"Πυρήνες ζωής: Είδη υπό εξαφάνιση". Έκθεση κεραμικής του Νίκου Σκλαβενίτη στην Αίγινα.


Ένας από τους πολύτιμους λίθους του φετινού Φεστιβάλ Φιστικιού, είναι η έκθεση κεραμικής του Νίκου Σκλαβενίτη με τίτλο: "Πυρήνες ζωής: Είδη υπό εξαφάνιση". Ως τέτοιο, ο επισκέπτης δεν θα τον βρει σε κάποιο από τα γνωστά εκθεσιακά σημεία του νησιού, αλλά όπως του αρμόζει, σε ένα ατελιέ, στην οδό Αριστοφάνους 33, στην περιοχή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο κέντρο της Αίγινας. Πρόκειται για την ατομική έκθεση κεραμικής του Νίκου Σκλαβενίτη, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες το βράδυ.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Πυρήνες ζωής: Είδη υπό εξαφάνιση" και αποτελεί μία παρακαταθήκη για τη φύση της Αίγινας, για τους ζωοδότες καρπούς της, τους σπόρους της γέννησης, "μία δοξασία στη ζωή, στην βιοποικιλότητα της φύσης και της γης", λέει ο Νίκος Σκλαβενίτης.

Μένοντας στις Πόρτες κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της πανδημίας, βρήκε τον τρόπο να αφουγκραστεί την εναλλαγή των εποχών, να φωτογραφίσει την άνοιξη και το θέρος, κάνοντας μία μελέτη πάνω στους σπόρους, που "ενώ υπακούνε όλες τις αρχές π.χ. της συμμετρίας, ο  κάθε σπόρος έχει ένα δικό του τρόπο να παρουσιαστεί στη φύση", παρατηρεί ο Νίκος Σκλαβενίτης. Αυτή η γνώση μεταφέρθηκε και μετουσιώθηκε στα έργα που παρουσιάζει στην ατομική του έκθεση. Ίσως, το πιο μεγάλο κέρδος για τον επισκέπτη, είναι να τον ακούει να εξιστορεί τη διαδικασία της δημιουργίας.

"Χαίρομαι πάρα πολύ που το Φιστίκι Φεστ συνετέλεσε στο να κάνει αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι η πεμπτουσία του, δηλαδή συνέργειες ανθρώπων, που όλοι μαζί φροντίζουν να πραγματοποιούν πράγματα, τα οποία μοιάζουν λίγο απίθανα" είπε  η πρόεδρος του Φεστιβάλ Μαρινέλα Γιαννούλη μιλώντας στο Aegina Portal και συνέχισε: "Η έκθεση του Νίκου Σκλαβενίτη είναι από τα τελευταία κομμάτια που προστέθηκαν στο Φιστίκι Φεστ, αλλά όπως βλέπετε έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τον ευχαριστούμε που υπάρχει μέσα σε αυτή τη διοργάνωση και με την έκθεση του μας θυμίζει πώς ακριβώς πρέπει να γίνονται όλα στην ώρα τους με τάξη και με τέτοια ομορφιά που μας προσφέρει.  Να είναι καλά αυτός ο ταλαντούχος άνθρωπος που έχουμε ανάμεσά μας".

Να πώς περιέγραψε ο Νίκος Σκλαβενίτης τη διαδρομή προς αυτή την έκθεση: "Ευχαριστώ πολύ όλους που ήρθαν εδώ να δούνε την έκθεση. Είναι μία έκθεση που έχει σχέση με την Αίγινα είναι αφιερωμένη στην Αίγινα. Στη βιοποικιλότητα της Αίγινας και ειδικά στην βιοποικιλότητα της περιοχής όπου μένω στις Πόρτες και πιο ειδικά στα Σοφικήτικα. Είναι ένας μικρός οικισμός με 4 - 5 σπίτια, όπου σ’ αυτή την περιοχή επειδή δεν υπάρχει καθόλου καλλιέργεια, υπάρχουν πάρα πολλά είδη φυτών και δεν υπάρχουν σε λίγα μέτρα πιο κάτω.

