Ένας εντυπωσιακός "βυθός" στην ψαραγορά της Αίγινας!


Τα εγκαίνια μίας εντυπωσιακής εικαστικής εγκατάστασης με τίτλο "Πιάσε μια Ψαριά Καλή" έγιναν σήμερα το βράδυ στη ψαραγορά. Πρόκειται για μία εικαστική εγκατάσταση στο πλαίσιο του 12ου Aegina Fistiki Fest,  που σχεδίασε και κατασκεύασε η εικαστικός Ελίκα Βλαχάκη, από μια αρχική ιδέα της Τάνιας Γιαννοπούλου.

Τα ψάρια ζωγραφίστηκαν από 63 διαφορετικούς καλλιτέχνες, ο φωτισμός έγινε από τον κινηματογραφιστή Ζαφείρη Επαμεινώνδα.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμμπάς δήλωσε στο Aegina Portal: Βρισκόμαστε στην είσοδο της ψαραγορας της Αίγινας, είμαστε εδώ στο κέντρο της παραλίας, όπου σήμερα έγιναν τα εγκαίνια αυτής της, επιτρέψτε μου να πω φαντασμαγορική έκθεσης. Πρόκειται για μία εμπνευσμένη έκθεση που είχαν οι συντελεστές,  ως δημοτική αρχή τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Οι άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ στην αγορά αγκάλιασαν αυτή την έκθεση και πρόσφεραν τη φιλοξενία τους και οποιαδήποτε βοήθεια. Καθώς επίσης και οι συντελεστές η οποία ανέφερε προηγουμένως η πρόεδρος του φεστιβάλ φιστικιού η κυρία Μαριλένα Γιαννούλη

Να πούμε ότι όλες αυτές οι δράσεις στηρίζονται στην προσφορά των συμπολιτών μας, όπου προσφέρουν τον ελεύθερό τους χρόνο και μ’ αυτό το τεχνικό μετερίζι που μπορεί να διαθέτει ο καθένας, έρχονται και δημιουργούν αυτό το αποτέλεσμα που όλοι βλέπετε.

Πραγματικά πρόκειται για ένα πολύ υπέροχο και εμπνευσμένο θέαμα και σας προσκαλώ όλους να έρθετε από κοντά, ειδικά τα βράδια που θα είναι και φωτισμένο να το απολαύσετε.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη δήλωσε: Φέτος ισορροπία μεταξύ ψαραγορας και Aegina Fistiki Fest αλλάζει και τι εννοώ, τόσα χρόνια η ψαραγορά ήταν για το Aegina Fistiki Fest,  φέτος το Aegina Fistiki Fest δουλεύει για την ψαραγορά.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους συνετέλεσαν στην υπέροχη αυτή η εικαστική εγκατάσταση και να θυμίσουμε ότι είναι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου ανοιχτά, ελάτε να τη θαυμάσετε.

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μαριλένα Γιαννούλη δήλωσε: Σήμερα εγκαινιάσαμε μία από τις πιο όμορφες εκθέσεις, που θα μπορούσαν να υπάρξουν στην Αίγινα, στο νησί της Αίγινας. Εγκαινιάσαμε την πιο ναυτική έκθεση που γίνεται, την πιο, μάλλον, νησιωτική έκθεση είναι το πιο σωστό.

Εγκαινιάσαμε μία έκθεση γεμάτη ψάρια, βυθό, τη μαγεία της θάλασσας, μία έκθεση που έγινε χάρη στην Ελίκα Βλαχάκη και στον Ζαφείρη Επαμεινώνδα που είχε το φωτισμό.

Θέλω να πω ότι αυτή η έκθεση είναι το ίδιο το Φιστίκι Φεστ, με την έννοια ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, 62 καλλιτέχνες ενήλικες και 65 παιδάκια συνεργάστηκαν για να κάνουν αυτή την καταπληκτική δουλειά.

Το Φιστίκι Φεστ είναι μία κατεξοχήν γιορτή του εθελοντισμού και της Αίγινας. Ελάτε να θαυμάσετε να τη δείτε, να θαυμάσετε την ίδια την Αίγινα να ‘στε καλά.

Ο κινηματογραφιστής Ζαφείρης Επαμεινώνδας δήλωσε: "Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε δύο μήνες πριν. Η Ελίκα και ο Γιάννης ο Βλαχάκης ο αδερφός της, με καλέσανε και μου ζήτησαν να φωτήσω τα ψαράκια που μόλις είχαν κρεμάσει. Ακόμα ήταν από κόντρα πλακέ. Είδα την τελική εικόνα πολύ γρήγορα. Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα.

Παρόλο που περάσαμε από σαράντα κύματα για να ‘ρθουμε εδώ. Ο Πολ βοήθησε και έφερε τα κύματα, τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και το όνειρο πραγματοποιήθηκε και πλέον μπορούμε να το μοιραστούμε".

