Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής στην Αίγινα. Η παρουσίαση της δουλειάς των Nigel Lambert και Niek Hoogland.


Στην αυλή του ναού του Σωτήρος στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, συνεχίστηκε χθες το βράδυ το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής. Το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής εντάσσεται στο πλαίσιο του 12ου Aegina Fistiki Fest και έχει ως θέμα τη Βυζαντινή τεχνοτροπία και τη σύγχρονη έκφρασή της. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τη Ομάδα "Αίγινα και Κεραμική". 

Χθες έγινε η παρουσίαση δουλειάς των Nigel Lambert και Niek Hoogland.

"Το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής, που διοργανώνουμε φέτος (5-19 Σεπτεμβρίου)", αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών και συνεχίζει: "εντάσσεται στα πλαίσια του Aegina Fistiki Fest και έχει θέμα τη Βυζαντινή τεχνοτροπία και τη σύγχρονη έκφρασή της, διεθνώς γνωστή ως slipware.

Αφετηρία μας: η αγάπη μας για την κεραμική με κόκκινο πηλό και μπαντανάδες, μορφές αραιωμένου λευκού πηλού που διευκολύνουν τη διακόσμηση του κεραμικού. Μια τεχνική, η οποία άνθισε στο Βυζάντιο με πηλούς που μας προσφέρει η γεωλογία της Ελλάδας και αποπνέει αυθορμητισμό, ανεπιτήδευτη φρεσκάδα και τη χαρά της καθημερινής χρήσης.

Επειδή οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες προσανατολίζονται σε τεχνικές κατασκευής και ψησίματος δουλεύοντας με εισαγόμενους πηλούς υψηλής θερμοκρασίας, η τεχνοτροπία αυτή σταδιακά χάνεται.

Για να φέρουμε λοιπόν ξανά τη βυζαντινή τεχνοτροπία στο καμίνι, αποφασίσαμε να καλέσουμε τέσσερις αναγνωρισμένους ξένους κεραμίστες (Magdalena Hefetz, Niek Hoogland, Nigel Lambert και Jenny Mendes), που - με σύγχρονη ματιά - δημιουργούν έργα slipware, μαζί με πέντε Έλληνες ομότιμούς τους (Ζωή Αλεξανδροπούλου, Γιώργος Βαβάτσης, Γιάννης Ζώης, Βασιλική Κυριάκη, Ηλίας Χριστόπουλος), που θέλουν να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις με τους ξένους. Πιστεύουμε πως αυτός ο διάλογος θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για να ανθίσει ξανά ανανεωμένη αυτή η τεχνική στον τόπο μας", αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Εγκαίνια Εκθέσεων την Πέμπτη 16/ 09 στις 19.30, Πύργος του Μαρκέλλου

Προσεγγίζοντας την Κεραμική Κόκκινου Πηλού (1000-1100ºC) με Μπαντανάδες, Από τα Βυζαντινά Χρόνια έως Σήμερα.
Ισόγειο: Τεχνικές Διακόσμησης στη Βυζαντινή Κεραμική
1ος όροφος: Προβολή βίντεο της Oliwia Tado καταγραφής του Συμποσίου
2ος όροφος: 9 κεραμίστες - 15 μέρες στο εργαστήριο – συναντήσεις, ανταλλαγές, πειραματισμοί
Ωράριο έκθεσης: 10.00-13.00 & 18.30-21.30, Διάρκεια έκθεσης: έως 10/ 10.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png