιστή Ιωάννη Καποδίστρια", είπε ο κύριος Καλόφωνος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρζης, ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος. Τους στόχους της εγκατάστασης "Επιφυλακή ΙΙ" παρουσίασε στο κοινό η γλύπτρια Βένια Δημητρακοπούλου.

Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το κτίριο εξαιτίας της πολυετούς εγκατάλειψης και αδιαφορίας, οι επισκέπτες της έκθεσης φόρεσαν εργοταξιακά κράνη, τα οποία έγραφαν στο μπροστινό μέρος "Επιφυλακή ΙΙ. Όσοι ήθελαν μπορούσαν να πάρουν ένα μαζί τους, μετά το τέλος της εκδήλωσης, ως αναμνηστικό.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και Νήσων κυρία Γεωργία Γεννιά, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Βαγγέλης Δέδες και Αντώνης Μούρτζης και ο πρόεδρος της Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας κύριος Γιάννης Ζορμπάς,


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png