Οπότε όλο αυτό με συγκίνησε πάρα πολύ. Ήμουνα τυχερός στην εποχή του κορονοϊού και έμεινα εδώ. Με το στίχο ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, οπότε ήμουνα τυχερός που έμεινα εδώ. Παρατηρούσα τη φύση έβγαλα πάρα πολλές φωτογραφίες στην εποχή της άνοιξης και στην εποχή του θερισμού το καλοκαίρι, άρχισα να ασχολούμαι πάρα πολύ με το φως μεταμορφώνονται τα λουλούδια σε σπόρους και άρχισα να φωτογραφίζω σπόρους να τους περιεργάζομαι και είδα τη μαγεία της φύσης.

Κατάλαβα πάρα πολύ καλά πως υπάρχουν μερικές αρχές και νομοί που ταυτόχρονα όμως σε αφήνουν πολύ ελεύθερο να κάνεις ότι θέλεις έτσι και οι σπόροι ενώ υπακούνε όλες τις αρχές π.χ. της συμμετρίας, ο  κάθε σπόρος έχει ένα δικό του τρόπο να παρουσιαστεί στη φύση και ένα δικό του τρόπο να εκπέμψει και να μεταδώσει τους σπόρους.

Ήταν μία εμπειρία συγκινητική κάθε μέρα να μαζεύω τους σπόρους, να προλάβω την κατάλληλη στιγμή. Ήθελαν ένα ειδικό άνοιγμα ήταν μία εμπειρία που έχει όλες τις αισθήσεις, την αφή, την ακοή, την όσφρηση και όλη αυτή η εμπειρία μεταμορφώθηκε μετά σε έργα από πηλό και σε έργα με σχέδια διαφόρων ειδών και με διάφορα υλικά.

Οπότε εδώ είναι μία έκθεση, που έχει όλη αυτή την εμπειρία, μεταμορφωμένη με ένα δικό μου τρόπο. Είναι μία δοξασία στη ζωή, στην βιοποικιλότητα της φύσης και της γης, που δεν πρέπει να μην ξεχνάμε και που πρέπει να δίνουμε σημασία στο καθετί μικρό, γιατί όλα είναι χρήσιμα γι’ αυτό και ο τίτλος είναι “Είδη ζωής, είδη υπό εξαφάνιση”.

Για να γίνει όλο αυτό, έγινε με ένα τυχαίο τρόπο, ο Φοίβος με έσπρωξε να το κάνω και η ζωγράφος Κυριακή Χριστακοπούλου τηλεφώνησε στους κατάλληλους ανθρώπους στη Μαριλένα Γιαννούλη, στη Θεοδώρα Χωραφά, που βρήκαν ένα χώρο, της Ελίκας του Paul.

Ένας συνδυασμός με πάρα πολλούς ενισχυτικούς σχηματισμούς, που όλοι βοήθησαν στο να γίνει όλο αυτό,  η έκθεση. Βοήθησαν πολλοί φίλοι, η Λουκία Θωμοπούλου, Η Ελίκα από την αρχή μέχρι το τέλος να τα κάνει όλα τέλεια, η Λουκία επίσης, Ο Ασπε με τους φωτισμούς ο Γιώργος Πέππας, η Χριστίνα Θαλασσινού. Υπήρχε μία συνεργασία για μένα πρωτόγνωρη, που όλοι ήθελαν το καλύτερο. Εκεί που έλεγα ότι όλα έχουν τελειώσει όλα, ήθελαν να προσθέσουν κάτι ακόμα πιο καλό και χάρηκα όλη αυτή τη συνεργασία, που μόνο με συνεργασίες και ενισχυτικού σχηματισμούς μπορεί να πάμε καλύτερα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png