Η κεντρική εκδήλωση γαστρονομίας του 12ου Aegina Fistiki Fest, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας.

 
Η καθιερωμένη, κεντρική εκδήλωση γαστρονομίας, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, αντί για την Παλαιά Προβλήτα όπως είχε ανακοινωθεί, μέσω του προγράμματος, αρχικά. Επίσης, φέτος, το πρόγραμμα δεν περιελάμβανε τους "χαιρετισμούς των επισήμων" και το σχετικό πρωτόκολλο, ως μέρος της εκδήλωσης, όπως είχε καθιερωθεί σε προηγούμενα στα φεστιβάλ.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Αίγινας, που ερμήνευσαν οι μουσικοί Δημήτρης Μπόγρης και Μαρία Χαλδαίου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας κ. Ελένη Κουνελάκη προλόγισε την εκδήλωσε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι:
 
"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, τα τελευταία 13 χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής του φιστικιού, του πολύτιμου αυτού καρπού για το νησί μας, ζούμε στο ρυθμό της γιορτής,  ζούμε στο ρυθμό Aegina Fistiki Fest. Πέρυσι, οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να γίνει το φεστιβάλ, φέτος λοιπόν είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρισκόμαστε όλοι μαζί".

Σε άλλο σημείο είπε ότι: “Αδιατάρακτη είναι εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης, από την αυγή της Ελληνικής ιστορίας μέχρι σήμερα. Καθρέφτης αυτής της αδιάλειπτης συνέχειας οι γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων, που καθιέρωσε ο χρόνος και η ζωή σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Σήμερα, η σημερινή ελληνική κουζίνα είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της αρχαίας και η συνέχεια της βυζαντινής μαγειρικής".




Ακολούθησε η παρουσίαση της ομάδας Slow Food Brigade. Σημειώνεται ότι η ομάδα χάρισε  στους επαγγελματίες της εστίασης στο νησί, πρωτότυπες συνταγές, σπουδαίων σεφ, ώστε κατά τη διάρκεια του τετραημέρου της Εμπορικής Έκθεσης. να προστεθούν στο μενού εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων της Αίγινας. Η Slow Food Brigade είναι μια ομάδα, η οποία -εδώ και χρόνια- εστιάζει στα τοπικά προϊόντα και με τις δημιουργικές συνταγές της αναδεικνύει και ανανεώνει τις παραδοσιακές γεύσεις κάθε τόπου.

Ο executive chef Νίκος Φωτιάδης, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού της εκδήλωσης είπε: To φιστίκι της Αίγινας κινδύνευσε να χαθεί και χάρη στις προσπάθειες εδώ του συλλόγου αναδείχθηκε και πλέον, το φιστίκι είναι συνώνυμο της Αίγινας. Γιατί είναι άλλο το κελυφωτό και άλλο το φιστίκι της Αίγινας, θα πρέπει να το γνωρίζουμε.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό έργο αυτό το οποίο γίνεται και θα συνεργαστούμε ξανά και στο μέλλον και ελπίζουμε η συνεργασία να γίνει ολοένα και πιο στενή. Ευχόμαστε να περάσετε καλά και να χαρείτε αυτό το οποίο θα σας δείξουμε σήμερα".

 

Η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη είπε: “Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ πέρα το φιστίκι είναι ένα κατεξοχήν γαστρονομικό προϊόν χωρίς αυτό και χωρίς αυτή την ομάδα (σ.σ. Ομάδα Γαστρονομίας) δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα δεν νοείται το φεστιβάλ μας. Ευχαριστούμε που είστε εδώ, χαιρόμαστε που προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία στο μέλλον, γιατί πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο και τις δύο πλευρές”.
 
Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπά: "Πριν 13 χρόνια, με τον δήμαρχο τον Παναγιώτη Κουκούλη και από μία πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων, ξεκίνησε αυτή η ιδέα του φεστιβάλ φιστικιού. Αισίως, σήμερα έχουμε φτάσει να γιορτάζουμε κάθε χρόνο, με μία διακοπή πέρυσι, να γιορτάζουμε αυτό το γεγονός.

Είπε ο σεφ κάτι πολύ χαρακτηριστικό, ο κύριος Φωτιάδης, ότι ο καρπός της φιστικιάς στην Αίγινα, προσδίδει μία ιδιαίτερη γεύση και αυτό είναι αυτό που λέμε το κάνει προϊόν ποπ. Αυτό όμως έχει επακόλουθα, όσον αφορά στην προβολή του νησιού, όχι μόνο στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων και των καλλιεργειών, αλλά του προσδίδει μία διαφήμιση. Η διαφήμιση αυτή κάνει το νησί μας γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως".

Σε άλλο σημείο είπε: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Περιφέρεια. Είμαστε σε μία άρτια συνεργασία” και προσέθεσε “ένα πολύ μεγάλο μπράβο στην Ομάδα της Γαστρονομίας".



Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη: Στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Φιστίκι Αιγίνης.

Φέτος έχουμε την χαρά σαν Περιφέρεια Αττικής να συνδιοργανώσουμε αρκετές εκδηλώσεις με την και την ΚΕΔΑ, ΘΑ ήθελα να συγχαρώ την πρόεδρο την κ. Κουκούλη, αλλά και την κυρία Μαριλένα Γιαννούλη για την Επιτροπή του Φιστίκι Φεστ. Πέρυσι δεν ήταν μία καλή χρονιά, ότι κάναμε, το κάναμε μέσω livestreaming”.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι: “H Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης μας είναι πάντα δίπλα στην Αίγινα και στο Φιστίκι Φεστ και αντιλαμβανόμαστε, πόσο σημαντικό είναι το φιστίκι για την Αίγινα και στηρίζουμε πάντα τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι: “Με Πρωτοβουλία της Aντιπεριφέρειας Nήσων και με τη βοήθεια του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας, αλλά και άλλων ανθρώπων που μας παρέδωσαν υλικό, καταφέραμε και πήραμε την προέγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το φιστίκι της Αίγινας θα μπει στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θεωρώ ότι από αυτό θα προκύψουν πολλά επόμενα βήματα”.

Η βουλευτής Νόνη Δούνια είπε: "Πέρασε μία δύσκολη χρονιά. Ευχόμαστε φέτος, είμαστε αισιόδοξοι για μία καλύτερη χρονιά. Το φιστίκι είναι πολύ σημαντικό για την Αίγινα. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια, στο δήμο και σε όλους τους ανθρώπους συνέβαλαν για να γίνει αυτή η δράση σήμερα. Ανυπομονούμε να δούμε, τις συνταγές, φαντάζομαι, με φιστίκι Αιγίνης!”.

 
Ο executive chef Νίκος Φωτιάδης, με ομάδα μαγείρων του Chefs' Brigade Greece - Slow Food Community, παρουσίασαν ένα menu, με τίτλο "Αίγινα 21" εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες και τα τοπικά προϊόντα από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα.

Συμμετείχαν οι Chefs: Νίκος Φωτιάδης, Γεωργία Κουτσούκου, Ξένια Μπουζαρανίδου, Χρήστος Αθανασιάδης, Γιάννης Στανίτσας και Γιάννης Παρίκος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας.
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, η βουλευτής κ. Νόνη Δούνια, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππος Τζίτζης, η πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Μαριλένα Γιαννούλη, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας κ. Ελένη Κουνελάκη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png