Το σημείωμα της Ελίνας Βλαχάκη για την εικαστική εγκατάσταση.

Μια σύντομη ιστορία για την έκθεση στην Ψαραγορά

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο η Τάνια είχε την ιδέα για το 12ο Φιστίκι Φεστ, για την Ψαραγορά, να κόψουμε ψάρια σε κόντρα πλακέ και να τα δώσουμε στους καλλιτέχνες να τα ζωγραφίσουν.
Φέτος το καλοκαίρι, 63 ψαράδες-καλλιτέχνες φέρανε 94 ψαράκια και έναν κορμοράνο και γέμισαν   την Ψαραγορά της Αίγινας με χρώματα!

Το πάρε-δώσε με τα ψάρια έγινε στην ταβέρνα της Αγοράς, στου Γελαδάκη. Ευτυχώς δεν είχαμε απόλυες και όλα τα ψάρια επέτρεψαν στην θέση τους χωρίς να πέσουν στο τηγάνι ή τη σχάρα του Στέλιου. Εκτός από έναν σκάρο που βρέθηκε στην σκάρα, αλλά για αυτό δεν έφταιγαν αυτοί αλλά ο Νάσος. Τελευταία στιγμή τον είδε η Σούλα και έστειλε τον δικό της σκάρο να του κάνει παρέα με ένα ποίημα.

Όλα τα ψάρια και τα ονόματα των καλλιτεχνών βρίσκονται γραμμένα σε ένα μπάνερ στο κέντρο της Ψαραγοράς. Αυτό το έφτιαξε ο Cyrille μαζί με το άλλο με την ζωγραφιά με τα μελάνια και το τραγουδάκι για τον χάννο, την πέρκα και τον γύλο. Για τα δυο νι του χάννου ευθύνεται η Προνόη. Μιλήστε της.

Λίγες μέρες πριν, στο παρκάκι της Ψαραγοράς η ομάδα της παιδικής ψυχαγωγίας, η Αρχοντούλα, η Κούλα και η Αθηνά, ετοίμασαν στην εντέλεια ένα εργαστήρι όπου τα παιδία χρωμάτισαν τα δικά τους ψάρια. Αυτά τα κρεμάσαμε στα δίχτυα που μας έδωσαν οι ψαράδες.

Τίποτα δεν θα γινόταν όμως  χωρίς την φιλοξενία και την ηθική συμπαράσταση των ανθρώπων της ψαραγοράς που στην αρχή με απορία και στη συνέχεια με χαμόγελα παρακολούθησαν από τους πάγκους τους όλο το έργο. Άλλωστε, όπως έμαθα, στην Αίγινα όλα ξεκινούν από την Ψαραγορά.

Η Ανθίπη δεν μου κράταγε απλώς την σκάλα κάθε μεσημέρι 3  με 5. Με χίλιους δυο τρόπους φρόντισε να δέσει  η μαγιονέζα και καθώς φαίνεται τα κατάφερε. Παράλληλα, λίγο πιο πέρα, στα γραφεία της ΚΕΔΑ, μαζί με την Μαίρη, η Μάρθα, η Αλίκη, η Λένα, η Σούλα και η Μαριλένα, κινούσαν αθόρυβα τα νήματα ώστε να γίνουν όλα σωστά και στην ώρα τους.

Στην ψαραγορά δεν βρίσκονται όλα τα ψάρια του Σαρωνικού, και ας λέει η Μαριλένα. Είναι μόνο όσα πέρασαν από το νου μου μαζί με όσα μου σφύριξε ο Λάκης και άλλοι φίλοι.

Στη μαγιονέζα έβαλε το χεράκι του και ο Γιάννης κανονίζοντας συνεργασίες και ενθαρρύνοντας συμμετοχές, μιλώντας ακούραστα για την σημασία της αγοράς στην πόλη όπου με διάφορες αφορμές συναντιούνται οι άνθρωποι και οι ιδέες.
Ο Paul με ένα κομμάτι αλουμίνιο που βρέθηκε στα πράγματα  της Κυριακής, νερό, αλάτι και γαλαζόπετρα, έσωσε την κατάσταση,

Kαι έτσι ο Ζαφείρης, με την βοήθεια της Ολίβια, φώτισε με έναν μαγικό τρόπο την δουλειά όλων μας, βυθίζοντας ψάρια και ανθρώπους μέσα στη θάλασσα!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ, καλλιτέχνες και όχι μόνο, που τόσο ανάλαφρα ‘τσιμπήσατε’ και  φτιάξαμε έτσι μαζί αυτή τη γιορτή!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Γιώργο Σκαλτσιώτη, Δημήτρη Κουκούλη και Αδελφούς Ρωπαΐτη για την βοήθειά τους και την προσφορά τους στην υλοποίηση αυτής της εγκατάστασης.

Ελίκα Βλαχάκη


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png