Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων Αίγινας. Έγινε το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός μεγάλου μουσικού θεσμού.


Ένα τριήμερο γεμάτο από μουσική και μουσικούς, φιλοξένησε ο κινηματογράφος "Τιτίνα". Με κοινό παρανομαστή την αγάπη για την μουσική, τα μουσικά σχήματα της Αίγινας συμμετείχαν στο 1ο  Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων, δηλώνοντας με την παρουσία τους τη δυναμική του νησιού σε αυτό το κομμάτι του πολιτισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε εκ μέρους του διοργανωτή συλλόγου "Εστουδιαντίνα Αίγινας" ο κ. Ανδρέας Γιαννούλης: "Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του καλλιτεχνικού συλλόγου «Εστουδιαντίνα Αίγινας», με πολλή χαρά σας καλωσορίζουμε επίσημα στην έναρξη του 1ου Μουσικού Φεστιβάλ των τοπικών συγκροτημάτων του νησιού μας, που διοργανώνουμε. Σήμερα λαμβάνει σάρκα και οστά ένα όνειρο πολλών ετών. Και το όραμα αυτό έχει τον δικό του εμπνευστή. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον πολύ αγαπητό και γνωστό σε όλους μας, καλλιτεχνικό Διευθυντή του συλλόγου μας, κύριο Αλέξανδρο Σπίτζινγκ.

 Η ανιδιοτελής αγάπη του Αλέξανδρου για τη μουσική είναι πλέον γνωστή σε όλους μας!
 
Οι γενεσιουργές αιτίες αυτού του εγχειρήματος, της διοργάνωσης ενός μουσικού φεστιβάλ, είναι πολλές. Μια από αυτές είναι η εντύπωση που μας έχει προκαλέσει η άγνοια από την πλευρά πολλών συμπολιτών μας για την ύπαρξη τοπικών μουσικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται τοπικές εκδηλώσεις , όπου πρωτοστατούν και αναδεικνύονται τα τοπικά μουσικά σχήματα. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να καταθέσω ότι σε πολλές συζητήσεις που έχω κάνει, έχω εντοπίσει ότι αγνοείται η ύπαρξη του συλλόγου μας και το σπουδαίο έργο που γίνεται για την τοπική παράδοση. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες. Γι αυτό θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους συμπολίτες μας με όλους τους τοπικούς μουσικούς, οποιοδήποτε είδος μουσικής κι αν αντιπροσωπεύουν. Γιατί όπως μας αρέσει η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας, έτσι μας αρέσει και η συνύπαρξη διαφόρων μουσικών σχημάτων. Όλοι βέβαια έχουμε τις προτιμήσεις μας στην μουσική. Δεν είναι κακό όμως να γνωρίσουμε και κάτι διαφορετικό.

Γι αυτό απευθυνθήκαμε σε όλους όσους ασχολούνται με τη μουσική στο νησί μας, με την προϋπόθεση να μην συμμετέχουν μεμονωμένα, αλλά σαν κάποιο μουσικό σχήμα, τουλάχιστον δύο ατόμων. Πραγματικά μας προκάλεσε έκπληξη η προθυμία όλων να συμμετέχουν σε αυτό το τριήμερο και μάλιστα αφιλοκερδώς. Αυτό το τονίζω , γιατί πολλοί από τους μουσικούς που συμμετέχουν ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική και ζουν από αυτήν. Δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση. Γι αυτό σας ευχαριστούμε θερμά όλους τους μουσικούς για τη συμμετοχή σας και για τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να συνυπάρξουμε και να καταρτιστεί το πρόγραμμα. Εάν ξεχάσαμε να καλέσουμε κάποιον, ας μας συγχωρέσει. Δεν κάνουμε διακρίσεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το εγχείρημα και ελπίζω να είναι κατανοητό ότι σίγουρα θα υπήρξαν κάποιες παραλείψεις. Όποιον ξεχάσαμε, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μας, για να συμμετέχει σε κάποιο μελλοντικό φεστιβάλ.
 
 Το μουσικό αυτό φεστιβάλ δεν είναι κάποιος διαγωνισμός. Θα ακούσετε τις τρείς βραδιές ένα πρόγραμμα ανακατεμένο από επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μεγάλα σχήματα ή μικρότερα, μουσικούς κάθε ηλικίας από 8 χρονών μέχρι και πάνω από 70. Θα ακουστούν και όλα τα είδη μουσικής: Παραδοσιακή, έντεχνη, λαϊκή, ροκ, παιδική όπως και η πολυφωνική χορωδία, ανατολίτικη μουσική, ρεμπέτικα και πολλά άλλα. Ο στόχος μας λοιπόν δεν είναι μια ανταγωνιστική εμφάνιση, αλλά μια μουσική συνάντηση, όπου όλα τα σχήματα της Αίγινας έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα μέρος της δουλειά τους και να καταθέσουν τη δική τους ψυχή. Κοινός σκοπός είναι να περάσουμε όλοι καλά!!
 
 Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη χειμερινή περίοδο εσκεμμένα, γιατί τα περισσότερα φεστιβάλ γίνονται κοντά στην καλοκαιρινή περίοδο. Να δώσουμε μια ζεστή νότα μουσικής μέσα στο κρύο του Χειμώνα. Η οργάνωση έγινε τελευταία στιγμή, χωρίς να έχουμε κάποια προηγούμενη εμπειρία. Ελπίζουμε όλοι να μείνετε ευχαριστημένοι. Στις σκέψεις μας για μελλοντικές διοργανώσεις έχουμε πολλές ιδέες και δεχόμαστε προτάσεις. Για παράδειγμα, διοργάνωση ομιλιών ή σεμιναρίων για την αξία της μουσικής, αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, να επιδείξουμε τα μουσικά όργανα και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικές με αυτά, ίσως και μια παρουσία ορισμένων σχολείων ώστε τα παιδιά να αγγίξουν τα μουσικά όργανα, να τα ακούσουν και να πειραματιστούν με αυτά.
 
 Το πρώτο αυτό μουσικό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε έναν πολύ αγαπητό συμπολίτη μας και μουσικό, που πρόσκαιρα και ξαφνικά έφυγε απ αυτή τη ζωή. Αναφέρομαι στο Σίμο Κεχαγιά, τον καλό μας φαρμακοποιό, στον καλοπροαίρετο αυτόν άνθρωπο με την ευγενική ψυχή, την ευχάριστη πάντοτε διάθεση και το λεπτό του χιούμορ. Ο Σίμος Κεχαγιάς ήταν μέλος του συλλόγου μας, και μέλος της ορχήστρας της Εστουδιαντίνας. Γνωριζόμασταν από παλιά, χωρίς όμως να έχει το χρόνο να έρχεται, λόγω των υποχρεώσεών του στο φαρμακείο. Έπαιζε μπάσο δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στις συναυλίες που συμμετείχε. Ένας καλός μουσικός και αγαπητός συνάνθρωπος. Θα τολμούσα να πω: ένα παιδί που ποτέ δεν μεγάλωσε! Ας είναι αναπαυμένος εκεί που βρίσκεται.
 
 Στο σημείο αυτό, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω σε όσους βοήθησαν να διοργανωθεί αυτό το τριήμερο Φεστιβάλ.
 Αρχικά ευχαριστούμε το ΔΣ της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Αίγινας, και ιδιαίτερα την πρόεδρο του, κυρία Μαίρη Κουκούλη, που ανέλαβαν το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας σε αυτόν εδώ τον όμορφο χώρο. Γι αυτό και η είσοδος είναι δωρεάν σε όλους μας. Ως πρόεδρος, και εκ μέρους του συλλόγου της Εστουδιαντίνας Αίγινας, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας! Ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο που ξεκινήσατε και προσδοκούμε πολλές μελλοντικές συνεργασίες.

 Και για να γίνει αυτό το τριήμερο κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν. Ευχαριστώ όλα τα μέλη σου συλλόγου, ιδιαίτερα την Γεωργία Σταυριανέα που θα σας παρουσιάζει τα μουσικά σχήματα, αλλά και τη Χαρά Κλώνου που κάθε φορά επιμελείται προσωπικά τις όμορφες αφίσες που κυκλοφορούν, όπως και τα προγράμματα που κρατάτε στα χέρια σας.

 Ευχαριστούμε επίσης το σύλλογο και το διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας για την παραχώρηση των καρεκλών και της αίθουσας στην οποία πραγματοποιούνται οι πρόβες.

 Όμως, το πιο δύσκολο μέρος μιας μουσικής εκδήλωσης είναι ο ήχος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κουραστικό είναι όλο αυτό το στήσιμο που βλέπετε, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο κύριος Αλέξανδρος Σπίτζινγκ. Και πάλι τον ευχαριστούμε πολύ! Ευχαριστούμε τον Γιάννη Κάσση, ο όποιος διέθεσε μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του.

Ευχαριστούμε και δυο μαθητές, μέλη της ορχήστρας, που βοήθησαν στο τελικό στήσιμο. Τον Αργύρη Γρυπαίο και το Στέλιο Κανάκη. Τέλος ευχαριστούμε όλους σας για τη συμμετοχή σας και την αγάπη που δείχνετε στην Εστουδιαντίνα", είπε ο κ. Ανδρέας Γιαννούλης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png