Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά την Αίγινα.


Μία σπάνια ευκαιρία είχαν οι φίλοι της μουσικής στην Αίγινα, να απολαύσουν το σημαντικότερο μουσικό σύνολο της χώρας μας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μία συναυλία μέρος του προγράμματος του 4ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ. Η συναυλία έγινε στην παραλία της Αύρας το Σάββατο και την παρακολούθησαν περισσότεροι από πεντακόσιοι φιλόμουσοι, που εκτός από την απόλαυση της μουσικής πανδαισίας, είδαν την Κρατική Ορχήστρα να παίζει στην άμμο δίπλα στο κύμα, κάτι πραγματικά σπάνιο για ένα τέτοιο σύνολο. Στο πόντιουμ ο Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κύριος Βύρων Φιδετζής, συνόδεψε την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου και παρουσίασε γνωστά έργα των Mozart και Beethoven.

Η βραδιά ξεκίνησε με την κυρία Νατάσσα Μπαρμπίκα που παρουσίασε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εκ μέρους του Ιδρύματος Καψάλη, το οποίο ήταν και ο συνδιοργανωτής της βραδιάς. "Το μεγαλύτερο ευχαριστώ από καρδιάς χρωστάμε στην καταξιωμένη μουσικό, πιανίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας κυρία Ντόρα Μπακοπούλου" είπε η κυρία Μπαρμπίκα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καλλιτεχνική διευθύντρια του 4ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας κυρία Ντόρα Μπακοπούλου. Η κυρία Μπακοπούλου, όντας η τελευταία βραδιά του φεστιβάλ, βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της, το Δήμο της Αίγινας, το Δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Κουκούλη και την κυρία Μαρία Θεοχαράκη, το κοινό που τίμησε με την παρουσία του αυτή την προσπάθεια, του χορηγούς και να κάνει μια σύντομη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο έγινε η πρόταση για τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Φεστιβάλ. Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, που χαρακτήρισε το φεστιβάλ σπουδαία διοργάνωση. "Η αποψινή συναυλία είναι μία εξαιρετική εκδήλωση, αφού η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που είναι το κορυφαίο μουσικό σύνολο της Ελλάδας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αίγινα. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Αίγινας είναι μία σπουδαία διοργάνωση, μία διοργάνωση καταξιωμένη", είπε στο σύντομο χαιρετισμό του.



Η παραλία της Αύρας λουσμένη για μια ακόμη βραδιά από το φως του φεγγαριού, πλημμύρισε με τη μαγευτική ερμηνεία της κυρίας Σουγλάκου. Η βραδιά κύλησε το ίδιο μαγευτικά μέχρι το τέλος της και το κοινό ενθουσιασμένο αποτύπωσε το θαυμασμό του με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Τη μουσική βραδιά παρακολούθησαν ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο πρόεδρος του ιδρύματος "Ανδρέας Δ. Καψάλη" κύριος Δημήτρης Καψάλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας κύριος Γεώργιος Τσατήρης, ενώ ένα μέρος τη συναυλίας παρακολούθησε και ο βουλευτής κύριος Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Το Αegina Portal ως χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, οφείλει να συγχαρεί την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια κυρία Ντόρα Μπακοπούλου, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφερε να συνεχίσει το θεσμό του Φεστιβάλ και μάλιστα ανεβάζοντας τα ποιοτικά του κριτήρια. Την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Φεστιβάλ κυρία Χαρά Πετρούνια για τη συνεργασία, όπως επίσης και τους υπεύθυνους της διοργάνωσης. Συγχαρητήρια επίσης στο Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη για την πρωτοβουλία του.

Την ηχητική και φωτιστική κάλυψη του φεστιβάλ υλοποίησε με επιτυχία και φέτος η εταιρεία ΗχοΟπτική.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των καλλιτεχνών της τελευταίας ημέρας:

ΒΥΡΩΝ ΦΙΔΕΤΖΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο  βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο  Θεσσαλονίκης και, με υποτροφία του  Ι.Κ.Υ., συνέχισε στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, με τους Βλ. Ορλόφ, Α. Ναβάρρα  και Σ. Μπένες, όπου πήρε το δίπλωμά  του το 1975. Παράλληλα φοίτησε, στην ίδια σχολή, στην τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Χανς Σβαρόφσκι από το 1973 έως το 1977, οπότε πήρε και το δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Πολωνία, Ρωσία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Αλβανία, Αρμενία, Ισλανδία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Τουρκία, Κίνα κ.α.), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με την Εθνική Λυρική Σκηνή, όντας από το 1985 έως το 1992 μόνιμος αρχιμουσικός της. Από τον Σεπτέμβριο του 1990 ως το 1992 ήταν επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αικατερινενμπούργκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από το 1992 είναι προσκεκλημένος αρχιμουσικός της «Καπέλα Ρωσία» στη Μόσχα (πρώην ορχήστρας του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ). Υπήρξε, παράλληλα, προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και καλλιτεχνικός της διευθυντής (1999-2001). Την περίοδο 2000-2005 είχε την καλλιτεχνική ευθύνη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1987 είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Κ.Ο.Α. ενώ από το 2004 είναι και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής. Έχει ηχογραφήσει τις όπερες του Σπ. Σαμάρα: Ρέα, Μάρτυς, Δεσποινίς ντε Μπελίλ· τις όπερες του Π. Καρρέρ: Κυρα Φροσύνη, Δέσπω· την όπερα του Δ. Μητρόπουλου: Αδελφή Βεατρίκη· τους 36 Ελληνικούς χορούς του Ν. Σκαλκώτα στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση· τις δύο πρώτες συμφωνίες του Μ. Καλομοίρη (Της Λεβεντιάς και Των ανίδεων και των καλών ανθρώπων), καθώς και τις όπερές του Ανατολή και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος· τα ορχηστρικά άπαντα του Γ. Κωνσταντινίδη και τον Ύμνο στην Ελευθερία του Ν. Χ. Μάντζαρου στην πλήρη και πρωτότυπη μορφή του. Επίσης, έργα των Γ. Σισιλιάνου, Δ. Δραγατάκη, Α. Ευαγγελάτου, Δ. Λιάλιου, Δ. Λαυράγκα, Μ. Βάρβογλη, Π. Πετρίδη, Αιμ. Ριάδη, Γ. Αξιώτη, Θ. Αντωνίου, Μ. Θεοδωράκη, Ι. Χαλιάσα, Π. Κούκου, Σ. Ζάννα κ.ά. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως διευθυντής ορχήστρας, έχει παρουσιάσει πάνω από 200 ελληνικά έργα, τα περισσότερα από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε παρουσίαση στο κοινό μετά από πολύχρονη σιωπή. Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Έχει επίσης τιμηθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Τέλος, για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομόφωνα επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΣΟΥΓΛΑΚΟΥ

Η Τζούλια Σουγλάκου  σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με την Κ. Παπαλεξοπούλου και τη Βέρα Ρόζα στο Λονδίνο, με την υποτροφία «Μαρία Κάλλας». Το 1994 έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή με τον ρόλο της Νέντα (Παλιάτσοι). Έκτοτε συνεργάζεται με την Ε.Λ.Σ. κάθε χρόνο, ερμηνεύοντας ρόλους όπως: Ελβίρα (Ερνάνη), Αμέλια (Μποκκανέγκρα), Κόμησσα (Γάμοι Φίγκαρο), Σαντούτσα (Καβαλερία), Άννα Μπολένα, Φράια (Χρυσός του Ρήνου), Λαίδη Μάκβεθ, Λεονώρα (Τροβατόρε), Τζοκόντα, Μητέρα (Φυλακισμένος) κ.ά. Έχει επίσης ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες Ελλήνων συνθετών: Καλομοίρη, Σαμάρα, Θεοδωράκη, Μικρούτσικο κ.ά. Έχει επανειλημμένως συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και με πολλά φεστιβάλ (Αθηνών, Μονπελιέ, Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, Ναυπλίου), σε παραγωγές όπερας όπως: Μπεκμπικ (Μαχαγκόνι), Ανδρομάχη (Αποχαιρετισμός της Ανδρομάχης), Μητέρα (Αμάλ), Κα Γκρόουζ (Στρίψιμο της Βίδας), Λυσιστάτη και σε ορατόρια: Κατά Ιωάννην Πάθη, Μεσσίας, Ρέκβιεμ (Μότσαρτ, Μπραμς), Στάμπατ Μάτερ (Περγκολέζι, Μποκκερίνι), Ενάτη Συμφωνία (Μπετόβεν), Λειτουργία του Νέλσονα (Χάυντν), Ηλίας, Παύλος (Μέντελσον), Λειτουργία σε Ντο (Μότσαρτ), Ορατόριο των Χριστουγέννων (Σαιν-Σανς). Έχει δώσει πολλά προσωπικά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες Μουσικής Δωματίου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με μεγάλα και μικρά ορχηστρικά σύνολα όπως: Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Βιρτουόζοι της Πράγας, Φιλαρμονική της Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png