Οι χαιρετισμοί των επισήμων κατά την τελετή έναρξης της 10ης Γιορτής Φιστικιού και η βράβευση του Σώζοντα Βελιώτη.


Μετά την ολοκλήρωση του θεατρικού δρώμενου στην παραλία στης Αίγινας χθες το βράδυ, ακολούθησε ο καθιερωμένος χαιρετισμός των επισήμων στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ, στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού. Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της ΚΕΔΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 10ης Γιορτής Φιστικιού κυρία Καίτη Σαλπέα. Η κυρία Σαλπέα ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της επετειακής γιορτής και αναφέρθηκε στην πρώτη "Γιορτή Φιστικιάς" που διοργανώθηκε το 1992, από τον τότε αντιδήμαρχο κύριο Σώζοντα Βελιώτη, αλλά και στην αφίσα που είχε φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος Φραγκίσκος Κάππος. "Η γιορτή αυτή εξελίχθηκε και έλαβε τον τίτλο "Αιγινήτεια" τα επόμενα χρόνια. Ο Σώζον Βελιώτης, ένας άνθρωπος σεμνός, μετρημένος, ευγενής, διετέλεσε επί δώδεκα συνεχή χρόνια αντιδήμαρχος", είπε η κυρία Σαλπέα και συνέχισε: "Επί θητείας του καθιερώθηκαν οι εκδηλώσεις, όπως η επέτειος για τον ερχομό του Καποδίστρια και έγιναν οι πρώτες εκδηλώσεις για την γιορτή της φιστικιάς στον Πύργο του Μάρκελλου με ομιλίες, δρώμενα, εκθέσεις". Συνεχίζοντας την αναφορά της η πρόεδρος της ΚΕΔΑ είπε: "Η γιορτή αυτή εξελίχθηκε και έλαβε τον τίτλο "Αιγινήτεια", ώσπου το 2009 η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Κουκούλη, εμπνεύστηκε την σημερινή γιορτή του Φεστιβάλ Φιστικιού. Έτσι φτάσαμε σήμερα να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια της γιορτής".

Η κυρία Καίτη Σαλπέα συνέχισε και ολοκλήρωσε αυτή την αναφορά της στην επετειακή γιορτή λέγοντας ότι: "Τιμούμε και ευχαριστούμε όλους που εμπνεύστηκαν αυτή τη γιορτή. Αναγνωρίζουμε τους κόπους τους, την προσφορά τους, που εκατοντάδες Αιγινήτες, ντόπιοι, επισκέπτες, φίλοι της Αίγινας, στήριξαν την διοργάνωση αυτή με την εθελοντική εργασία τους, τις ιδέες τους, την αισθητική τους, την ενέργειά τους, τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους με ώρες ατελείωτης δουλειάς. Ανιδιοτελώς πρόσφεραν και το περίσσευμα της ψυχής τους, για να φτάσουμε εμείς φέτος να εορτάζουμε τα 10 χρόνια του φεστιβάλ. Σε αυτή την γιορτή είμαστε όλοι μαζί, όλη η Αίγινα μια αγκαλιά. Ένας κύκλος, μία παρέα, για να χαρούμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να γλεντήσουμε, και να αναδείξουμε την Αίγινα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τις ομορφιές της και κυρίως τον καρπό της, το φιστίκι".

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Αίγινας κυρίου Δημήτρη Μούρτζη, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της διοίκησης που είπε μεταξύ άλλων ότι είναι: "Μία Αίγινα σύγχρονη και ανταγωνιστική, μία Αίγινα βασισμένη και στον τουρισμό, μία Αίγινα που ευνοεί την άνθηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών". Ευχαρίστησε όλους όσους προσέφεραν στην φετινή γιορτής. Αναφορικά με το φιστίκι, είπε ότι στοχεύει στην προστασία ονομασίας προέλευσης και την προστασία της καλλιέργειας. "Η φιστικά είναι ένα δέντρο πολυτελείας, έχει πολλά έξοδα και είναι πολύ κακό για εμάς, για τους νέους αγρότες, για τους παλαιούς αγρότες, το φιστίκι αντί να ανεβαίνουν οι τιμές του να κατεβαίνουν. Δεν είναι καλό, είναι μία έκκληση του δημάρχου Αιγίνης προς όλους", είπε ο κύριος δήμαρχος σε άλλο σημείο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τιμητικής βράβευσης του κυρίου Σώζοντα Βελιώτη, πρότεινε στην επόμενη διοργάνωση να αποδοθεί τιμητική πλακέτα στον πρώην δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Κουκούλη λέγοντας ότι: "ήταν ο εμπνευστής για να γίνει αυτό το φεστιβάλ". Τέλος, παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον κύριο Βελιώτη τον ευχαρίστησε για την συνολική προσφορά του στο νησί και του ευχήθηκε να είναι πάντα "ζωντανός και ακμαίος".

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, που είπε προς τον κύριο Βελιώτη "Ότι βλέπει το δημιούργημά του να "περπατάει" κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό". Μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχου κυρίας Ρένας Δούρου. "Η Αίγινα είναι ένα κανάτι γεμάτο πολιτισμό" είπε ο κύριος Χατζηπέρος, αναφέροντας μία έκφραση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το νησί, μια έκφραση που είχε αναφέρει και στον περσινό χαιρετισμό. Ευχήθηκε να συνεχιστεί η Γιορτή Φιστικού και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα στον δήμο για να τον συνδράμει.

Από τους χαιρετισμούς των επισήμων φέτος δεν προέκυψε κάποια είδηση, ενώ δεν έγιναν αναφορές στα έργα υποδομής του νησιού, μικρά ή μεγάλα, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί. Οι αυτοδιοικητικοί του νησιού, προφανώς, θα ανάμεναν στην τελετή να βρίσκεται και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, καθώς τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν (σύμφωνα με την δήλωση του δημάρχου στον απολογισμό) υπήρχε η πεποίθηση ότι θα βρίσκεται στην Αίγινα τις ημέρες του φεστιβάλ.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν ο βουλευτής κύριος Θοδωρής Δρίτσας, ο βουλευτής κύριος Κώστας Κατσαφάδος, οι βουλευτές κυρία Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά. Επίσης, ο πρόεδρος τη ΠΕΔΑ Αττικής κύριος Γιώργος Ιωάκειμίδης, ο κύριος Παύλος Καμάρας πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, ο κύρος Σπύρος Σπυρίδωνας, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, ο δήμαρχος Σπετσών κύριος Παναγιώτης Λυράκης, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κύριος Γιώργος Καπλάνης, ο πρώην βουλευτής κύριος Δημήτρης Καρύδης, πολιτευτές, μέλη της διοίκησης του Δήμου Αίγινας και της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png